Sağlık 04 Haziran 2021 - 00:41:42

Demir İçeren Besinler, Sebzeler, Meyveler, Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?

Demir İçeren Besinler, Sebzeler, Meyveler, Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?

Sağlık açısından önemli bir yeri olan demir bazı meyve, sebze, yiyecek ve içeceklerde bulunan vitamin türüdür.

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Bu vitaminin eksik olduğunu anlamak için kan testi yaptırmak gerekir. Demir eksikliğinin olması halinde hekim kişiye uygun beslenme programı önermektedir. Duruma göre ek takviye yapılabilir. Enerjinin az olması, baş ağrıları, halsizlikler, karın ağrısı, sürekli olarak yorgun olmak, sersemlik hisleri, cildin soluk olması, ağzın içindeki yaralar, saçların sağlıksız olması, nefes darlıkları, iştah kaybı, bağışıklık sisteminin güçlü olmaması, kırılgan tırnakların varlığı ve uyku bozukluğu belirtiler arasında gösterilmektedir.

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?

Et çeşitleri demir içeren besinlerdendir. Et ürünleri içerisinde B, A, selenyum, fosfor barındırmaktadır. Bu vitamin ve minerallerin yanı sıra kolesterol oranı da fazla olduğu için tüketim miktarına dikkat etmek gerekir. Et ile beraber C vitamini yönünden zengin olan limonlu salata tüketilebilir. Et dışında mineral ve vitamin kaynağı olan yumurta göz ardı edilmemesi gereken bir besindir. Yumurtayla beraber C vitamini seviyesi fazla olan mandalina, maydanoz, tere, yeşil biber tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşil yapraklı besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Nane, ıspanak, maydanoz, tere, pazı, roka ve marul yeşil yapraklı sebze türleridir. Bu sebzeler aynı zamanda C, A vitamini olarak zengin besinlerdir. Demir oranından ziyade lifli yapıya sahip oldukları için hastalıklardan koruma özellikleri vardır. Kuru baklagillerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Barbunya, börülce, nohut ve kuru fasulye her daim tüketilmesi gereken besinlerdendir. Lifli yapısı vardır ve E, A, C vitamin oranı yüksektir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenmektedir.

Demir Eksikliğine Hangi Meyveler İyi Gelir?

Demir eksikliği gideirlmesinde önemli bir besin kaynağı olan kuru meyvelerin düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir. Antioksidan yapısının olması kuru meyveleri avantajlı bir hale getirir. Mineral, vitamin açısından tercih edilmelidir. Demir oranı fazla olan kuru meyvelerin başında kuru üzüm gelir. Yüz gram kuru üzümün günlük demir ihtiyacının yüzde yirmi üçünü karşıladığı söylenebilir. Yüksek enerji vermektedir. Bu yüzden tüketilen porsiyon miktarı çok fazla olmamalıdır. Uzmanlar ara öğünlerde kuru üzüm tüketmenin faydalı olduğunu belirtmektedir.

Demir Eksikliğine Hangi Besinler İyi Gelir?

Mısır, buğday, çavdar, arpa, pirinç ve yulaf B, A vitaminlerini barındıran demir seviyeleri yüksek olan besinlerdendir. Vejetaryen kişiler kuru baklagiller ile tahılları tüketebilir. İkisinin birleşimi demir deposuna dönüşmektedir. Salataların içerisinde kuru baklagiller ve tahılların olması vejetaryenlerin tercihi olabilir. Ayrıca C vitamini fazla olan besinlerin tüketilmesi demir emilimini arttırmaktadır. Demir içeren besinlerin arasında pekmez vardır. Bir tatlı kaşığı pekmezin bir miligram demir içerdiği ifade edilir. Portakal ile beraber tüketilmesi galinde ise demir emilimi artmaktadır. Fakat pekmezin yüksek kalorili bir besin olduğunu unutmamak gerekir. Pekmezin kontrollü bir şekilde tüketilmesi kilo alınmaması açısından önem taşımaktadır.

  • demir emilimi
  • demir oranı
Yorumlar
Esra Akgül Demir nelerde var? Hangi besinler demir açısından zengindir? Kırmızı ette demir oranı çok yüksek mi? Genelde demir eksikliğinde önerilen besinler arasında yer alıyor. Yeşil sebzelerden hangilerinde demir vardır? cevapla
yorum yaz
Tüberküloz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?