Sağlık 19 Kasım 2021 - 11:58:08

Gebelik Diyabeti Nedir? Neden Olur? Riskleri, Diyeti, Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik Diyabeti Nedir? Neden Olur? Riskleri, Diyeti, Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik diyabeti, hamilelikten önce hiç diyabet problemi ile karşı karşıya kalmayan kadınlarda rastlanır ve doğum gerçekleştikten sonra ortadan kalkar.

Gebelik Diyabeti Nedir, Ne Demek?

Halk arasında geçici diyabet olarak adlandırılan gebelik diyabeti hamile kadınların yalnızca %4'ü kadarında görülmektedir. Genel olarak genetik faktörleri taşıyan kadınlar ile 35 yaşını geçen hamile kadınlarda görüldüğü belirtilmektedir. Aynı zamanda daha önceki doğumlarında bebeği 4 kilo ve üstünde doğan annelerin daha sonraki hamileliklerinde bu sorunla karşılaşma olasılığı yüksektir.

Gebelik şekeri; metabolik ve hormonla değişiklikler sonrasında karbonhidrat intoleransı oluşması ile insülin direncinin meydana gelmesidir.

Hemen hemen tüm anne adaylarının hamileliğinin 24. ile 28. Haftaları arasında bu problemle karşılaşma riskinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Bu durumda kadın doğum uzmanlarından destek alarak bu risk faktörü ile karşılaşıp karşılaşmayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Gebelik Şekeri Neden Olur?

Hamilelik sırasında plasenta, kanda glikoz birikmesine neden olabilecek hormonlar oluşturmaktadır. Pankreas bununla baş edebilmek için insülin hormonu üretmektedir. Eğer bu hormon yeterli üretilmezse kandaki şeker artar ve hamilelik diyabeti söz konusu olur.

Hamilelik Diyabetinin Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla semptom göstermeyen gebelik şekeri belirtilerini genel anlamda sıralayacak olursak eğer;

  • Sık sık idrara çıma görülür.
  • İdrarda glukoz ve aseton olur.
  • Çabuk susama ve yorgunluk gözlemlenir.
  • Bulantı yaşanır.
  • İdrar yollarında, deride ve vajende sık sık enfeksiyon meydana gelir.
  • Görme bulanıklığı söz konusu olur.

Bu semptomlar gestasyonel diyabet olarak da isimlendirilen gebelik diyabetinin belirtileridir. Meydana gelen kontrolsüz kan şekeri ise nadir durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bundan dolayı doktor kontrolü altında olunması gerekir.

Gebelik Şekeri Riskleri Nelerdir?

Ülkemizde ve Dünya'da 35 yaşın üstünde olan anne adaylarının gebelik öncesindeki kilosu olması gerekenden daha fazlaysa, hamilelik döneminde az ve sağlıklı beslenmeye rağmen kilo oranı devamlı anormal bir şekilde artıyorsa, doğumdan sonra iri doğum olayı ile karşılaşılıyorsa ve aynı zamanda doğan her bebek ölü doğuyorsa uzman görüşlerine göre diyabet tanısı konulabilir.

Tüm bunların yanı sıra gebelik diyabeti risklerine ek olarak yanında anomalili bebek öyküsüne sahip olan kadınların da bu risk faktörünü taşıdığını söyleyebiliriz. Hamilelik öncesinde mutlaka ailenizde diyabet olup olmadığını araştırmalı, gerekli testlerden geçerek bu durumun genetik faktörünü taşıyıp taşımadığınızı öğrenmelisiniz.

Gebelik Şekeri Diyeti Nasıl Olur?

Pek çok kişi gebelik diyabeti olanlar ne yemeli diye araştırmaktadır. Öncelikle hayatınızdan beyaz ekmeği çıkarmanız gerekiyor. Ekmek ihtiyacı duyuyorsanız mutlaka kepekli ekmek tercih etmeniz gerekir. Meyvelerin kabuğunu soymadan tüketmeniz gerekecektir. Posalı besinler ve iyi pişmiş sebze yemekleri diyabet hastaları için öneriliyor.

