Sağlık 15 Aralık 2020 - 06:50:10

Çam Kozalağının Yapılışı, Faydaları, Özellikleri

Çam Kozalağının Yapılışı, Faydaları, Özellikleri

Çam ağacı, hem kış hem de yaz aylarında yapraklarını dökmeyen ve sürekli olarak yeşil kalan ağaçlardır. Bu ağaçların çiçekleri kozalak olarak isimlendirilirken insan vücudu için çok faydalı olan çam kozalağı farklı şekillerde kullanılabilmektedir.

Çam Kozalağı Özellikleri Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Ülkemizin ikliminin soğuk oluşu çam ağaçları için uygun bir yetiştirilme alanının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Hem yaz hem de kış aylarında yemyeşil kaldığı için çok sayıda kişi bu ağaçlardan yetiştirmeyi tercih ederken özellikle piknik alanlarında bolca çam ağacı görmek mümkün olur. Bu ağacın çiçeği olan kozalak ise adeta ağacın simgesi olarak gösterilirken çok farklı amaçlar ile kullanılabilmektedir. Eski dönemde insanlar yalnızca yakacak malzeme olarak bu kozalakları kullanırken günümüzde reçeli yapılarak ya da kozalak suyu üretilerek bu şekilde tüketimi gerçekleşmektedir.

Çam Kozalağı Suyu Nasıl Yapılır?

Çam kozalağının insan vücudu için faydalarını araştıran kişiler, bu faydaları kendi vücutlarında görebilmek adına bu kozalakları tüketmek isteyecektir. Ancak kozalakların yapısı direkt olarak tüketime uygun değildir. Bu aşamada da kişilerin kozalak suyunu hazırlayarak bu suyu tüketmesi gerekir. Bu şekilde vücut için faydalarını kazanmış olacaklardır. Bu suyu hazırlamak için henüz yeşil halde olan 3 adet çam kozalağına ihtiyaç duyulur. Bu 3 kozalak iyice yıkanır ve hemen ardından doğranmaya başlanır. Bir kap içerisine konan doğranmış kozalakların üzerine su eklendikten sonra bu kap dolapta 1 gün süreyle bekletilmektedir. Bir günün sonunda iyice yumuşayan kozalaklar yarım saat kadar kaynatıldıktan sonra karışımın soğuması beklenir ve tüketilebilir.

Çam Kozalağı Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçelinin yapılabilmesi için 3-4 cm. boylarında olan 30 adet kozalağa ihtiyaç vardır. Bulunabilecek en küçük ebatlardaki kozalakların bulunması gerekir. Bunun aynında 1,5 litre su, 1,5 kilogram şeker ve yarım limonun suyuna ihtiyaç olmaktadır. Kozalakların iyice temizlenmesinin ardından su ile birlikte tencereye alınarak kaynatılması gerekmektedir. Bu kaynatma işlemi 1 saat sürerken hemen ardından hazırlanmış olan toz şeker karışıma eklenir. Üzeri sürekli köpük yaparken bunların toplanması gerekir ve bu yüzden de başında bekleme önemlidir. Reçel kıvamına geldiğinde limon suyunun eklenmesi ve sonrasında 5 dakika kadar daha kaynatılması gerekir. Son olarak kavanozlara koyularak ters çevrilen ürün, 12 saat sonra tüketime hazır bir hale gelecektir.

Çam Kozalağının Faydaları Nelerdir?

Solunum yolları üzerinde muhteşem etkileri olan bir üründür. Çok sayıda solunum hastalığının tedavisinde destekleyici olan ürünler arasında gösterilmektedir. Bunun yanı sıra sigara tüketen kişilerin akciğerlerinin temizlenmesinde de yardımcı olan bir üründür. Son olarak saçlarda kullanıldığında besleyici özelliği sayesinde daha güçlü saçlar ortaya çıkmaktadır. Yılbaşının simgeleri arasında yer alan çam kozalağı, reçel olarak hazırlandığında ya da suyu kullanıldığında vücut için çok faydalı ürünler haline gelmektedir. Bu sebeple de ülkemizde birçok kişi kış aylarında düzenli olarak tüketimini gerçekleştirir.

  • çam kozalağı
  • çam kozalağı özellikleri
  • çam kozalağı suyu
  • çam kozalağı reçeli
  • çam kozalağının faydaları
  • çam kozalağı nasıl yapılır
Yorumlar
Cavide Taner Çam kozalağından yoğurt mayalandığını duymuştum. Ayrıca şeker hastalığına da faydaları varmış. Birden fazla kullanım alanı var ama ben daha çok şeker hastalığım için denemek istiyorum. Nasıl tüketmem gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Sırtta Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer? Neyin Belirtisidir?