Sağlık 24 Ocak 2021 - 23:56:14

Karaciğer Detoksu Nedir? Nasıl Yapılır?

Karaciğer Detoksu Nedir? Nasıl Yapılır?

Vücuttaki en ağır organ olan karaciğerde biriken toksinlerin vücuttan atılmasına ve bu organın temizlenmesine karaciğer detoksu denir.

Karaciğer Detoksu Nedir? Toksinlerden Nasıl Temizlenir?

En önemli organlardan biri olan karaciğer vücuttaki sağ kısım ve kaburganın altında yer almaktadır. Karaciğer yağların sindirilmesi için destek sağlayan safrayı üretmekte, protein sentezlemekte ve şeker, vitaminler ve öteki besinleri depolamaktadır. Bunun yanı sıra karaciğer hormonları toksinleri ve ilaçları parçalamaktadır. Kanda bulunan tehlikeli maddelerin filtrelenmesini sağlamaktadır. Bu organın görevleri o kadar fazladır ki bu yüzden karaciğere özen göstermek önem teşkil eder. Bu organ kanı temizler ve vücudun beslenme durumunu gerçekleştirmektedir. Karaciğer detoksu ile bu organ daha sağlıklı hale getirilebilir.

Karaciğer Hasar Görürse Ne Olur?

Karaciğere fazla derecede yüklenildiği zaman bu organ yavaş bir şekilde çalışmaya başlamaktadır. Bu durum ise vücutta bulunan bütün organların işlevlerinin yavaş çalışmasına ve azalmasına yol açmaktadır. Bu yüzden yaşamak için birçok fonksiyonun düzenli bir şekilde görevlerini yerine getirmeyi amaçlayan organın işlevlerini yapması ve sağlıklı olarak çalışması için onun yükünü azaltmak gerekir. Bu organa yardımcı olmak için uzman hekime danışmak ve belirli aralıklar ile detoks uygulamak vücuda fayda sağlamaktadır.

Karaciğer Detoksu Nasıl Yapılır?

  • Bahsi geçen organa destek veren besinler tercih edilmelidir. Bu organa destek olan besinler sindirim sisteminin tam anlamıyla iyi çalışmasını sağlamaktadır. Bu sayede safra salgılanması uyarılır, kan dolaşımı harekete geçirilir, organ verimli bir şekilde çalışır ve vücut toksinlerden arındırılmaktadır.
  • Karaciğer detoksu için gerekli olan besinler arasında turpgillerin içinde yer alan sebzelerin tamamı, yeşil yapraklı sebzeler, limon, sarımsak, turunçgiller, kuşkonmaz, enginar, soğan, kereviz, pancar, karahindiba kökü vardır. Bu organı destekleyen diğer bitkiler ise peygamber dikeni, şevketi bostan, devedikeni, dulavratotu, yavşan otu, atkuyruğudur. Destoksun vazgeçilmezleri taze sıkılan sebze ve meyvelerin düzenli olarak tüketilmesidir. Ayrıca karaciğer dostu olan vitaminleri içerisinde barındıran gıdaların tamamı detoks sürecinde yararlı olmaktadır. Bu vitaminler ise B kompleks, folik asittir. Bunları içeren sebzeler ise kuşkonmaz, böğürtlen, ıspanak, brokoli, ve lahanadır.
Karaciğer Sağlığı İçin Neler Yemeli?

Maydanoz, pancar ve pazı demir açısından zengin besinlerdir. Demir açısından zengin olan besinler karaciğerdeki inflamasyonu azaltmaktadır. Selenyum, sarımsak, pazı, lahana gibi besinlerde antioksidan özelliği bulunur. Bu özelliğin olduğu besinler karaciğeri korumaktadır. B12 açısından zengin olan besinler yağsız et, balık ve tavuktur. Bunlar kırmızı kan hücre üretimini desteklemektedir. Kırmızı kan hücrelerinin desteklenmesi karaciğer işlevlerinin de desteklenmesi anlamına gelmektedir. Vejetaryen beslenen kişiler ise greyfurt, soya sütü ve portakal tüketebilir.

Detoks Yaparken Hangi Besinler Kullanılmaz?

Karaciğeri hasara sürükleyen ve bu organı yoran gıdalar detoks sürecinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bahsi geçen besinler süt şekerinin olduğu laktoz ve yoğun glütenli besinler gibi gıdalardır. Bu besinler kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Karaciğer detoksu için doktorun önerdiği adımların takip edilmesi tavsiye edilmektedir.

  • karaciğer detoksu
  • karaciğer detoksu nedir
  • karaciğer detoksu nasıl yapılır
Yorumlar
Burcu Aygün Karaciğer detoksu nasıl yapılır? Enginar ve kuru üzüm bu konuda etkili olur mu? Nasıl bir kür hazırlamak gerekiyor? Karaciğeri temizlemek için ne yapmak gerekir? Yüzümde sivilceler çıkıyor bu karaciğerler alakalı olabilir diye düşünüyorum. cevapla
Dilek Tezel Karaciğer detoksu tarifi için en kolay uygulamanın hangisi olduğunu araştırıyorum. Doktor karaciğer yağlanması olduğunu söyledi. Bunu geçirmek için doğal yöntemler arıyorum. Yediklerime de dikkat etmeye başladım. cevapla
yorum yaz
Akciğer Sönmesi Zararları, Tedavisi ve Nedenleri