Sağlık 05 Aralık 2020 - 14:31:22

Karışık Turşu Yapımı, Tarifi, Kalorisi ve Fiyatı

Karışık Turşu Yapımı, Tarifi, Kalorisi ve Fiyatı

Karışık turşu; beyaz lahana, salatalık, kırmızı biber, taze fasulye, yeşil domates, havuç gibi sebzeler kullanılarak hazırlanmaktadır. İçerisindeki malzemeler tercih durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Karışık Turşu Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Karışık turşu tarifi için öncelikle turşuda kullanılacak malzemeler belirlenmelidir. Yarım kilo sivri biber ve fasulye,1 kilo domates ve salatalık, 2 adet kırmızı biber ve kelek, 3 baş sarımsak, 250 gram süs biberi kullanılır. Tercih durumuna göre, bir küçük karnabahar, 1 tutam maydanoz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 su bardağı sirke, tuz ve su da kullanılmaktadır. Turşuda bulunacak sebzeler iyice yıkanıp, doğrandıktan sonra (süs biberi, salatalık ve turşuluk domatesler tercihe göre dilimlenmeyebilir) geniş bir kaba konularak üzerine yarı yarıya sirkeli su konularak birkaç saat bekletilir. Tüm sebzeler daha sonra turşu kavanozuna yerleştirilir. Sirkeli tuzlu su da ilave edilir. En üste maydanozlar eklenir. Limon tuzunu da dahil ettikten sonra kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. 3-4 hafta içerisinde turşu hazır hale gelecektir.

Karışık Turşu Fiyatı Nedir? Kaç Kaloridir?

Evde turşu yapmak yerine satın almayı düşünenler için karışık turşu fiyatları tercih edilen kavanoz boyutlarına göre değişiklik göstermektedir. Kilo olarak kavanozlarda satılan turşular olduğu gibi paket halinde satılan karışık turşular da bulunmaktadır. Uzmanlar cam kavanozda hazırlanan turşuların daha sağlıklı olduğuna vurgu yapmaktadır. Karışık turşu kalori değeri küçük bir porsiyon için yaklaşık olarak 54 Kcal'dir. Turşu yedikten sonra bol su tüketmek, aşırı tuz sonucu vücutta oluşacak ödemin atılmasını kolaylaştırmaktadır.

Karışık Turşunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Turşunun saymakla bitmeyecek pek çok faydası bulunmaktadır. Başlıca turşunun faydaları şunlardır;

  • Kan şekerini dengelemek isteyen kişilerin yemekten sonra turşu suyu tüketmeleri önerilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kural, ölçüyü kaçırmamaktır. Fazla tüketildiğinde tansiyonun yükselmesine sebep olmaktadır.
  • İçerisindeki E ve C vitaminleri dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirerek hasta olma riskini azaltmaktadır.
  • Hazırlanma aşamasında içerisine konulan elma veya üzüm sirkesi içerisindeki pektin maddesi vücutta kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına engel olmaktadır.
  • Yapıldığı malzemeye göre iştah açma özelliğine sahiptir. İçeriğindeki maydanoz, ıspanak gibi sebzeler kişilerin iştahını açmaktadır.
  • Alzheimer hastalığından doğal yöntemle korunabilmenin alternatifi olarak turşu tüketilmesi önerilmektedir.
Turşunun Sert Olması İçin Ne Yapılmalıdır?

Turşunun sert olması için dikkat edilmesi gereken en önemli husus tuzunun yeteri kadar ilave edilmesidir. Tuzu az olduğunda turşu yumuşak olur ve çabucak erir. Turşu malzemelerinin kavanoza sıkı bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. 1 litrelik turşu kavanozunun içerisine 5 silme yemek kaşığı tuz konulması gerekmektedir. Turşu kabındaki ya da sebzelerin üzerindeki bakteriler de turşuların erimesine ve yumuşak olmasına sebep olmaktadır. Turşu kavanozu iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Sebzeler de bakterilerden arındırılmalı hatta gerekiyorsa ayrı bir sirkeli su kabında bekletilmelidir. Karışık turşu yapımı aşamalarında da bu kurallara dikkat edildiğinde, istenildiği gibi turşular daha sert olacaktır.

  • karışık turşu
  • karışık turşu yapımı
  • karışık turşunun faydaları
  • karışık turşu fiyatı
Yorumlar
Figen Durmaz Kış aylarında turşu yemek çok hoşuma gidiyor. Bu sene kendim yaptım ama tadı nasıl olacak tam bilmiyorum. Karışık turşu yapmak için aynı tarifleri mi uyguluyoruz onu öğrenmek istiyorum. Sirkeyle mi yoksa limonlar mı daha güzel oluyor? cevapla
yorum yaz
Korse Tayt İnceltir mi?