Sağlık 02 Kasım 2021 - 18:40:30

Ağır Metal İçeren Balıklar

Ağır Metal İçeren Balıklar

Balıklar denizde bulunan besinlerle beslenen canlılardır. Denizlerin kirlenmesi ve denizlere çeşitli kimyasal atıkların atılması balıkların civa, kurşun gibi ağır metaller içermesine neden olmaktadır.

Balıkta Ağır Metal Var mı?

Balık vücut için oldukça sağlıklı bir besindir. Omega 2 açısından zengin olan bu besinin her hafta tüketilmesi gerekmektedir. Fakat artık denizlere atılan sonucu kimyasal bir kirlilik meydana gelmektedir. Bu da balıkların bu kimyasala maruz kalmasına neden olmaktadır. Zehirli atıklar, çöpler ve daha birçok şey denizlere atılmaktadır. Bu atıklar zaman içerisinde denizde yaşayan canlılara zarar vermeye başlar. Denizde yaşayan balıkların bünyelerine almış oldukları ağır metaller zaman içerisinde insanlara da bulaşmaktadır. Dip balıkları daha fazla kimyasal barındırmaktadır ve bu balıkları tüketen kişilerin vücutlarında zaman içerisinde civa kurşun gibi ağır metaller birikir. Bu durum kemik erimesi, karın ağrısı, böbrek hastalıkları, otizm gibi birtakım hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Ağır Metal İçeren Balıklar Hangileridir?

İnsan hayatı için tehlikeli bir ağrı metal olan civa aslında soluduğumuz havada bile vardır. Civa suya karıştığı zaman bakteriler tarafından metil civaya dönüştürülür. Metil civa denize tamamen yayıldığında balıklar bu metali içeren besinler tüketmiş olur. Bu bileşen pişirildiği zaman bile balığın vücudundan gitmez. Çünkü kaslarında bulunan proteine direkt olarak etki eder. İnsanlar balıkları pişirdikleri zaman bile bu civaya maruz kalmaktadır. Bu da vücut için oldukça zararlıdır. Civa daha çok büyük balıklarda bulunmaktadır. Çünkü büyük balıklar küçük balıklara göre daha uzun süre yaşarlar. Aynı zamanda büyük balıklar küçük balıkları yiyerek beslenirler. Bu da küçüklerdeki civanın da büyük balıklara geçmesine neden olur. Kılıç balığı, büyük uskumru balığı ve köpek balığı gibi balıklar civa oranı yüksek olan balıklardır. Bu balıkların çocuklar ve hamile kadınlar tarafından tüketilmesi oldukça sakıncalıdır. Bu nedenler çocuklar ve hamile kadınlar için balık tüketiminin özenli olması gerekmektedir. Bu konuda dikkatli olunması gerekmektedir. İçerisinde az miktarda civa olan balıkların tüketilmesi bir zarara yol açmamaktadır. Balığı tamamen hayattan çıkarmak yerine tüketilen balıkların sağlığına dikkat edilmelidir.

Ağır Metal İçermeyen Balıklar Hangileridir?

Çevre kirliliğinin en önemli sonuçlarından biri denizlerin kirlenmesidir. Denizlerin kirlenmesi burada yaşayan canlıların hayatlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Ağır metaller bu kirlilik sonucundan oluşmaktadır. Deniz yaşatan birçok balıkta bu metallere rastlamak mümkündür. Genel olarak dip balıklarında ağırlıklı olmaktadır. Ağır metallerin en az olduğu balık grubu hamsi, uskumru, sardalya, alabalık, somon, ringa ve tirsi balıklarıdır. Genel olarak diplerde değil yüzey balıkları olarak adlandırılan denizin daha az yerinde yaşayan balıkların tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Civa, kurşun gibi ağır metaller zaman içerisinde vücutta birikir ve kötü sonuçlara yol açar. İnsan vücudundan metallerin atılması oldukça uzun bir zaman almaktadır.

Ağır Metallerin Vücuda Zararları Nelerdir?

Denizdeki balıklarda bulunan ağır metallerden bir tanesi kurşundur. Kurşun anemi ve kan basıncında artışa neden olur. Böbreklerde ve beyinde hasara yol açar. Bunun yanı sıra erkeklerin üreme fonksiyonlarına zarar verir ve kadınlarda düşüğe neden olabilir. Çocuklarda ise öğrenme problemleri ve davranış bozukluğu durumlarına neden olabilir. Kadmiyum bir diğer metaldir. Bu metal karın ağrısı, kusma, ishal gibi durumlara yol açar. Bağışıklık sistemini güçsüzleştirir ve vücutta çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Civa ise sinir sistemi rahatsızlıklarına zarar vererek beyin fonksiyonlarında hasara yol açar. DNA kromozomlarına zarar verir ve buna bağlı olarak sakat doğum ve düşükler meydana gelebilir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Spermlere de hasar verebilir.

  • ağır metal içeren balıklar
  • ağır metaller
  • ağır metal içermeyen balıklar
Yorumlar
Meliha Solar Ağır metaller ve insan sağlığına zararları hakkında aslında bilmemiz gereken çok fazla şey var. Çevre kirliliğinin bir sonucu olarak bu zararlı maddeleri vücudumuza soluduğumuz havalarda bile alıyormuşuz. Bunlar vücuttan geç atıldığı için hastalık olabiliyor. Yediğimiz her şeye dikkat etmemiz gerekiyor. cevapla
yorum yaz
İnmemiş Testis Nedir? Muayenesi ve Ameliyatı