Süt ve yoğurt seçerken light özellikle olmasına son derece özen göstermelisiniz. Bu seçenek peynir çeşitleri içinde geçerlidir. Su insan vücudu için olukça büyük bir önem arz ediyor. Bu durumda günde en az 7 bardak su tüketmeniz gerekmektedir. Kırmızı eti çok seviyorsanız, hemen raflara kaldırmalısınız. Çünkü diyabet hastalığına yakalananlara uzmanlar beyaz et önermektedir. Eğer mutlaka etli yemek tüketmek istiyorsanız bu yemeklerde asla ilave yağ tercih etmemelisiniz.

Gebelik Diyabeti Tanısı Nasıl Yapılır?

Gebelik diyabeti teşhisi konulabilmesi için anne adaylarının mutlaka hamileliğinin 24. ve 28. haftalarında kendi doktoruna görünmesi gerekir. Sebebi ise, anne adaylarının yarısında gebelik diyabetinin hiçbir belirti göstermiyor olmasıdır. Hamile kadınlara uygulanacak testlerde şu tanılardan 2 tanesinin olması gerekir.

  • Açlık kan şekerinin 92 mg/dl'nin üzerinde olması
  • 1. saatte 180 mg/dl'nin üzerinde olması
  • 2. saatte 153 mg/dl'nin üzerinde olması
  • 3. saatte 140 mg/dl'nin üzerinde olması

Bu değerlerin üzerinde seyreden gebeler zaten diyabetik olarak tanımlanmaktadır. Diyabet gelişiminin gerçekleşeceği 24.-28. hafta aralarında, yapılacak olan diyabet testi ile tam teşhis konulmuş olur. Eğer bebeğinizin sağlıklı doğmasını ve sonucun bebeğin ölümü ile bitmesini istemiyorsanız mutlaka bu testlerden geçmelisiniz.

Gebelik Diyabeti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ciddi komplikasyonla gelişmemesi için bu rahatsızlığın kontrol altında olması gerekir. Gebelik şekeri tedavisi, farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Eğer anne adayında metabolik kontrol diyet yaptırılarak kontrol altına alınabilirse, tedavinin diyet ile devam edebilmesi mümkün olur.

Metabolik kontrolü olması gerektiği gibi olmayan kadınların eğer kan şekeri düzeyi olması gerekenden bir tık fazla ise bu durumda doktor kontrolünde insülin tedavisine başlanabilir. Bu duruma hamileliğiniz boyunca 10 kilodan fazla kilo almanız önerilmemektedir. Eğer yemek konusunda kendinize engel olamıyorsanız ve sağlıklı beslenemiyorsanız uzman bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz. Sonuç itibariyle bir annenin aldığı tüm besinler hem kendisini hem de bebeğini etkilemekte ve yaşanılan tüm olumu ve olumsuz etkenlerin temelinde beslenme şekli yatmaktadır.

  • gebelik diyabeti
  • gebelik diyabeti nedir
  • gebelik diyabeti belirtileri
  • gebelik diyabeti neden olur
Yorumlar
Nazmiye Sağtürk Gebelik diyabeti nasıl anlaşılır? Hamileyim ama böyle bir rahatsızlığım var mı bilmiyorum belirtileri nedir? cevapla
Bahar Karakaş Gebelik diyabeti doğumdan sonra geçer mi? Tedavisi nasıl yapılır? Bu durumda nasıl beslenmek gerekiyor? Neleri yemeli neleri yememeli? Bu rahatsızlık bebeği nasıl etkiler? Kötü bir sonuca yol açar mı? cevapla
yorum yaz
Hodan Yağı Faydaları Nelerdir? Göz Çevresine Sürülür mü? Kullananlar ve Zararları