Sağlık 13 Kasım 2021 - 10:40:09

İnsülin Direnci ile Şeker Hastalığı Arasındaki Fark

İnsülin Direnci ile Şeker Hastalığı Arasındaki Fark

İnsülin direnci; vücuttaki şeker değerini kontrol etmek için salgılanan insülinin etki göstermesindeki zorluktur. İnsülin, şeker metabolizmasını düzenleyen ve pankreastan salgılanan bir hormondur.

İnsülin Direnci Nedir? Neden Oluşur?

İnsülin hormonunun bu direnci metabolik bir sorundur. Vücuttaki yağ oranı arttıkça insülin direncine, bu dirençte obeziteye sebep olmaktadır. Bu metabolik sorun insülinin vücutta depolanmasına sebep olduğundan karaciğer yağlanmasına, kalp ve damar hastalıklarına ve kilo alımına sebep olur. İnsülin direncine sahip olanlar düzenli olarak spor yapsalar da, sağlıklı beslenseler de kilo vermekte güçlük çekerler. Bu rahatsızlık zamanla diyabet hastalığı ve pankreas yetmezliğini beraberinde getirir. Tüketilen yağlı yiyecekler sebebiyle vücuttaki yağ oranının artması insülin direncine sebep olur.

İnsülin Direnci Belirtileri ve Tedavisi

Vücudunuzun böyle bir metabolik soruna sahip olup olmadığını anlamanız için en çok gözlemlenen belirtileri bilmenizde fayda vardır. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Cilt renginde ve dokusunda oluşan değişim. Bu değişim özellikle kasık, koltuk altı, boyun ve eklemlerin iç kısımlarında görülür.
  • Beslenme alışkanlığında hiçbir değişim olmadığı halde sebepsiz kilo alma ve sonrasında kilo verememe durumu.
  • Kadınlarda adet düzensizliğinin olması ve normalin dışındaki tüylenmeler.
  • Karaciğerde iltihaplanmaya sebep olacak yağlı karaciğer.
  • Hızlı yemek yeme ve sıkça acıkma durumları insülin hormonunun direnç gösterdiğine işarettir. Bu sorunun tam bir tedavi yöntemi olmayıp düzenli spor ve beslenme alışkanlığı ile kontrol edilebilir hale getirmek gerekmektedir.

Şeker Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı; tıpta diyabet adıyla anılan, kan şekeri seviyesinin yükselmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Vücuttaki insülin hormonunun yetersizliğinden ya da direnç göstermesinden kaynaklanır. Diyabet hastalarında; ağız kuruluğu, ellerde ve ayaklarda hissizlik, yorgunluk ve halsizlik, sık idrara çıkma, ani kilo kaybı gibi belirtiler görülmektedir. Şeker hastalığı ilerlemiş olan kişilerde ise; ellerde ve ayaklarda karıncalanma, çok su içme, açlık hissi, şiddetli ağız kuruluğu, kaşıntılı ve kuru bir cilt, ciltteki yaraların geç iyileşmesi gibi belirtiler gözlemlenir. Diyabet hastalığı tedavi edilmediği sürece kan şekerinin yükselmesi, böbreklerde hasar oluşumu, sinir harabiyeti, göz retinasında hasar oluşumu sonucu görmede bozuklukların meydana gelmesi gibi durumlar açığa çıkar. Bir an önce uzman doktorlar tarafından tedaviye başlamayı gerektirir.

İnsülin Direnci ile Şeker Hastalığının Farkı Nedir?

Metabolik sorun olan bu direnç gelip geçicidir yani spor yaparak ve düzenli beslenerek bu direnç kırılabilir. Ama şeker hastalığı böyle değildir. Vücudun insülin hormonunu salgılayarak direnç göstermesi olayı bir hastalık değil, vücudun önlem almasıdır. Diyabet ise bir hastalık olup düzenli tedavi olmayı gerektirir. Pankreastan salgılanan hormonun direnç göstermesinin belli bir tedavisi yoktur. Fakat şeker hastalarının kan şekerindeki değerin düşürülebilmesi için pek çok tedavi yöntemi kullanılmaktadır. İnsülin direnci ve şeker hastalığının en temel farkı; direnç gösteren insülinin bir hastalık değil, diyabet hastalığını tetikleyen bir sebep olmasıdır.

  • insülin direnci ve şeker hastalığı
  • insülin direnci ile şeker hastalığının farkı
Yorumlar
Nevin Taner İnsülin direnci düşük olduğu zaman şeker hastası mı olmuş oluyoruz yoksa bu durum düzeltilebiliyor mu? Bizim ailede şeker hastalığı genetik. Ben 48 yaşındayım ve son testte direncim biraz düşük çıktı. Şeker hastası olmamak için ne yapmalıyım? cevapla
yorum yaz
Saç Ekimi Nasıl Yapılır? Ameliyat Sonrası Süreçte Yaşananlar