Sağlık 01 Eylül 2021 - 10:22:50

Belde Düzleşme ve Kireçlenme Nedir? Zararları, Belirtileri ve Ameliyatı

Belde Düzleşme ve Kireçlenme Nedir? Zararları, Belirtileri ve Ameliyatı

Bel ağırsının en etkin sebebi olarak gösterilen belde düzleşme durumu sık rastlanan sağlık sorunlarındandır.

Belde Düzleşme ve Kireçlenme Nedir?

Genel itibari ile otuzlu yaşlardan sonra gelişen rahatsızlık ağrılardan kaynaklı olarak iş gücü kaybına yol açar. Kireçleme olarak da tanıtılan bu problem eklemlerin yıpranma, aşınma ve yapısının bozulma halidir. Bahsedilen sebepler belde düzleşme ve kireçlenme sorununa neden olur. Temel anlamda bu sorunun sebepleri genetikten kaynaklı olabilir. Yapısal olarak meydana gelen sorun erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Bazen şiddetli şekillerde kendini gösterebilen bu problem fazla kilo gibi durumlara yol açar.

Belde Düzleşme ve Kireçlenme Neden Olur?

Ağır kaldırmak, zorlayan aktiviteler yapmak, tenis, futbol, kayak ve voleybol gibi sporların yapılması eklemlere yük bindidir. Bu yüzden hastalığın şiddeti daha fazla artar. Belde omurların arasında yer alan disklerin arka tarafında eklemler vardır. Bu eklemler omur ve sinirleri birbirlerine bağlar. Zorlama olduğu zaman eklemler aşınmaktadır. Eklemler kabalaşarak ve deforme olarak sinirlere baskı yapar. Kireçlenmenin nedeni genetik yatkınlıktan dolayı beli zorlar ve bel bölgesi özen göstermeden kullanıldığı zaman ortaya çıkar.

Belde Kireçleme Belirtilerileri Nelerdir?

Belde kireçleme ağrıya yol açamaz. Eklemler zaman içinde aşınır ve yıpranır. Fakat bu aşınmalar dokuların zorlanmasına neden olur. Kişi belin orta kısmında sol ve sağında ya da kalça bölgesinde ağrı hissedebilir. Sinir sıkışması ayak, diz arkası ya da bacağa yayılıyor ise ağrı, karıncalanma, uyuşma gibi belirtiler oluşur. Eklem defermasyonu, kireçleme, yıpranma hareket kısıtlılığına yol açar. Hareket kısıtlılığı olduğu zaman gün içindeki hayat aktivitesini kısıtlar. Kişi yeteri derecede eğilememekte ve doğrulamamaktadır. Herhangi bir alana uzanamayan kişinin gücü olmadığı için ağırlık kaldıramamaktadır. Uzun bir süre yürümek zorlayıcı olabilir. Bel ve bacak bölgesinde ağrılar oluşur. Bu etkiler haricinde kişi sabah kalktığı vakit tutukluk yaşayabilir. Bu tarz belirtilerin oluşması halinde zaman kaybedilmemesi ve muayene olunarak tedaviye başlanması zorunludur.

Belde Düzleşme ve Kireçlenme Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi için kişinin şikayetleri göz önüne alınır. Ağrı hissedilen alana yönelik uygulamalar yapılmalıdır. Kısıtlanan hareketlerin açılabilmesi için öncelikle fizik tedavi aletlerinden yardım alınır. Yıpranan eklemlerin açılabilmesi amacı ile lazer tekniği uygulanabilir. Lazer tedavisinin işe yaradığı ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra ultrason tedavisi de sertleşen doku ve bağları yumuşatır. Egzersiz yöntemleri ve elektrik tekniği uygulanabilmektedir. Tedavi sürecinde kişi kendisini daha iyi hisseder. Uygulanan tedavilerde kireçlemenin son bulduğu söylenir. Yapısal bir sorun olan bel kireçlenmesi probleminin ortadan tamamen kaldırılabilmesi için belirtilen şikayetlere çözüm bulunması gereklidir. Süreç içinde sinir sıkışmasının tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca sıkılaşmış olan bağ dokusu gevşetilir ve hareket açıklığı arttırılır. Belde düzleşme ve kireçleme tedavisindeki amaç kişinin yaşam kalitesinin iyi bir biçimde arttırılabilmesidir.

  • belde düzleşme
  • belde düzleşme ve kireçlenme
  • belde düzleşme ve kireçlenme nedir
  • belde kireçlenme
Yorumlar
Tülay Karaçil Belde düzleşme problemi yaşadığım için doktor ameliyat olmamı söyledi. Egzersizlerle geçmediği için böyle bir tedavi yöntemi uygulanacak. Bu ameliyatı olanlar var mı? Gerçekten operasyon sonrasında tamamen iyileşme oluyor mu bilmek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Bacak Ağrıları İçin Ne Yapılmalı?