Sağlık 06 Ocak 2022 - 10:35:06

Lösemi Nedir? Genetik mi? Belirtileri, Tedavisi, Nedenleri

Lösemi Nedir? Genetik mi? Belirtileri, Tedavisi, Nedenleri

Lösemi; vücuttaki beyaz kan hücrelerinde meydana gelen, kan kanseri ya da kemik iliği kanseri olarak da tanımlanan bir hastalık türüdür.

Lösemi Nedir, Ne Demek?

Kan kanseri olarak da bilinen lösemi, aslında bir hastalık grubudur. Kan kanseri hastalığı vücutta bulunan büyük kemiklerin iç taraflarında ve kan yapımına destek olan kemik iliklerinde gelişmektedir. Bu kanser türünün çeşitli türleri vardır.

Çocukluk döneminde akut lösemi olarak görülen bu rahatsızlık, yetişkinlerde daha çok kronik lenfositik lösemi olarak kendini göstermektedir.

Genel olarak löseminin özelliği akyuvarlarda meydana gelmektedir. Vücudu mikroplardan koruyan akyuvarlardır. Akyuvarlar kontrolsüz bir şekilde çoğaldığı zaman işlevini kaybederek vücudu koruyamayacak bir hale gelmektedir. Ayrıca akyuvarlar trombosit ve diğer kan hücrelerinin işlevini yerine getirememesine neden olmaktadırlar.

Lösemi Genetik mi? Neden Olur?

Uzmanlara göre lösemi kalıtsal geçişli bir hastalık değildir. Kan kanserinin meydana gelmesinde çeşitli etkenler mevcut olsa da lösemi nedenleri net olarak söylenemez. Down sendromlu olan, tek yumurta ikizi ve fanconi anemisi olan kişilerde bu hastalığa rastlanması, kromozom anormalliği ile genetik anlamda geçiş düşünülse de uzmanlar löseminin genetik olmadığını belirtmektedir.

Lösemi bir kanser türüdür ve kansere neden olan her türlü etkenden kaynaklanabilir. Düzensiz ve sağlıksız beslenmek, stresli bir yaşam sürdürmek, radyasyona maruz kalmak, sigara ve alkol kullanımı, obezite ve bazı çevresel faktörler bu rahatsızlığa neden olabilir.

Lösemi Genetik mi?

Lösemi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Bazı kemik hastalıklarının belirtileri ile benzerlik gösteren lösemi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilmektedir. Genel anlamda semptomları ise şöyledir:

  • Akut lenfositik kanser türünde eklem şişliği, hızlı yorulma hali, kemik ağrıları, kanama, kilo kaybetme ve halsizlik gibi belirtiler meydana gelmektedir.
  • Fizik muayenesi yapıldığı zaman lenf bezlerinin büyüdüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca karaciğer ve dalağın büyüdüğü söylenebilir.
  • Yorgunluk ve halsizlik meydana gelir.
  • Fiziksel aktivite sırasında nefes darlığı söz konusu olabilir.
  • Cilt solukluğuna rastlamak mümkündür.
  • Ateş ve gece terlemeleri söz konusu olur.
  • Kesiklerin yavaş iyileşmesi ve aşırı kanama meydana gelir.
  • Vücutta sebebi açıklanamayan çürükler meydana gelabilir.
  • Cilt altında iğne başı büyüklüğünde kırmızı noktalar görülmektedir.
  • Diz, kalça veya omuz gibi eklemlerde ağrı söz konusu olur.
  • Monosit ve nötrofil sayısında azalma gözlemlenir.

Akut myeloid kanser çeşidine bakıldığı zaman bahsedilen belirtilerin bu kanser türünde de görüldüğü tespit edilmiştir. Akut myeloid lösemi türünde lenf bezlerinin büyüme hali az olmaktadır. Diş eti kanaması ise daha fazladır. Kronik lenfositik kan kanserine bakıldığında lenf bezlerindeki büyümenin belirgin olduğu söylenebilir. Bakteriyel enfeksiyon türleri ise daha fazla görülmektedir. Bu kanser türündeki hastaların hekime başvurdukları zaman genel itibariyle son 2-6 ay aralığındaki süreçlerde bulguların arttığı görülmüştür.

Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır? Ölüm Oranı Nedir?

Lösemi tedavisinin amacı kanda bulunan alyuvar sayısını azaltmak olarak tanımlanabilir. Bu tedavide ilk olarak kemoterapi uygulanır. Bunun yanında ilaç kullanımı ve radyoterapi de uygulanır. Tedavi sayesinde kanser hücreleri azalır. Kan kanseri çeşidine göre ilaç kullanılması, ilaç oranının uygun olması ve tedavi zamanının doğru bir şekilde ayarlanması iyileşmeyi arttırmaktadır.

Genel anlamda kabul görülmesi halinde lösemi kanserinde ilik nakli etkili bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemde kök hücre nakli gerçekleşir. Kardeş ya da yakın akrabalardan temin edilebilir. bu tedavi yönteminde hastalıklı kemik iliği, sağlıklı kemik iliği ile iyileşmektedir. Tedavi öncesinde yüzde oranda kemoterapi ve radyoterapi uygulanarak hastalıklı kemik iliği temizlenir.

Bu hastalığın erken teşhis edilmesi iyileşme için önemlidir. Erken teşhisin olmaması tedavi edilme ihtimalini zorlaştırdığı için ölümlerin yaşanması kaçınılmaz bir hale gelmektedir. Enfeksiyon olması durumunda lösemi ölüm oranı %80-90 arasında gerçekleşmektedir.

  • lösemi
  • lösemi nedir
  • lösemi tedavisi
  • lösemi nedenleri
Yorumlar
Leyla Savaş Lösemi belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Tam olarak geçmesi kaç yıl sürer? Lösemi olanlar için neler yapılmalı? Lösemiye neden olan faktörler genetik olabiliyor mu? Genelde birçok kişide görülebilen bir hastalık ve üzücü gerçekten... cevapla
Irmak Bozkurt Lösemi kanserinin çeşitleri var mı? Farklı evreleri olduğunu biliyorum ama kan kanseri hastalığının türleri neler onları da öğrenmek istiyorum. Bir yakınım bu rahatsızlığa yakalandır. Doktor 2. evre demiş yani iyileşme sağlanır dedi ama hepimiz çok endişeliyiz. cevapla
yorum yaz
Yakı Otu Çayı Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir? Nasıl Hazırlanır?