Sağlık 19 Ocak 2021 - 14:30:32

Demans Hastalığı Nedir? Demans ve Alzheimer Arasındaki Fark

Demans Hastalığı Nedir? Demans ve Alzheimer Arasındaki Fark

İleri yaşlarda meydana gelen demans ve alzheimer hastalığı birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Demans hastalığı halk arasında bunama olarak bilinmektedir. Alzheimer hastalığı ise beyini yok eden bir hastalıktır.

Demans Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Yaşa bağlı olarak yaşlı kişilerde sıkça görülen demans hastalığı sendrom olarak meydana gelir. Hastalık olarak tabir etmek yanlış olacaktır. Hafıza kaybı, düşünme yetisini kaybetme ve konuşmayı zorlaştıran bir sendrom olan Demans, kişinin yaşam kalitesini de oldukça düşürmektedir. Özellikle unutkanlık ve dikkat dağınıklığı ile kendini belli etmektedir.

Alzheimer Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Demans hastalığının meydana gelmesine sebep olan hastalıklardan biri olarak bilinen bu hastalık ilerledikçe beyni öldüren bir yapıya sahiptir. Bu hastalık özellikle yaşlı kişilerde sıkça görülür. Beyinde proteinlerin birikmesi sonucu beyin işlevini kaybetmeye başlar ve hastalık meydana gelir.

Demans ve Alzheimer Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Bu iki durum her ne kadar benzerlik gösterse de birbirinden farklı yapıya sahiptir. Demans hastalığı bir sendrom olarak bilinirken Alzheimer tamamen bir hastalık durumudur. Yaşlılarda sıkça karşılaşılmasının sebebi beynin normal faaliyetini yapamamasından kaynaklanmaktadır.
  • Demans olan bir kişide unutkanlık, dikkat dağınıklığı, düşünme yetisinin geç olması ve bazı durumlarda konuşma güçlüğünün çekilmesi meydana gelir. Kişi bazı dönemlerde düşündüğünü konuşamama haline gelebilir.
  • Alzheimer hastalığı ise kişinin yavaş yavaş beyin ölümünün gerçeklemesine sebep olur ve hastalığın sonunda hasta kaybedilir. Bu hastalarda geçmişte yaşama eğilimi bulunur. Bu hastalar düşünme yetilerini tamamen kaybeder. Özellikle alakasız konularda hastanın farklı cevaplar verdiği görülür.
  • Bu hastalık evrelere bölünerek ilerlemektedir. Her evrede hastanın vücut ve beyin sağlığı çöküşe uğrar. Bu sebeple hastanın tedavisi sadece kişiyi rahatlatmak ve hastalığın bir sonraki evreye geçişini geciktirmektedir.
Alzheimer Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özellikle yaşlı kesimde görülen bu hastalık hem hastaya hem de hastaya yardımcı olan kişi için zor bir durumdur. Hastalığın teşhisi yapıldıktan sonra hastayı sakinleştirici ve ani tepkiler vermesini engelleyici tedavi şekli uygulanır. Çünkü hasta bilinçsiz olacağı nöbetler geçirebilmektedir. Bu hastalığı yaşayanlarda en büyük destek hasta ile sürekli vakit geçiren kişiye bağlıdır. Bu hastalar normal düşünme yetisinin birçoğunu kaybetmiştir. Beynin farklı çalışmasından dolayı hasta sürekli huzursuz bir hal alabilir. Hastalığı tetikleyici etkenler ağır depresyon halleri, üzüntü, stresli yaşam, sigara ve alkol kullanımı ileriki yaşlarda Bu hastalığın baş nedenleri arasında görülmektedir. Yaş itibari ile bu hastalığının meydana gelmesi ve hastalığın sonunda da hastanın hayatını kaybetmesi meydana gelmektedir. Ülkemizde sıkça karşılaşılan hastalıklardan biri olan bu hastalık hemen hemen her yaşlı kişide meydana gelmektedir. Hastalığın sebeplerinden olan demans hastalığı bu hastalığın en belirgin nedenleri arasında görülebilmektedir. Hastanın çevresi tarafından sürekli gözlenmesi hastalığın tedavisinde büyük rol oynayacaktır. Bu sayede ilaç tedavileri ile hastanın rahatlatılması sağlanabilir.

  • demans hastalığı
  • demans hastalığı nedir
Yorumlar
Sema Bozyiğit Demans hastalığı nasıl teşhisi edilir? Nasıl tedavi edilir? Evreleri nedir? Bu hastalık alzheimer hastalığını da beraberinde mi getirir? Hangi yaşlarda daha çok görülme riski vardır? Belirtileri unutmakla mı başlıyor? cevapla
Nurgül Selin Demans hastalığı kaç yıl sürer ve nasıl ilerler bunları öğrenmek istiyorum. Annemde bazı belirtileri var ve bunun için doktordan randevu aldık. Bu hastalığın tedavisi var mı? Teşhis sonrasında tedavi için nasıl bir yöntem izleniyor? cevapla
yorum yaz
Dövme Nasıl Yapılır? Dövme Yapılacak Şekil Vücuda Nasıl İşlenir?