Sağlık 12 Kasım 2021 - 17:08:01

B12 Vitamin Eksikliği Nedir? Nelerde Bulunur? Tedavi Edilmezse Ne Olur?

B12 Vitamin Eksikliği Nedir? Nelerde Bulunur? Tedavi Edilmezse Ne Olur?

B12 vitamini eksikliği; vücudun çalışma fonksiyonlarını önemli ölçüde etkileyen pek çok rahatsızlığa neden olabilen bir durumdur ve bu vitaminin vücutta yeterli oranda olması gerekir.

B12 Vitamin Eksikliği Nedir?

Vitaminlerin tamamını vücut üzerinde olumlu etkiler yaratırken bu vitaminlerin eksikliği durumunda kişiler çeşitli rahatsızlıklar ile uğraşmak zorunda kalacaklardır. Vitaminlerin tamamı farklı faydalar sağlasa da bazı vitaminlerin insan vücudu üzerindeki etkileri oldukça fazladır. B12 vitamini de bu vitaminler arasında yer alırken B12 vitamin eksikliğinde ciddi problemler meydana gelebilmektedir.

Vitaminler vücut içerisinde üretilemeyen maddeler olduğundan dışarıdan hazır olarak alınması gerekmektedir. Bunun için sebzeler, meyveler ya da ilaçlar kullanılabilir. İnsan vücudu yaklaşık 4 yıl kullanabileceği kadar B12 depolayabilmektedir. İstenmeyen kısım ise idrarla vücuttan atılmaktadır.

Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini, daha çok hayvansal besinler bulunmaktadır. İnsan vücudunda kalın ve ince bağırsakta az miktarda sentezlenebilmektedir. Yüksek ısıya maruz kaldığında fonksiyonunu yitirmektedir.

B12 Görevleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?

B12 vitamini, beyin ve sinir sisteminin doğru bir biçimde çalışmasını sağlarken kırmızı kan hücrelerinin de üretiminde rol oynamaktadır. Etkileri son derece önemli olduğundan uzmanlar kesinlikle eksikliğinin yaşanmaması gerektiğini savunmaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan B12 vitamini kişilerin hastalıklardan korunmasında son derece etkilidir. Sindirim sistemi üzerinde oldukça faydalı olan bu vitamini, diyetlere de katkı sağlamaktadır. Ayrıca kalp ritminin düzenli olarak devam etmesinde de B12 etkileri görülmektedir.

Vücuttaki hücrelerin neredeyse tamamının metabolizması, yağ asitlerinin sentezlenmesi ve enerji üretiminde rol almaktadır. Vücudun folik asit emmesini sağlar ve depolanan enerjinin kullanımına etki eder. Vücudumuzda dakikalar içerisinde milyonlarda alyuvar hücresi üretilmektedir. Bu hücrelerin üretimin B12 doğrudan etkilidir. Bu hücreler az olursa eğer anemi söz konusu olur.

Eğer B12 vitamini neden önemli diye soracak olursanız; sadece kırmızı kan hücreleri değil, DNA yapımı ve sinirler için de vücut bu bileşene ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca bu vitamin değerinin doğurganlık üzerinde de önemli etkisinin olduğu bilinmektedir.

B12 Nelerde Bulunur? Hangi Yiyeceklerde Vardır?

Genel olarak hayvansal ürünler B12 yönünden en zengin ürünler olmaktadır. Hayvansal ürünler arasında B12 yönünden en zengin ürün olarak balık yumurtası gösterilmektedir. 50 gramlık balık yumurtası tüketimi günlük ihtiyacın tam 5 katını karşılamaya yetecektir. Bu aşamada 10 gramlık bir kullanım günlük ihtiyaç için tamamen yeterli olur. Ancak balık yumurtası birçok kişinin damak tadına uymazken temin edilmesi de oldukça zor bir üründür.

Bir diğer B12 yönünden zengin ürün olarak ahtapot gösterilmektedir. Ülkemizin deniz mutfağı içerisinde çok popüler bir yere sahip olmayan ahtapot bunun yanında çok iyi bir B12 deposudur. Bu ürünleri tüketemeyen kişiler somon, sardalya ya da ton balığını tercih ederek deniz ürünlerinden günlük B12 vitamini eksikliklerini karşılayabilmektedir.

Deniz ürünlerini sevmeyen kişiler alternatif gıdalara yönelmektedir. Ciğer en yüksek B12 değeri bakımından zengin bir et ürünüdür. İlk sırayı kuzu ciğeri alırken onu sığır, dana ve hindi ciğerleri takip etmektedir. Bu doğrultuda 100 gramlık bir kuzu ciğeri tüketen kişi günlük ihtiyacın yarısından fazlasını karşılamış olacaktır. B12 nelerde var diye baktığımızda pek çok besinde yeterli miktarda bulunduğunu belirtebiliriz.

Genel olarak insanların tamamı kahvaltıların tamamında peynir tükettiği için günlük ihtiyacın bir kısmını buradan kazanmaktadır. Yumurta da yine hem kahvaltıda hem de sonrasındaki öğünlerde tercih edilebilen bir besin olduğundan bu konuda büyük katkı sağlamaktadır.

B12 eksikliği ne yemeli diye bakacak olursak eğer; karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini bu vitamini bol miktarda barındırmaktadır. Eğer B12 vitamini hapı kullanılacaksa bunu doktorun önermesi ve gerekli görmesi gerekir.

B12 Vitamin Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Pek çok hastalığı kaynağı olan B12 eksikliği nörolojik bozukluk nedeni olarak da kabul edilmektedir. Kalıcı sinir ve beyin hasarının gelişmesine neden olan bu vitamin, aynı zamanda büyüme problemleri de meydana getirebilmektedir.

Eğer B12 kaç olmalı diye soracak olursanız yetişkinlerde günlük 2-3 mcg alınmalıdır. Hamile kadınlar daha fazla almalıdır. Testlerde ise 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir.

  • b 12 vitamini eksikliği
  • b12 faydaları
Yorumlar
Saadet Arpacı b12 nelerde var? Doktor b12 eksikliğim olduğunu söyledi. Ben ilaç değilde doğal yollarla almak istiyorum ne yemeliyim? cevapla
Duygu Yazıda belirtildiği gibi balık yumurtası ya da ahtapot tüketebilirsin. Balık yumurtası bence daha yenilenebilir ama başka yiyeceklerde araştırabilirsin.
Nihat Gürcan Kimse bahsetmemiş ama ben bilgimi paylaşmak istedim . Diğer adı kobalamin olan bu vitamin sinir hücrelerinin sağlığının korunması ve DNA üretimi (genetik materyal oluşumu) konusunda etken konumundadır. Vücutta üretilmediği için sadece hazır gıda yolu ile alınmaktadır. DNA üzerindeki etkisi de büyük olduğundan ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde etkili olduğundan doktorlar kobalamin eksikliğini asla istemez... cevapla
yorum yaz
Yoğurt Karbonat Maskesi Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Kullananlar ve Yorumlar