Sağlık 24 Kasım 2021 - 06:24:53

Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi; genel olarak çocuklarda meydana gelen öğrenme bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.

Disleksi Nedir, Ne Demek?

İnsanlar, birçok fiziksel hastalık ile savaşırken bazı dönemlerde zihinlerini etkileyen rahatsızlıklar da etkisini gösterebilir. Bu hastalıklardan bazıları doğuştan gelirken bazıları sonrasında oluşan bir travma ile ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan oluşan hastalıkların ne kadar erken fark edildiği, tedavi için çok önemli olurken ailelerin bu aşamada dikkatli olması gerekir. Çoğu aile, çocuklarının okula başlamasından sonra okuma, yazma, matematik ya da akıl yürütme gibi yeteneklerini kazanmada son derece zorlandığını görmektedir. Bu durumda doktorlara danışan kişiler disleksi hastalığı ile de tanışmış olurlar.

Disleksi Hastalığı Kimlerde Görülür?

Bu sorunun cevabını arayan aileler, bunun bir öğrenme bozukluğu olduğunu görmektedir. Genel olarak bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar, okula başladıklarında okuyamaz ve yazamazlar. Bu döneme diğer arkadaşlarına göre çok geç bir dönemde giriş yapabilirler. Bu durum tamamen çocuklarda bu hastalığın sebeplerinden birisidir. Bu rahatsızlık çocukların zekasında bir sorun olduğunu göstermemektedir. Yalnızca yüksek oranda dikkat bozukluğu olması bu sorunlara yol açar. Tarihte bu rahatsızlığı olan çok sayıda ünlü isim yer alırken Albert Einstein, Leonardo da Vinci ve Tom Crouse bu isimler arasından en çok bilinenledir.

Diskesi Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Bu rahatsızlık, çocuklarda doğuştan ortaya çıkmakta ve sonrasında sürekli olarak devam etmektedir. Disleksi neden olur sorusunun cevabını bulan aileler sonrasında bunun sebeplerini araştırıyor olsalar da sebepler hamilelik ya da doğum dönemlerinde etkisini göstermiş ve bu rahatsızlığa sebep olmuştur. Bunun sonrasında kişilerin sebepleri ortadan kaldırarak hastalığı tedavi etmeleri mümkün olmaz. İnsanlarda görülen bu hastalığın direkt olarak sebepleri bilinmemektedir. Hamilelik ya da doğum dönemlerinde yaşanan çeşitli rahatsızlıklar, çocuklarda bu rahatsızlığın olmasına sebep olabilir. Hamilelik döneminde annenin yeterli beslenmemesi, göbek kordonunda yaşanan anormallikler ya da doğum sonrasındaki erken dönemde çok yüksek düzeyde ateşli bir hastalığın geçirilmesi bu hastalığa sebep olabilir.

Disleksi Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Disleksi belirtileri fark edildikten sonra net bir biçimde tedavi edilemez. Genel olarak bu hastaların etrafındaki insanların diğer kişilere gösterdikleri davranış şekillerinden farklı bir biçimde bu kişilere özen göstermeleri gerekmektedir. Aileler, eğer çocuklarında bu rahatsızlığı tespit ederlerse disleksi tedavisi için kendi davranışlarını değiştireceklerdir. Çocuklarına karşı sürekli çok sabırlı olmaları gerekirken bunun yanında onları sürekli motive etmeleri oldukça önemlidir. Tedavisi için aileler çocuklarına davranışlarını düzenlerken kesinlikle bu çocukları normal bir arkadaşı ile karşılaştırma yapmaması gerekmektedir. Bu durum hem ailenin hem de çocukların psikolojik yönden zorlanmasına sebep olabilir. Bu sebeple sabırlı bir biçimde öğrenmesi için daha uzun zaman geçirilmesi ve her zaman anlayışlı davranılmalıdır. Eğer çocukların farklı yetenekleri varsa bu yeteneklerin üzerine gitmek özgüven açısından çok önemli olurken sosyal açıdan da bireyi son derece rahatlatacaktır.

  • disleksi
  • disleksi nedir
  • disleksi belirtileri
  • disleksi neden olur
  • disleksi tedavisi
Yorumlar
Asude Ay Disleksi testi nedir? Disleksi tedavi merkezleri bu hastalık için yeterli düzeyde etkili oluyor mu? Çocuğumda bu hastalığın belirtilerine benzer durumlar fark ediyorum. Teşhisi için testini yaptırmayı düşünüyorum. Tedavisi nasıl yapılır? cevapla
Ayfer Yıldız Disleksi hastası nasıl anlaşılır? Bu hastalığın tedavisi mümkün mü? Kesin olarak geçmesi sağlanabiliyor mu? Etrafımda bazı insanlar bu hastalığın olduğunu duyuyorum. Daha çok hangi yaşlarda meydana geliyor? cevapla
yorum yaz
Yaş İncir Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır mı?