Sağlık 06 Ocak 2022 - 11:35:58

Panik Atak Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Panik atak; ansızın gelişen korku olarak tanımlanan, bir tür anksiyete bozukluğudur.

Panik Atak Nedir? Nasıl Olur?

Sıkıntılı süreçler yaşayan, ölüm korkusu, ve endişe duygularını benliğinde barındıran kişilerde nöbet halinde meydana gelen hastalığa panik atak denir. Bu rahatsızlık vücudu fiziksel anlamda da etkiler ve çarpıntı, nefes darlığı, titreme, nefes alamama, göğüs ağrısı, göğüste baskı oluşması, karın ağrısı, bulantı, baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetmek gibi semptomlar oluşturur.

Panik bozukluk olarak da tanımlanabilen panik atak, her zaman olmasa da bazı durumlar hayati risk teşkil edebilmektedir.

Kişi ani bir nöbet yaşadığında hissettiği tek duygu korku halidir. Bu korkuların içerisinde ölüm, kalp krizi, kalp bölgesinde problem olması gibi durumlar vardır. Panik atak başlangıcı ani olur ve 10 dakika içerisinde hastalık şiddetli bir hale gelir. Bazen atağın geçmesi 30 dakikayı bulabilir. Ataktan sonra bireyin ruh hali halsiz ve yorgunluk hissetmektedir. Atağın yaşanması hastayı bir şey yapmak istememe haline iter. Atağın şiddetli geçmesi yorgunluk ile sonuçlanır.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Sempatik sinir sistemini etkileyen bir rahatsızlık olan panik atak vücutta savaş ya da kaç tepkimesi meydana getirmektedir.

  • Patik atağın en çok görülen belirtisi kalbin hızlı ve sert bir şekilde atması, çarpıntı yaşama halidir.
  • Üşümek, terleme ve ateş basması gibi etkiler panik atağın belirtileri arasındadır.
  • Kişi nefes alma esnasında zorluk yaşıyorsa, tıkanma veya boğulma korkusu gibi çeşitli faktörler bu rahatsızlığın belirleyicileridir.
  • Karın ağrısı yaşama, mide bulantısı veya geğirme oluşmasıdır.
  • Algılama güçlüğü yaşama, kendi vücudunu, halini hissedememe ve kişinin kendine yabancılaşması görülür.
  • Ölüm korkusu, başka birine zarar verme ve delirme korkusu olur.

Göğüs bölgesinin sıkışmasına neden olan panik atak, bu bölgede ağrı oluşturabilir. Bayılma hissi, baş dönmesi ya da titreme yaşanabilir. Alınan oksijenin kişiye yetmemesi, nefesinin kesilmesi ve derin derin nefes almak gibi etkenler meydana gelir. Vücutta meydana gelen karıncalanma ve uyuşma hisleri gibi durumlar patik atağın belirtileri olarak tanımlanmaktadır.

Panik Atak Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak panik atağın oluşma nedeni sebepsizdir ve birden fazla etkene bağlı olarak meydana gelebilir. Tahmin edilene göre beyin bölgesindeki kimyasal madde çeşitlerinden kaynaklı olarak veya beynin yan tarafının işlevini yitirmesiyle meydana geldiği ifade dilmektedir.

Panik atak başka hastalıklar ile veya yanlız olarak oluşabilmektedir. Kişinni yaşam tarzı, büyüme döneminde yaşadığı birtakım olumsuzluklar, biyolojik anlamda yaktın olmak gibi etkilerden dolayı meydana gelebilir. Özellikle stres içeren bir hayat yaşamak panik atağın oluşmasını hızlandırmaktadır. Hastalık meydana geldikten sonra kişide belirtiler meydana gelmektedir.

Panik Atak Tedavi Edilir mi? Nasıl Geçer?

Panik atağın tedavi edilmesi mümkündür. Genel olarak tedavi sürecinde panik atak ilaçları ve psikoterapi uygulanmaktadır. Bu hastalığın tedavi edilebilmesi için kişinin psikiyatri bölümüne veya psikoloğa danışması gereklidir.

Tedavide kullanılan ilaçlar uzman doktorlar tarafından verilmektedir. İlaçlar anca doktorun onayı ile bırakılabilir. Haricinde bırakılmaması gerekir. Panik atak sırasında derin nefes alma teknikleri de uygulanabilir. Ayrıca kişi atak sırasında bilinçli olursa ve bunun geçici olduğunu düşünürse, daha kısa sürede iyileşme gösterir.

  • panik atak nedir
  • panik atak neden olur
  • panik atak tedavisi
Yorumlar
Nilay Dönmez Panik atak neden olur? Başlangıcı nasıl olur? Panik atak olanlar neler yapamaz? Doğum yapabilir mi uçağa binebilir mi acaba? Ben bu hastalığın çok başındayım doktor tedavisi var dedi ama ne yapmam gerekiyor geçmesi için? cevapla
Yasemin Özilhan Bir arkadaşım panik atak hastası ve en çok sevdiklerinin başına birşey gelmesinden korkuyor. Yakınlarına ulaşamadığı zaman panik atak krizi geçirebiliyor. Aslında akıl sağlığı olarak bir problemi yok ama belli korkuları olduğu için bu şekilde oluyor. cevapla
yorum yaz
Serap Kunak Kimdir? Kaç Yaşında? Zayıflama Formülü ve Lahana Kürü