Sağlık 23 Kasım 2021 - 14:58:23

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Ölçülür? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Nasıl Ölçülür? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tansiyonu; halk arasında glokom olarak da bilinen, göz içi basıncının yükselmesine bağlı olarak meydana gelen göz siniri rahatsızlığıdır.

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

Kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilen göz tansiyonu; göz sinirlerinin tahrip olması durumudur. Sağlıklı bir gözde sıvı sürekli üretilir ve sonra dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu durum göz içi basıncının normal seviyede kalmasını sağlar. Göz içerisindeki basınç arttığı zaman göz sinirleri ve damarlara olan baskı da artmaktadır. Bu durum göz sinirlerinin zayıflamasına ve zaman içerisinde körlük oluşmasına neden olur.

Özellikle 40 yaş üzerinde görülen, fakat her yaşta meydana gelmesi mümkün olan göz tansiyonu baş ağrısı yapar mı ya da semptomları nelerdir diye baktığımızda;

  • Gözde kızarıklık meydana getirir.
  • Görme duyusunda azalma oluşturabilir.
  • Şiddetli göz ağrısına neden olabilir.
  • Bulanık görme söz konusu olabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma oluşabilir.

Gözlerde meydana gelen ağrı baş ağrısı da yapabilmektedir. Erken teşhisin konulması oldukça zor olan bu rahatsızlık sürecinin ilk aşaması başladığı zaman herhangi bir belirti ile karşılaşmak oldukça zordur. İlerleyen hastalık sürecinde karşılaşılan görme yetisinin yitirilmesi durumu hastalar tarafından normal karşılaşıldığından artık rahatsızlık bir adım daha ilerlemiştir.

Göz Tansiyonu Belirtileri

Göz Tansiyonu Neden Olur? Çeşitleri Nelerdir?

Göz tansiyonu birçok neden bağlı olarak oluşabilir. Göz içinde meydana gelen basıncın devamlı yükselmesinden kaynaklanan sinir hücrelerinin zarar görmesi durumu tansiyonun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durumda hastalar görme alanında yaşanan daralma sonrasında göre duyusu tamamen kaybedilebilir. Genel anlamda göz tansiyonu sebepleri şöyledir:

  • Yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelebilir.
  • İnce kornea sonrasında gelişebilir.
  • Şeker hastalığından dolayı meydana gelebilir.
  • Kansızlık sonrasında söz konusu olabilir.
  • Miyop ya da hipermetrop sonrasında gelişebilir.

Göz tansiyonu çeşitleri olarak sayılabilecek iki tür vardır. Biri açık diğeri kapalı olmak üzere iki tip glokomdan bahsetmek mümkün. Açık glokom belirtilerini anlamak imkansız derecesindedir. Kapalı açılı glokom belirtileri arasında ise özellikle sabahları başlayan şiddetli baş ağrıları vardır. Gece lamba çevresinde görülen ışıklı halkalar da belirtiler arasında yer almaktadır.

Göz Tansiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen ağrılar göz tansiyonu nedeniyle olabileceği gibi, başka hastalıkların da belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. Özellikle görme konusunda yaşanılan sıkıntılar tansiyon da dahil olmak üzere pek çok göz hastalığının belirtisidir.

Eğer görme duyunuzda herhangi bir problem sezdiğiniz anda rahatsızlığın ilerlememesi açısından hemen doktora başvurmalısınız. Gerekli testler sonucunda nasıl bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunuz ortaya çıkacaktır. Doktorların geç tanı koyması hastalığın baş edilemez bir hal almasına neden olmaktadır. Bu durumda her ay düzenli göz kontrollerine gitmeniz böyle bir hastalığın daha gelişme anında yakalanmasına buna bağlı olarak erken tedavi edilerek kısa zaman içinde iyileşmesine yardımcı olabilir.

Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?

Göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen göz tansiyonu ölçüm değerleri için göze damla damlatılır ve sarı boya sürülür. Daha sonra mavi ışıkla doktor aplanasyon tonometresi isimli cihaz ile kontrol sağlanmaktadır.

Bu hastalık kişilerde net bir belirtiyle sonuçlanmaz. Hastalığın ilerleyen etaplarında bu rahatsızlığa yakalanan kişiler sabah oldukça halsiz ve şiddetli bir baş ağrısıyla uyanırlar. Nitekim bu normal tansiyon hastalarının da karşılaşabileceği bir durumdur.

Çevrenizdeki cisimlere bakarken bulanık görmeniz ve şekilleri net çıkaramamanız da tehlikeli bir durumdur. Teknoloji çağında insanların özellikle kullandığı bilgisayar, tablet ve cep telefonları uzun süreden sonra gözü yorar ve ağrılara neden olur. Eğer uzun süre kullanmadığınız halde bu cihazlara bakarken sancı çekiyorsanız tansiyon yükselişe geçmiş demektir. Bu belirtiler hastalığın oldukça ilerleyen aşamalarında meydana gelir.

Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İleri yaşlarda sık karşılaşılan göz tansiyonu tedavisi için, göz içerisindeki basıncın giderilmesini dağlayan damlalardan destek alınmaktadır. Bununla birlikte gerekli durumda cerrahi işlem ya da lazer uygulamaları yapılabilir. Hastaların bazılarında birden fazla cerrahi işlem gerekli olabilir.

Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür?

Genetik yatkınlık bu hastalıkta önemlidir. Göz tansiyonu riski aile öyküsünde bu hastalık bulunan kişilerde daha yüksektir. Çünkü genetik faktörler tansiyon gibi hastalıkların meydana gelmesinde baş faktörü oynar. Gençlerde nadir görülmesiyle birlikte 40 yaşın üstünde olan kişilerde, kortizon tedavisi gören kişilerde ve en tehlikelisi de şeker hastalığıyla mücadele eden kişilerde görülmektedir.

Eğer migren rahatsızlığınız varsa baş ağrınız gözünüze vurabilir, bu da ayrıca bir faktördür. Kansızlık başlıca kanser gibi hastalıkların temelini oluştururken ayı zamanda bu hastalığa da kapı aralamaktadır.

Daha önce gözlerinizle ilgili bir yaralanma sorunu yaşadıysanız aylık tedavilerinizi ve ilaçlarınızı aksatmamalısınız. Erken teşhis her hastalık için oldukça önemlidir. Nitekim bazı rahatsızlıklarda erken teşhis zor olduğundan düzenli olarak uzman hekimlere yaptıracağınız kontroller önlem almanıza yardımcı olabilir.

  • göz tansiyonu
  • göz tansiyonu nedir
  • göz tansiyonu tedavisi
  • göz tansiyonu nasıl anlaşılır
Yorumlar
Nur Karayel Göz tansiyonum olduğu için devamlı olarak muayeneye gidiyorum ve ilaç kullanıyorum. Bitkisel bir çözümü var mı? cevapla
Gül arslan Göz tansiyonu tedavisi nasıl yapılır? Ölçümü nasıl yapılır? İlaçları işe yarar sonuçlar verir mi? Normali kaç olmalıdır? Bu hastalığın olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bide bu göz hastalığı nelere neden olur? cevapla
yorum yaz
Portakal Zayıflatıyor mu? Diyette Yenir mi?