Sağlık 21 Haziran 2021 - 00:46:12

Boğmaca Nedir? Nasıl Anlaşılır? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Boğmaca Nedir? Nasıl Anlaşılır? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bulaşıcı hastalıklar sınıfında yer alan boğmaca, belirli bakterilerin vücuda farklı yollardan girişi ile kendisini göstermektedir.

Boğmaca Nedir? Nasıl Olur?

Bakteriler türlerine göre yararlı ya da zararlı olabilmektedir. Zararlı olarak nitelendirilen bakterilerin vücuda girmesi sonucunda farklı rahatsızlıklar ortaya çıkarken boğmaca hastalığı da bunlardan birisidir. Genel olarak akciğerleri çok ciddi bir şekilde etkileyen bu hastalık bunun yanı sıra farklı organları da rahatsız edebilmektedir. Eğer boğmaca rahatsızlığı bebeklerde ortaya çıkarsa ölümcül olabilmektedir. Her yıl çok sayıda bebek ölümünün sebebi olarak bu hastalık gösterilmektedir. Boğmaca hastalığı beyne giden oksijen miktarını etkilediğinde ölümcül seviyelere ulaşmaktadır. Çok sayıda belirtisi olduğundan kısa süre içerisinde teşhis edilebilirken hemen tedavi edilmesi çok büyük önem taşır.

Boğmaca Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Boğmaca hastalığına sebep olan bakteriler insan vücuduna bulaştıktan 6 gün ile 20 gün arasında değişen sürelerde etkisini göstermeye başlar. Bu süreç hastalığın kuluçka süresidir ve belirtiler bu sürecin ardından ortaya çıkar. Hafif düzeyde ateş ve tahriş edici düzeyde yaşanan öksürük hastalığın en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır. Birçok kişide bu belirtilere burnun tıkanması, boğaz ağrısı ve burunda akmalar eşlik eder. Gözlerin sulanması ve insanların kendisini halsiz hissetmesi de bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtilerden bir ya da birkaçı insanlarda varsa bu durumda kişilerin hastanelere giderek tedavi olması gerekir.

Boğmaca Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığa yakalanmak için bakterinin bulunduğu alanlar ile temas içerisinde olmak gerekmektedir. Eğer bir kişi evde boğmaca rahatsızlığı geçiriyorsa diğer bireylerin dokundukları alanlardan bu bakteriyi kapma ihtimali %70 ile %100 arasında değişmektedir. Bu yüksek oranlar göz önüne alındığında bir evde yaşanan boğmaca rahatsızlığı kısa süre içerisinde tüm bireylerde kendisini göstermeye başlamaktadır. Okullarda ise bu oran %50 düzeyindedir. Okullar daha büyük alanlar olduğundan okullarda bu bakteri olması durumunda çocuklar %50 ihtimalle bu hastalığa yakalanabilirler. Çocuklar için çok daha tehlikeli olduğundan bu oran da çok yüksek düzeylerdedir. Buna ek olarak hapşırık ve öksürme gibi eylemler ile de tüm bakteriler etrafa yayılmaktadır. Aynı ortamda bulunan kişiler solunum ile birlikte bu bakterileri alabilirler.

Boğmaca Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca rahatsızlığı bir bakteri hastalığı olduğundan en önemli tedavisi antibiyotiklerdir. Bu hastalığın bulaştığı kişilerin tamamına düzenli olarak antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Eğer hastalığı geçiren kişiler 1 yaşından küçük olan bebekler ise tedavinin hastanede gerçekleştirilmesi gerekir. Bebeklerde nefes darlığı ya da nefes alımının durması gibi problemler olabildiğinden sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Yetişkinlerde ilaç alımları evlerden de gerçekleşebilmektedir. Boğmaca için vurulan aşılar bu hastalığa yakalanmamak adına çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle bebeklerde can kayıplarına sebep olan boğmaca hastalığı çok kolay bulaşabildiğinden insanların son derece dikkatli olması gerekmektedir

  • boğmaca
  • boğmaca nedir
  • boğmaca nasıl anlaşılır
  • boğmaca tedavisi
  • boğmaca rahatsızlığı
  • boğmaca hastalığı
Yorumlar
Pınar Başaran Boğmaca öksürüğü kaç gün sürer? Komplikasyonları nelerdir? Özellikle bebeklerde bu hastalığın tehisi nasıl koyulur? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılmalı? aşısı kesin sonuçlar vermede etkili olur mu?Bu hastalık nedne olur? cevapla
yorum yaz
Karpuz Kilo Yaparmı? Karpuz Yemek Zayıflatırmı?