Sağlık 31 Ekim 2021 - 19:03:09

Meyan Kökünün Faydaları ve Zararları

Meyan Kökünün Faydaları ve Zararları

Yaprakları kanat şeklinde olan meyan kökü, nemli ve sulak bölgelerde yetişen, baklagiller familyasına ait bir bitki türüdür.

Meyan Kökü Nedir? Ne İşe Yarar?

Alternatif tıp alanında oldukça önemli bir yere sahip olan meyan kökü Türkiye, İran, Afganistan, Çin, Pakistan, Irak, Özbekistan ve Türkmenistan'da yetişmektedir. Bu bitki şekerden çok daha tatlıdır. Bu tadı içerisinde olan glisirizin isimli bileşenden almaktadır. Bu bitkinin içerisinde aynı zamanda karbonhidrat, yağ, şeker, sodyum, protein, lif, demir, biyoaktif bitki bileşenler ve kalsiyum bulunmaktadır. Bunlar bir canlının gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan maddelerdir. Meyan kökü bu özelliği sayesinde insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan meyan kökü, virüslere ve enfeksiyonlara karşı vücutta koruyucu etkiler yaratmaktadır. Viral enfeksiyonların ortaya çıkmasını engellemektedir. Bu bitki kalp sağlığı için de çok faydalıdır. Vücutta safra akışını düzenler ve kolesterol seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Kötü kolesterol seviyesinin artmamasını sağlar ve bu özelliği kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur.

Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir?

Güney Avrupa ve Asya'da yetişen, hem doğu hem de batı beslenme kültüründe önemli bir yer tutan meyan kökünün faydaları oldukça fazladır. Bu bitkinin köklerinden çeşitli ekstreler elde edilmektedir. Bunun yanı sıra şekerlerin, birçok gıdanın ve içeceklerin içerisinde bu bitkinin özünden faydalanılmaktadır. Meyan kökünün solunum yollarını açma ve rahatlatma özellikleri bulunmaktadır. Üşütme sonrasında solunum yollarında meydana gelen hastalıklar için kullanılan ilaçlar ve antibiyotikler genel olarak diğer organlara zarar vermektedir. Meyan kökü; bronşit, solunum yolları hastalıkları ve boğaz ağrısı gibi hastalıklarda bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. Nefes almayı zorlaştıran ve kişiye rahatsızlık veren balgamın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Eğer ki alerjik astım, soğuk algınlığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ateş, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar bulunuyorsa bu bitkiden yararlanabilirsiniz.

Meyan Kökü Mide İçin Nasıl Kullanılır?

Meyan kökü midede meydana gelen ülser gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi için oldukça etkili olmaktadır. Bu bitki sindirim rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Mide ve bağırsak hastalıklarında etkili olmaktadır. Meyan kökünün tüketimi midede bulunan ülser hastalığı ve bağırsaklardaki sindirim problemlerine birebir etki sağlamaktadır. Mide ülserinin tedavisinde meyan kökünün antiasit ile birlikte kullanılması gerekmektedir. Bu bitki mideyi saran tabakayı gastrit ve asitten korumaktadır. Bu sayede midedeki ülser daha kısa bir sürede iyileşmektedir. Hastalığın ilerlemesini durdurur ve bakterileri engellemektedir.

Meyan Kökünün Zararları Nelerdir?

Genel olarak faydaları ile bilinen meyan kökünün zararları konusunda da bilinmesi gerekenler vardır. Öncelikle bu bitkinin çok fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Fazla tüketimi yan etkilere yol açabilir. fazla tüketildiğinde eklem bölgelerinde ve yüzde ödem oluşmasına neden olabilir. Yüksek tansiyon ve kalp hastalarında potasyum ve sodyum eksikliğine neden olabilir. Bu tür rahatsızlıklarınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız ters etkileşim ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Cinsel isteği azaltıcı birtakım etkileri de oluşabilir. Bu bitkiyi emziren annelerin belli bir aydan sonra doktora danışarak kullanması gerekmektedir. Hamile kadınların ise kullanması tavsiye edilmemektedir. Bu bitkinin aşırı tüketimi tansiyonun çıkmasına ve baş ağrısının meydana gelmesine neden olabilir.

  • meyan kökü nedir
Yorumlar
Safiye Polat Meyan kökü şekeri nerede bulunu? Satın almak istiyorum ama organik olarak nerede satılıyor bilemediğim için sipariş vermedim henüz. Genelde piyasadaki çoğu meyan kökü şekerinin içinde asıl bu bitki özünün çok az olduğu söyleniyor. cevapla
yorum yaz
Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır? Lokma Tatlısının Tarifi ve Yapılışı