Sağlık 19 Ocak 2021 - 10:40:31

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Pankreas tarafından üretilen insülin hormonu yeterli olmadığında şeker hastalığı meydana gelir.

Şeker Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Vücudun sağlıklı yapısının korunması ve besinlerden alınan enerjinin sağlanması için karbonhidrat, protein ve diğer besin öğelerine ihtiyaç duyulur. Bu besin öğeleri vücuda alındıktan sonra vücut tarafından emilerek enerjiye dönüştürülür. Midenin arka kısmında yer alan pankreas insülin hormonu salgılar ve besinlerden emilim sağlar. Vücuda alınan besinlerin içerisindeki vitamin ve minerallerin doğru bir şekilde emilebilmesi için glikoza ihtiyaç duyulur. Glikoz insülin hormonunun üretilmesi için en etkili şekerlerden biridir. Pankreasta üretilen insülin hormonu yeterli miktarda olmadığında ya da üretilen insülin miktarı olması rağmen yeterli gelmediği durumlarda bu hastalığın meydana çıkmasına sebep olur. İnsülin hormonu şekerin hücre içine girmesine yardımcı olur ve burada glikojen olarak depolanmasını sağlar. Kan şekerinin yükselmesi vücuda alınan besinlerde glikozun kullanılmamasından kaynaklanmaktadır. Çoğu kişi şeker hastası olduğunun farkında değildir. Özellikle gizli şeker adı verilen şeker hastalığı çok sık görülen hastalıklardan biridir.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • 2 farklı tipte meydana gelen şeker hastalığı özellikle tip1 çeşidinde ağız kuruluğu, sürekli susama, yorgunluk, halsizlik, sık idrara çıkma, görmede bulanıklık, kilo kaybı, ayak ve ellerde uyuşma şeklindedir.
  • Tip2 belirtileri ise bol su içme, sık idrara çıkma, açlık hissinin sürekli hale gelmesi, açık yaralarda geç iyileşme, enfeksiyon durumlarının sürekli hale gelmesi ve tip1 türünde olan belirtilerin tip2 çeşidinde de aynısı görülmektedir.
  • Bu hastalık genetik olarak da meydana gelen hastalıklardan biri olduğu için belirtilerin ortaya çıkmasından sonra mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Şeker Hastalığının Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?

  • Hastaların yaş ve yaşam koşullarına göre çeşitlilik gösteren şeker hastalığı tip1 ve tip2 olarak meydana gelmektedir.
  • Tip1 türü genel olarak çocuklarda ve gençlerde sıkça karşılaşılır. Tip2 ise orta yaş ve yaşlılarda meydana gelmektedir.
  • Tip1 türünde insülin hormonu vücutta üretilmez. Tip2 de ise üretilen insülin hormonu vücuda yetersiz gelmektedir.
Şeker Hastalığının Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkta meydana gelen belirtilerin ardından kişinin acilen doktora başvurması gerekmektedir. Kesinlikle bilinçsiz ilaç kullanımı ya da herhangi bir tedavi şekli uygulanmamalıdır. Hastanın tip1 ya da tip2 çeşidi olduğunun teşhisinden sonra doktor gözetiminde ve kontrollerinde ilaç tedavisi ya da insülin hormonu desteği tedavi şekli uygulanmaktadır. Kişinin yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve diyet programı uygulaması gerekmektedir. Şeker hastalığında ilaç tedavisi genel olarak ilaçların aç karnına alınması gerekmektedir. Yiyeceklerden önce kan şekerinin düzenlenmesi gerekir. Aynı şekilde insülin kullanan hastalarda yemeklerden önce insülin iğnesi vurularak yemek yemektedir. Doğru teşhis ve tanı ile hastanın ömür boyu sürecek olan tedavisi doktor kontrolü altında olmalıdır. Kişinin doktorun verdiği ilaç ya da takviyeleri kullanması gerekmektedir.

  • şeker hastalığının belirtileri
Yorumlar
Elvan Bozyiğit Şeker hastalığı ameliyatı var mı? Hangi aşamasında yapılıyor? Ben 5 senedir şeker hastasıyım ama sadece ilaç kullanıyorum. Yediklerime dikkat ederek kontrol altında tutuyorum. Tedavisi için kesin yöntemler var mı? cevapla
Yıldız Çetinkaya Şeker hastalığına iyi gelen yemekler ve otlar tüketilmeli aslında. Bu hastalık vücudu kısa sürede bitiriyor. Hem genç yaşlarda hem de ileri yaşlarda meydana gelebiliyor. Bu yüzden hastalık belirtileri fark edildiğinde önlem alınmalı ve doktora gidilmeli bence. cevapla
yorum yaz
Çiğ Yumurta Nasıl İçilir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?