Sağlık 04 Ocak 2022 - 15:08:17

Guatr Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Guatr Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri

Guatr; tiroid bezlerinin nodüllü ya da nodülsüz olarak anormal büyümesi sonrasında meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Guatr Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Oldukça yaygın görülen bir tiroid rahatsızlığı olan guatr hastalığı, tiroid bezinin şişmesi ya da büyümesi sonrasında oluşmaktadır. Boyun bölgesinin adem elması denilen kısmının alt tarafındaki kelebek şeklindeki bezeye tiroid bezi denilmektedir. Tiroid bezi normal seviyenin üzerinde büyüme gösterdiği zaman birey bu hastalık ile karşılaşmaktadır.

Guatr hastalığı ağrıya neden olmamaktadır. Tiroid bezinin aşırı şekilde büyümesiyle kişi yutkunmalarda problem yaşayabilmekte ve kişide kronik öksürüğün meydana gelmesi yüksek bir olasılıktır. Bu hastalık genel itibari ile beslenme programında iyot eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Günümüz şartlarında tuza iyot eklendiği için eskiye oranla tiroid hormonu daha fazla dengesiz bir şekilde üretilmektedir. Bu hastalık aynı zamanda zehirli guatr olarak da tanımlanır.

Guatr Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Kişilerin çoğu guatr hastası olduğunu anlayamamaktadır. Hastalığın belirtileri çoğu zaman fark edilemeyebilir. Fakat bu hastalığın en belirgin belirtisi tiroid bezlerinin büyüme halidir. Büyüyen tiroid bezleri zamanın ilerlemesi ile belirgin bir yumru haline gelmekte ve kişi bu yumruyu kolayca fark edebilmektedir. Guatr

  • Kişide oluşan boğuk seslilik hali,
  • Kişinin nefes alırken zorlanması,
  • Normal bir kişiye göre daha fazla öksürülmesi,
  • Yutkunurken zorlanma,
  • Genel olarak boğaz bölgesinde sıkılık hissetmek olarak bu hastalığın belirtileri ifade edilebilir.

Bu hastalık türünde tiroid bezlerinin tamamı şişmektedir. Bu bezlere tanımlanır. Tiroid bezlerinin bir kısmının şişmesine denir. Bölgeye dokunulduğu zaman pütürlü olduğu görülebilmektedir.

Guatr çeşitleri 2 tanedir. Bunlardan ilki diffüzdür. Yani nodülsüz guatrdır. Bu hastalık türünde tiroid bezlerinin tamamı şişmektedir. Bu bezlere tanımlanır. Tiroid bezlerinin bir kısmının şişmesine denir. Bölgeye dokunulduğu zaman pütürlü olduğu görülebilmektedir. Nodüllü guatr ise multinodüler guatr olarak tanımlanır.

Guatr Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bazı ilaçların kullanılması hastalığın oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle kalp ilaçları, antiretroviral ilaçları ve bağışık sisteminin baskılayan ilaçların kullanılması belirli nedenler arasında yer alır. Kişinin göğüs ve boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması bir başka nedendir. Tiroid bezi fazla aktif olan kişilerin tiroid bezleri büyümektedir.

Sigara kullanımı belli başlı nedenlerden biridir. Yapılan araştırmalara bakıldığı zaman kişinin düzenli olarak sigara kullanması bu hastalığına yol açabilmektedir. Hali hazırda bulunan çeşitli enfeksiyonlar bu hastalığa neden olmaktadır. Mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar, parazitler ve bakteriler guatr hastalığı riskini arttırmaktadır.

Tüketilen yiyeceklerin bazıları da kronik guatr hastalığına sebebiyet verebilir. Yer fıstığı, kara lahana, soya fasulyesi, ıspanak ve tofu şeklindeki besinlerin gereğinden fazla tüketilmesi ile bu hastalığın meydana gelme olasılığı yüksektir. Bu besinler fazlaca tüketildiği zaman tiroid bezleri görevlerini yerine getirememektedir. Bunun yanı sıra hamile olmak da bu bezlerin oluşmasına neden olabilmektedir.

Guatr Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Guatr hastalarına uygulanan tedavileri doktor ekibi belirlemektedir. Bu ekibin içerisinde radyolog, genel cerrah, patolog ve endokrinoloji vardır. Hastalığın sebebine yönelik olarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Eğer kişide hormonal düzensizlik söz konusu ise ilaç uygulanabilir. Hormon eksikliği varsa, hormon ilaçları kullanılmalıdır. Eğer hormon fazlalığı varsa, tiroid hormonunun bakılayan bazı ilaçlardan destek alınmaktadır.

Nodüler guatr söz konusu ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Tiroid bezi büyüdüğünde ve bu sürece devam ettiğinde, ayrıca guatr normalden daha büyükse ameliyat yapılır. Diğer tedavi ise radyoaktif tedavidir. Guatr tedavisi için yapısına uygun olarak yöntemlerden destek alınmaktadır.

  • guatr
  • guatr nedir
  • guatr neden olur
  • guatr tedavisi
Yorumlar
Çağla ırmak Guatr hastalığı riskleri var mı? Zehirli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bu hastalığa ne iyi gelir neler yemek gerekiyor? Tedavisi nasıl yapılır acaba? Guatr olanlar nasıl beslenmeli? Bende bu sene çıktı zehirli olma ihtimali varış biraz korkuyorum... cevapla
Mahide Çalışkan Guatr hastalığının oluşmasına neden olan birçok faktör varmış. Bende de guatr çıktı ama iyi huylu mu kötü huylu mu henüz bilmiyorum. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Tedaviye başlanacağını söylediler. Ameliyat da olabilirmiş. Olursam kesin çözüm olur mu onu merak ediyorum. cevapla
yorum yaz
Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı Nasıl Yapılır? Riskleri ve Zararları