Sağlık 13 Nisan 2021 - 14:42:24

Aft Nedir? Neden Çıkar? Ağızda Aft Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklıdır?

Aft Nedir? Neden Çıkar? Ağızda Aft Hangi Vitamin Eksikliği Kaynaklıdır?

Ağız içerisinde ve dudak içlerinde meydana gelen beyaz kabarcıklı yaralara aft adı verilmektedir. Ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu yaralar acı hissi ile beraber yeme ve konuşma güçlüğü yaşamaya sebep olmaktadır.

Aft Nedir, Ne Demek? Nasıl Olur?

Aft yaralar birkaç gün içerisinde iyileşme sağlasa bile uzun süren aftlarda vücutta eksik bulunan vitaminlerden de meydana gelmektedir. Ağıza alınan sert cisimler ya da ağız içindeki bakterilerden kaynaklı ortaya çıkan aftlar her yaş grubunda görülebilmektedir. Tedavisi için merhem ve ağız içi temizleme suları ile gargara yapılabilmektedir.

Aft Neden Çıkar? Sebepleri Nelerdir?

  • Ağız içinde meydana gelen aftların farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu yaralar yaş ilerledikçe vücudun bağışıklık sistemine göre azalabilmektedir.
  • Afta sebep olan en önemli faktör mide ülserinden kaynaklı olabilmektedir. Mide ülserine sebep olan bakteriler ağız içinde de bu yaraların ortaya çıkmasına sebep olur.
  • Çölyak hastalarında aftların daha fazla olduğu bilinmektedir. Çölyak hastalığında gluten alerjisi olduğundan bağırsaklarda sindirim sistemini etkileyen bakterilerden dolayı yaralar oluşabilmektedir.
  • Bazı ağız bakım ürünleri ağız içerisinde bulunan zararlı bakterilerin temizlenmesinde etkili olmayabilir. Bu yüzden ağız içi yaraları ile sıkça karşılaşmak mümkündür.
  • Adet döneminde kadınların hormon değişimlerinden dolayı ağızda aft yaraları oluşabilmektedir. Bu dönemde ağız bakımına daha fazla önem göstermek doğru olacaktır.
  • Vitamin ve mineral eksikliği aftların oluşmasında oldukça etkilidir. Bağışıklık sisteminin düşük olmasına sebep olan vitamin ve mineral eksikliği kişinin vücudunda çeşitli belirtiler ile ortaya çıkabilmektedir.

Ağızda Aft Hangi Vitamin Eksikliğinde Çıkar?

İnsan vücudu sağlıklı bir yapıya sahip olmak için vitamin ve minerallere ihtiyaç duymaktadır. Bu vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücudu mikrop ve bakterilere karşı korumaktadır. Aftlara sebep olan vitamin eksikliği ağız içerisinde bu yaraların iyileşme sürecini de uzatabilmektedir. Demir, çinko ve B12 eksikliği olan kişilerde ağız içi yaraları çok sık görülür. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller karşılandığında bu yaralar daha hızlı bir şekilde iyileşmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği birçok hastalığın meydana gelmesinde büyük rol oynar. Bu yüzden düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.

Aft Tedavisi Nasıl Olur? Nasıl Geçer?

Genel olarak ağızda oluşan yaraların iyileşme süreci 1- 2 gündür. Fakat uzun süren durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Küçük aftlarda vücut onarım yapabilmektedir. Fakat iyileşme süreci daha geç olan ve büyük aftlarda ise doktora başvurularak ilaç tedavisi yapılabilmektedir. Aftların iyileştirilmesi için doktor kontrolünden sonra antibiyotikli merhem ya da ilaç tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra bu süreç içerisinde ağız bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tuzlu su ile ağız içine gargara yapmak tedaviyi hızlandıracaktır. Ağız içinde yer eden bakterilerin temizlenmesini sağlayan bu yöntem kısa sürede yaraların iyileşmesini sağlayarak sağlıklı bir yapıya kavuşulmasına yardımcı olur.

  • aft
  • aft yaralar
  • aft nedir
  • aft neden çıkar
Yorumlar
Gülay Saman Aft nasıl geçer? Evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir? Aft ilacı ya da kremi var mı acaba? Ağızda oluşan bu yaralar b12 eksikliğinden mi oluyor? Geçirmek için ne yapmak gerekiyor? Bide tekrardan oluşmaması için nasıl beslenmek gerekiyor? cevapla
Kübra Akça Aft ne eksikliğinde çıkar onu araştırıyorum. Ağzımda bu tarz yaralar sık sık çıkıyor. Sonra kendiliğinden geçiyor. Yetersiz beslenme ya da vitamin eksikliğinden mi oluyor bilmiyorum. Bu yaraların oluşmaması için neye dikkat etmeli? cevapla
yorum yaz
En İyi Biceps Hareketleri Nelerdir?