Yaşam 24 Nisan 2021 - 18:02:05

Altın Neden Kararır? Kararmış Altın Nasıl Parlatılır?

Altın Neden Kararır? Kararmış Altın Nasıl Parlatılır?

İnsanların en çok tercih ettiği takılar arasında bulunan altının kararma nedenleri ve parlatma yöntemleridir.

Altın Neden Kararır? Nedenleri Nelerdir?

Zaman içerisinde ışıltısını kaybederek kararan altın eski güzelliğini bir süre sonra kaybetmektedir. Sıklıkla kullanılan alyans ve diğer altın takılar zamanla kararma göstermektedir. Vücutta fazlaca kullanılan eller gün içinde çeşitli işler yapar. Temizlik, yemek gibi işlerden dolayı eller sürekli olarak su ve çamaşır suyuna girdiği için yüzüklerin kararması oldukça normaldir. Çamaşır suyu ve diğer temizleyiciler yüzüğün eski renginin kaybolmasına yol açar. Hayatta çeşitli rolleri olan altın hem aksesuar hem de ekonomi ürünüdür. Altın aksesuar olarak kullanıldığı kadar yatırım olarak da kullanılmaktadır. Altının bakımı yapılmaz ve uzun bir süre saklanır ise kararmalar meydana gelir. Saf altın özünde kararan bir yapıya sahip olduğu için kararması oldukça normaldir. Fakat endişelenmeye gerek olmadan çeşitli kolay yöntemlerle tekrardan parlatılma işlemi yapılabilir.

Hangi Altınlarda Kararma Olur?

Düşük ayarda olmayan altın kendi başına kararma göstermez, sadece dış etkenlerden kaynaklı olarak kararır. Sekiz ayar şeklindeki düşük oranda olan altın türleri kendi başına kararabilir. Kararmaları önlemek için deniz, havuz, duş gibi alanlara takılar ile girilmemeli ve bulaşık, temizlik gibi işlerde takılar çıkarılmalıdır. Bu özenin gösterilmesi altının kararması durumunu geciktirir. Ayrıca takıların asla aşırı sıcak havaya maruz bırakılmaması gerekir.

Kararmış Altın Nasıl Parlatılır?

Ev işleri yaparken takılar çıkartılmalı ve takı kullanımına özen gösterilmelidir. Ayrıca krem sürerken ve kozmetik ürünleri kullanırken de takıların çıkarılması tavsiye edilir. Alınan tüm önlemler karşısında takıların kararması durumunda ise parlatılma işlemine geçilebilir. Parlatmak için çeşitli işlemler mevcuttur. Sirke, su, sarımsak kabuğu, tuz, yumurta kabuğuyla karışım hazırlanmalıdır. Karışım hazırlandıktan sonra altın takılar karışımın içine bırakılır ve üç saat kadar bekletilir. Süre tamamlandıktan sonra takıların parladığı görülebilir.

Deterjanlı Su ile Altın Parlartılır mı?

İlk olarak su kaynatılır. Su kaynamaya başladıktan sonra içine bulaşık deterjanı ilave edilir. Su ve deterjan biraz karıştırılır. Malzemelerin karışması ve suyun kaynama süresinin tamamlanması ile suyun içine takılar eklenir. Suyun sıcaklığı ılıdıktan sonra ise takılar çıkarılır ve diş fırçası yardımı ile temizlenir. Bu işlem sayesinde rahatsız olunan kir ve diğer bakteriler altından arınır. Temizleme işleminden sonra ise takılar durulanarak kurumaya bırakılmalıdır.

Beyaz Sabun ve Amonyak ile Altın Partlatma

Gerekli olan malzemeler 1 litre su, 1 fincan amonyak, 1 fincan rendelenmiş beyaz sabundur. Suyun içine diğer malzemeler ilave edilir. Malzemeler bir araya getirildikten sonra karışımın içine takılar bırakılır. Kırk beş dakika gibi bir sürede takılar suyun içinde bekletilir. Bekleme süresinden sonra altınlar çıkarılır ve soğuk su aracılığıyla iyi bir şekilde durulanır. Sonrasında ise yumuşak bir deri yardımı ile altınlar temizlenir, parlatılır ve kuruması için beklenir. Kararmış altın tercih edilen yönteme göre parlatılmaktadır.

  • altının kararma nedenleri
  • altının kararması
  • kararmış altın
Yorumlar
Meryem Kara Altın kolye kararması neden olur? Ayarı çok düşük bir kolye değil ama karardır. Bunun nedeni ne olabilir? Eskisi gibi olması için ne yapmam gerekiyor? Altın parlaması için yöntemler nelerdir? Nasıl parlatılır? cevapla
yorum yaz
Partikül Ağda Nedir? Nasıl Isıtılır? Acıtıyor mu? İşe Yarar mı?