Sağlık 08 Mart 2021 - 19:26:38

Şap Hastalığı Nedir? Neden Olur? Şap Hastalığının İnsana ve Hayvana Zararları

Şap Hastalığı Nedir? Neden Olur? Şap Hastalığının İnsana ve Hayvana Zararları

Çift toynaklı hayvanlarda meydana gelen viral hastalıklardan biri olan şap hastalığı halk arasında genellikle dabak ya da tabak hastalığı olarak bilinmektedir.

Şap Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Hastalık virüsü taşıyan hayvanlarda diğer sağlıklı hayvanlara bulaşma riski oldukça fazladır. Şap hastalığı iki şekilde yayılma göstererek diğer hayvanlarında hastalık ile karşılaşmasını arttırır. Hasta hayvanlarda genel olarak ağızdan akan salya, idrar, dışkı ve süt ile yayılma gösterebilir. Hastalık virüsü taşıyan hayvanların sürüden ayrılması gerekmektedir. Hızlı bir şekilde yayılma göstereceğinden acil müdahale gerekebilmektedir. Virüsü taşıyan hayvanlardan da hastalığın bulaşma durumu meydana gelebilmektedir. Fare, kuş, yaban domuzu ve diğer kanatlı hayvanlar hastalık virüsünü taşıyacağı gibi hastalığın yayılmasına da sebep olmaktadır. Hasta hayvanların yem ve su kabından sağlıklı hayvanların beslenmesinde de taşıyıcı olan hayvanlardan hastalık bulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra hasta bir hayvandan alınan süt ile besinlerin üretildiği yerde diğer besinlerin üretilmesi hastalığın salgın halini almasına sebep olur.

Şap Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Hastalık virüsü taşıyan ya da hastalığa yakalanan hayvanlarda hastalığın etkileri oldukça fazladır. Bu belirtiler gözlendiğinde acil müdahale yapılmaz ise hayvanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.
  • Hastalığın kuluçka dönemi büyük baş hayvanlarda 2- 7 gün arası olurken koyun gibi küçük baş hayvanlarda genellikle 1- 6 gün arasında seyretmektedir.
  • Hayvanın yüksek ateşinin olması, halsizlik, iştahsızlık, süt veriminin azalması, sürü ile beraberken sürüden geri kalma, ağız bölgesinde yaraların çıkması ve emzirme döneminde hayvanın emzirmeyi red etmesi hastalık belirtileri arasındadır. Özellikle emzirme esnasında hayvanın meme sancılarının çok olması emzirmeyi istememesi hastalıkta başlangıç evresini gösterebilir.
  • Ağız içi ve çevresinde afta benzer yaraların meydana gelmesi ve bu yaralar ile beraber yem yemeyi istememesi hayvanda halsizlik ve iştahsızlık sorununun meydana gelmesine sebep olacaktır.

Şap Hastalığı İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Hastalık virüsü taşıyan hayvanlardan elde edilen süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi hastalığın insanlarda da görülmesine sebep olmaktadır. Çok nadir bir durum olsa da şap hastalığı insana da bulaşarak çeşitli belirtilerin meydana gelmesine neden olmaktadır. İnsanlarda ağız ve el bölgesinde su dolu kabarcıkların meydana gelmesi hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. Bu hastalığın çocuklarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Özellikle hastalık virüsü taşıyan ve hasta olan hayvanlarda süt, peynir ya da yoğurt tüketimi olduğunda daha sık karşılaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra yavru hayvanlarda ölümcül sonuçlara sebep olmaktadır. İnsanda nadir karşılaşılan bu hastalık çift toynaklı hayvanların hepsinde bulunabilmektedir.

Şap Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şap hastalığı viral bir yapıda hastalık olduğu için kesin tedavi şekli bulunmamaktadır. Hayvanın hastalıktan kurtulması için genel olarak antibiyotik tedavi uygulanır. Sadece hastalığın ilerlemesi engellenir. Ağız çevresindeki yaralar içinse soda ve çamaşır ile yıkama yapılır. Böylece hayvanın dil yüzeyi soyulur ve ağız içi rahatlatılır.

  • şap hastalığı
  • şap hastalığı nedir
  • şap hastalığının belirtileri
Yorumlar
Melis Sancar Şap hastalığı karantina süresi ne kadar? Bu hastalık neden olur? İnsanlara bulaşmasının nedeni tam olarak nedir? Bu hastalığın virüsünün tedavisi var mı? Nasıl geçer? Hastalığın asıl etkeni nedir? Bu hastalığa yakalanan hayvan tedavi edilir mi? cevapla
Hatice Gürbüz Şap hastalığı kaç günde iyileşir? Mücadele süreci olarak birtakım tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bunun insanlarda birçok belirtisi var ve bu tarz durumlarda mutlaka hemen doktora gitmek gerekiyor. Ne iyi geliyor ne yapmak lazım bu hastalık için? cevapla
yorum yaz
Kalça Sıkılaştırma ve Kaldırma Egzersizleri