Sağlık 24 Kasım 2021 - 12:05:11

Folat Nedir? Yüksekliği, Eksikliği, Fazlalığı Neden Olur?

Folat Nedir? Yüksekliği, Eksikliği, Fazlalığı Neden Olur?

Vitamin ve minerallerin tek bir ismi bulunmadığından kaynaklarda aynı maddelerden farklı şekilde bahsedilebiliyor. Folat kelimesi de birçok kişi tarafından duyulmamış olsa da folik aside verilen isimdir.

Folat Nedir, Ne Demek?

Bu sorunun cevabı olarak kişiler folik asit ya da B9 vitamini gösterebilmektedir. Bu vitaminin insan vücudunda eksikliğinin olması çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabildiğinden kişilerin sürekli olarak bu vitaminin kaynağı olan besinleri tüketmesi gerekli görülmektedir. Birçok kaynakta folik asidin tanımı olarak da B9 vitaminine verilen isim olarak belirtilmektedir. Bu aşamada B9 vitamini, folik asit bu vitaminle tamamen aynı maddeyi belirtmektedir.

Günlük Ne Kadar Folat Alınmalı?

İnsanlar, bu vitaminin günlük ne kadar vücuda alınması gerektiğini hakkındaki sorularını uzmanlara yönelttiklerinde yaşa göre değişken cevaplar almaktadırlar. Bu doğrultuda insanların günlük folik asit ihtiyaçları, yaşa göre çok ciddi oranda farklılık göstermektedir. 0-6 aylık bebekler için günlük ihtiyacı 65 mcg. kadardır. 6 ayını geçen bebeklerin yaşlarını doldurana kadar ki süreçlerinde günlük 80 mcg alması gerekir. Bu değer, 1-3 yaş arasında 150 mcg, 4-8 yaş aralığında 200 mcg seviyesine çıkmaktadır. Günlük alınması gereken miktar 14 yaşına kadar farklılık göstermektedir. Bu aşamada 9-13 yaş aralığında 300 mcg. ihtiyaç ortaya çıkarken 14 yaşını geçen kişilerde günlük ihtiyaç 400 mcg. olmaktadır.

Folat Fazlalığı ve Eksikliği Nedir?

Kadınlarda günlük ihtiyaç, hamilelik ya da emzirme dönemlerinde çok üst seviyelere çıkmaktadır. Bu sebeple de bayanların hamilelik öncesinde, çocuk yapmaya karar verdikleri andan itibaren folik asit kullanması önerilmektedir. Bu doğrultuda hamilelikleri başlayan bayanların günlük 600 mcg. kadar alması gerekir. Bebeğin doğumu ile emzirme dönemlerine giren bayanlarda bu miktar 500 mcg. seviyesine düşmektedir. İnsanlar, vücutlarına bu değerlerin çok üzerinde folik asit alırlarsa folat fazlalığı yaşanırken düşük alınması durumunda folat eksikliği yaşanmaktadır.

Folat Eksikliği Neden Olur?

Folik asit ismiyle anılan vitaminin eksikliği durumunda insanlarda çok sayıda rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bu doğrultuda sık hasta olma durumu en yaygın görülen olumsuz etkilerden birisidir. Bu etkinin hamile bayanlarda ortaya çıkması hem kendileri hem de bebekleri için çok tehlikeli olduğundan bu dönemde bayanların eksiklik yaşamamasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. İştahsızlık da folik asit eksikliği etkileri arasında üst sıralarda yer almaktadır. İnsanların, normale göre çok daha az gıda tüketmesi sonuçları ortaya çıkarken bu durum bağışıklıklarının azalmasını etkilemektedir. Hamile bayanlarda ise bebeğin tam gelişmemesi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu vitaminin eksikliğini yaşayan kişilerde ciltler çok daha solgun gözükürken bunun yanında belirli yaşlarda saç dökülmelerini tetiklemektedir. Depresyon üzerinde etkileri olan bu vitaminin düzenli olarak alınmaması durumunda zihinsel açıdan da insanlar büyük zorluklar yaşayacaklardır. Bu sebeple B9 vitamini ya da diğer bir ismiyle folat içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

  • folat
  • folat nedir
  • folat eksikliği
  • folat fazlalığı
Yorumlar
Azra Ermiş Folat testi nasıl yapılır? Folik asit içeren besinler nelerdir? Normal değerlerinin kaç olması gerekiyor? Yüksek ya da eksik çıkmasının nedenleri nelerdir? Ben hamileyim ve doktorum kullanmamı söyledi. Bu neye göre belirleniyor? cevapla
Emel gül Folat mı folik asit mi? Bu ikisi aynı şey mi acaba? Devamlı isimlerini duyuyorum ama aynı şeyler mi farklı şeyler mi anlayamadım. Folatın normal değer nedir? Bu değerler kan tahlili sonucunda mı belli oluyor? Değerler normal olmadığında vücutta ne tür belirtiler meydana gelir? cevapla
yorum yaz
Zeytin Çorbası Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?