Sağlık 13 Ocak 2022 - 14:42:13

Ldl Kolesterol Nedir? Kaç Olmalı? Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Ldl Kolesterol Nedir? Kaç Olmalı? Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

LDL kolesterol; düşük yoğunluklu lipoprotein olarak tanımlanan, kötü kolesterol olarak da tanımlanan bir değerdir.

Ldl Kolesterol Nedir, Ne Demek?

Vücut için tehlikeli sonuçlar doğurabilen LDL kolesterol, vücutta bulunan trigliserid isimli yağ türünü taşımak ve çeşitli organlara ulaştırmaktan sorumludur. Vücut içerisinde ihtiyaçtan fazla kolesterol olduğu zaman kan damarlarında tıkanıklık ve beraberinde pıhtı atması gibi sorunlar oluşur.

Zaman içerisinde kan dolaşımında bulunan LDL küçük parçalar şekline ve kötü huylu bir hale gelmektedir. Bahsedilen parçalar damarın duvarında birikir ve plak oluşumuna yol açar. Plaklar oldukları yerde enfeksiyon, kireçlenme ve kanama etkisi yaratır. Hal böyle olunca tıkanma ve kireçlenme meydana gelir.

Ldl Kolesterol Yüksekliği Nedir?

Kötü kolesterol olarak bilinen LDL yükseldiği zaman, plak üzerinde bulunan iltihap reaksiyonları meydana glemektedir. Beklenmedik bir zaman dilimi içerisinde, yemekten sonra, iş çıkışı gibi süreçlerde plakta çatlama oluşur ve damarı tıkar ve daraltır. Damar tıkanması ya da daralma olduğunda kalp krizi meydana gelme riski artar.

Vücutta LDL yüksekliği kan tahliliği ile anlaşılmaktadır. Tahlil haricinde birtakım sağlık problemleri meydana gelmeden önce anlaşılamayabilir. LDL kolesterol sınırının normal olup olmadığına dikkat edilmelidir. Düzenli olarak kolesterol ölçümlerinin yapılması gerekir.

Ldl Kolesterol Değeri Kaç Olmalıdır?

Yüksek olduğu zaman vücutta kan akşının yavaşlamasına neden olan LDL kolesterol değerinin 130 mg/dL'den düşük olması gerekmektedir. 130-159 mg/dL arası yüksek olarak kabul edilirken, 160 mg/dL üzeri yüksek riskli olarak tanımlanmaktadır.

Koroner arter daralmasına bağlı olarak meydana gelen göğüs ağrıları söz konusu ise, koroner damar ameliyatı geçirilmişse veya vücutta diyabet söz konusu ise bu kişilerde değerlerin daha da düşük olması gerekmektedir.

Ldl Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Eğer LDL kolesterol yüksekliği söz konusu ise yaşam tarzınızda ve beslenmenizde birtakım değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Tedavi yöntemleri bir arada yapıldığı zaman işe yarayabilir. Genel olarak tıbbi tedavi uygulandığı zaman ve ilaçlar düzenli bir şekilde kullanıldığı taktirde hedeflenen kolesterol değerine ulaşılabilir.

Kolesterol düşürmek için kullanılan ilaçlar bırakıldığı zaman tekrardan yüksek kolesterol seviyesi söz konusu olabilir. Bundan dolayı yaşam tarzında da değişikliklere gidilmelidir. Ayrıca altta yatan bir hastalık söz konusu ise bunun giderilmesi gerekir.

Ldl Kolesterol Düşürmek İçin Neler Yapılmalıdır?

LDL kolesterolü düşürmek için yaşam tarzı değişikliği şarttır. Bu aşamada sigarasız bir dönemin olması başarıya ulaşmak için büyük oranda fayda sağlar. Sigarayı bırakmanın yanında, stressiz bir şekilde yaşamak, fazla kilolardan kurtulmak, alkolü bırakmak gibi davranışlar tıbbi tedavinin yanında iyileşme sürecini hızlandırmakta ve kolesterolün kalıcı olarak düşürülmesine olanak tanımaktadır.

Kolesterolü yükselten yiyecekler tüketilmemeli ve beslenme programından çıkarılmalıdır.. Bu süreçte kolesterolü düşüren yiyeceklerden yardım almak sürecin hızlanmasına katkı sağlar. İlaçları düzenli olarak kullanmak, doktorun talimatlarına uymak, egzersiz yapmak, kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve pozitif yaşamak kolesterolün kalıcı bir şekilde düşmesine yardım etmektedir.

  • ldl kolesterol
  • ldl kolesterol nedir
  • ldl kolesterol kaç olmalı
  • ldl kolesterol yüksekliği
Yorumlar
Atiye Işık Ldl kolesterol ne demek? Kaç olmalı? Annemde kolesterol yüksekliği çıktı daha önce böyle bir şey hiç olmadığından ne demek ve nasıl düşürülür bilmiyorum. Bu farklı hastalıklara neden olur mu? Normal değerleri kaç olmalı? cevapla
Çetin Üstün LDL kolesterol hesaplamasına göre değerlerin yüksek ya da düşük olduğunu anlamak için ne yapılmalıdır? Düşük çıktığında yükseltmek için ne yapmalıyım onu bilmek istiyorum. Benim değerler araştırmalarıma göre düşük çıkıyor. Doktora henüz göstermedim yarın gideceğim. cevapla
yorum yaz
Uykuda Diş Gıcırdatması Neden Olur? Uykuda Diş Gıcırdatmasının Tedavisi