Sağlık 14 Mayıs 2021 - 19:02:26

Ayvadana Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Bebeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Ayvadana Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Bebeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Çok yıllık otsu bitki çeşitlerinden biri olan ayvadana otu faydaları ve zararları ile dikkat çeken bitkidir.

Ayvadana Otu Nedir? Diğer İsimleri Nelerdir?

Çoğu farklı yörede ayvadana bitkisine marsama otu, akbaşlı, binbir yaprak otu, barsam otu, sarı civanperçemi, beyaz civanperçemi, kandil çiçeği olarak isimlendirilir. Türkiye'de bu bitkinin kırk çeşit civanperçemi vardır. Yaprakları tüylüdür, çiçekleri ise altın sarısı, beyaz, soluk sarı, fildişi beyazı gibi renklere bürünür. Mavimtrak renkte uçucu yağ taşımaktadır. Bitki yol kenarındaki kıyı kesimlerde, tahıl tarla çevresinde, tarla yolunda yetişmektedir.

Ayvadana Otunun Özellikleri Nelerdir?

Ayvadana bitkisi havanın güneşli olduğu zamanlarda genel olarak aromalı keskin koku yayma özelliğine sahiptir. Çiçeklerinin güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde toplanması önerilir. Güneşin etkili olduğu zaman diliminde şifalı olan güç ve eterli yağlar tam dorukta olmaktadır. Çiçeklerinde bir sürü mineral türü vardır. Eylül ve temmuz aralığındaki güneşli günlerde kesme işlemi yapılmaktadır. Sonrasında gölge bir yerde kuruma sürecine bırakılmaktadır. Kuruyan bitki havasız bir kapta saklanmalıdır.

Ayvadana Otu Neye İyi Gelir?

Bitkinin kullanıldığı bölgeleri çiçekli, yapraklı dalları olarak tarif edilir. Çiçek ve dal tam anlamıyla açılmadan toplanarak kurutulmaktadır. Kuvvet verme ve uyarıcı özelliği bulunmaktadır. Menopoz dönemlerinde meydana gelen stres, ateş basması, kaygı, terleme, kemik erimesi gibi problemler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bazı hastalıkları tedavi edici etkisi vardır.

Ayvadana Otu Nasıl Kullanılır?

Çay olarak tüketilmektedir. Çay için bir tatlı kaşığı ince bir şekilde kıyılan bitki ve bir su bardağı su gerekir. Su kaynatılır ve bitki ile beraber haşlanır. Fakat bitki kaynatılmamalıdır. On beş dakika demlenmesi beklenir ve sonrasında süzülür. Normalden fazla tüketmemek gerekir. Diğer kullanılma yöntemi tennürüdür. Bitkinin çiçeklenme zamanı geldiği zaman bitki ince bir şekilde kıyılmaktadır. Ağzı geniş olan bir şişenin içine gevşek bir şekilde doldurulur. Sonrasında üzerine konyak eklenir. Konyak bitkilerin üzerine çıkmalıdır. Şişe on dört gün kadar güneşin altında bekletilmelidir. Ara sıra düzenli olacak şekilde çalkalanarak süzme işlemi yapılır. Civanperçemi merhemini yüz gram tuz olmayan tereyağında kızdırmak gerekir.

Ayvadana Bitkisi Nasıl Hazırlanır?

İnce kıyılmış olan on beş tane taze ahududu yaprağının içine, çok ince kıyılan bir miktar ayvadana çiçeği atılır ve çıtırdayıncaya kadar karıştırılmalıdır. Tava ocaktan alınır ve üstü kapalı olacak şekilde serin ve gölge bir alana kaldırılmalıdır. Sonraki gün ise hafif bir şekilde ısıtılma işlemi yapılır, tülbentten geçirilir ve süzülür. Süzme işleminden sonra temiz kapların içine doldurulmaktadır. Buzdolabında saklanması gerekir. Ayvadana otu diğer kullanma amacı ise oturma banyosudur. İki avuç dolusu kadar bitki (taze kıyılmış olmalı) bütün gece soğuk suyun içerisinde bekletilmektedir. Ertesi gün ise kaynama derecesine gelinceye kadar ısıtılarak süzme işlemi yapılır ve banyo suyuna eklenmektedir.

  • ayvadana otu
  • ayvadana otu nedir
  • ayvadana otu neye iyi gelir
  • ayvadana otu nasıl kullanılır
Yorumlar
Öznur Loyan Avyadana civanperçemi bitkisinin faydaları nedir? Bu bitkinin birçok ismi var diye duymuştum. Aktarlarda satılır mı? Nasıl demlenir? Fiyatı ne kadar? Çayının tadı nasıl acaba? Neye iyi gelir? Kullananlar var mı? cevapla
yorum yaz
Verem Nedir? Bulaşıcı mı? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mı?