Sağlık 28 Ağustos 2021 - 17:57:03

Göz İltihaplanması Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Göz İltihaplanması Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Her yaştan kişiyi etkileyen göz iltihaplanması, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve bir dürü kişide görülen sorunlardan biridir.

Göz İltihabı Neden Olur?

Göz iltihabının oluşmasına virüs, bakteri, alerji gibi etkenler neden olabilir. Pembe göz ya da konjonktivit ismindeki enfeksiyon türü gözlerin kızarmasına yol açtığı gibi göz tahriş edebilir. Göz iltihabı sebebi olarak virüsler gösterilir. Fakat bazı zamanlarda alerjik reaksiyon ve bakteriler rahatsızlığın temelini oluşturabilmektedir. Hordeolum ya da arpacık adındaki türe ise cilt yüzeyindeki bakteriler yol açar. Kirpik dibi ve yahut da göz kapağında yumru oluşumuna neden olur. Oluşan yumru kaşınma ve ağrı yapabilir. Blefarit türü, kirpiğin dibine yakın olan kısımlarında minik yağlanma şeklinde kendini gösterir. Oluşan yağlanma kirpikleri tıkamakta ve zaman içerisine göz kapağının iltihap almasına sebep olmaktadır. Problem sonucunda ortaya çıkan durum kaşıntı ve yanmadır.

Orbital Selülit Nedir? Neye Yol Açar?

Orbital selülit; göz etrafındaki dokuyu enfekte etmektedir. Tehlikeli enfeksiyon türlerinden biri olduğu için kalıcı probleme neden olabilir. Keratit; parazit, bakteri, mantar ve virüs içermekte olan enfeksiyonun esas meydana gelme nedeni olarak göz bölgesine yabancı cisimlerin girmesi gösterilir. Son tür de dakriyosistit ismindeki enfeksiyondur.

Göz İltihaplanmasının Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyonu bazı belirtileri ortaktır. Belirtiler aşırı yırtılma, göz kapaklarının şişmesi, kaşınma, kızarma, ağrı, kabuklanma ve sarı akıntıdır. Göz iltihaplanması belirtileri enfeksiyonun türüne göre şiddetli veya hafif seviyede görülür. Genellikle göz enfeksiyonunun kalıcı olduğu söylenemez. Var olan problem tedavi edilmez ise göz içinde bulunan optik sinirler, kan damarı ve retinanın zarar görmemesi için doktor kontrolü gerekir.

Göz İltihaplanmasına Ne İyi Gelir? Ne Yapılır?

Sıcak kompres yöntemi konjonktivit ya da arpacık problemi için oldukça etkili bir uygulamadır. Sıcak kompresin özelliklerinden biri kan dolaşımını arttırması ve iyileşme sürecini hızlandırmasıdır. Bunun yanında ağrıların azalmasına yardım eder ve şişlikleri indirerek gelişen enfeksiyonun engellenmesi konusunda etkilidir. Sıcak kompres yapmak için ilk olarak sıcak suyun içine temiz bir havlu batırılır ve fazla suyu sıkılır. Beş dakika süresince nemli bezin göz kapağına koyulması önerilir. Uygulamanın birkaç defa yapılması uygundur.

Göz İltihaplanması Nasıl Tedavi Edilir?

İltihabın tedavi edilmesi için önerilen uygulamalardan bir diğeri tuzlu sudur. Tuzlu su çözeltisiyle durulama yapılır ve bu sayede kaşıntı giderilebilir. Tuzlu su çözeltisinin en önemli etkisi gözdeki enfeksiyonun yangın hale gelmesini önlemesidir. Uygulamayı yapabilmek için öncelikle bir bardak suyun içine bir tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilir. Karışım kaynatılır ve soğutulur. Sonrasında problemin olduğu alan suyla yıkanır. Gün içinde birkaç kez tekrarlanması mümkündür. Enfeksiyon karşıtı olan yeşil çay göz bölgesindeki kaşıntı sorununu en az seviyeye indirgemektedir. Kaşıntıyı azaltan çay aynı zamanda gözdeki şişlikleri azaltmaktadır. Yeşil çay poşeti sıcak suda bekletildikten sonra suyu sıkılarak buzdolabına koyulur. Nemli ve soğuk poşetler on dakika boyunca gözde bekletilebilir. Göz iltihaplanmasına iyi geldiği söylenen bu yöntemler doktor onayında uygulanabilmektedir.

  • göz iltihaplanması
  • göz iltihaplanması neden olur
  • göz iltihaplanmasının belirtileri
Yorumlar
Aylin Çetin Göz iltihabı ateş yapar mı? Tedavi edilmezse ne olur? Bide belirtileri nelerdir nal anlaşılır? Gözde sarı bir akıntı geldiği zaman bu iltihap mı oluyor yoksa başka birşey mi? Kaç günde geçer? Çay pansumanı yapmak etkili olur mu? cevapla
yorum yaz
Muhabbet Kuşları Ne Yer? Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgi