Sağlık 17 Nisan 2021 - 00:58:49

Şeker Ölçümü Olması Gereken Değerleri Kaç Olmalı? Şeker Hastalığında Sınır Kaç Olmalı?

Şeker Ölçümü Olması Gereken Değerleri Kaç Olmalı? Şeker Hastalığında Sınır Kaç Olmalı?

Dünyada hızla yayılan şeker hastalığı vücut sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Şeker ölçümü kişide açlık ve tokluk kan şekeri olmak üzere iki farklı şekilde ölçülmektedir.

Şeker Ölçümü Nedir? Neden Yapılır?

Şeker ölçümü kan şekeri kan hücreleri içerisinde bulunan glikoz miktarı ile ilgili bilgi vermektedir. Kanda bulunan glikoz diğer hücrelerin görevini yerine getirmesini sağladığı gibi çok yüksek olduğunda organların tamamına zarar vermektedir. Kan şekerinin düşük ve yüksek olması kişinin sağlığını etkilediğinden kontrol altına alınmalıdır. Vücudun salgıladığı insülin hormonu vücuttaki diğer organlara da kalıcı hasar vererek kişinin kronik olarak farklı hastalıklar yaşamasına sebep olur.

Şeker Ölçümü Olması Gereken Değerleri Kaç Olmalı?

Sağlıklı bir bireyde kan şeker ölçümü oldukça önemlidir. Diyabet hastalarında da ölçülen bu değer hastanın durumu hakkında bilgi alınmasını sağlar. Aç ve tok olarak iki türlü ölçülen kan şekeri değeri belli aralıklar dışında ise mutlaka doktor kontrolünün olması gerekmektedir. Sağlıklı kişilerde açlık kan değeri ölçüleri 70- 100 mg aralığında olmalıdır. Bu değerlerin altında ya da üstünde çıkan ölçümlerde doktora başvurulması gerekir. Diyabet hastalarında bu değerler farklılık göstermektedir. Diyabet hastasının kan şekerleri değeri açken 80- 130 mg arasında olmalıdır. İlaç kullanımı var ise buna göre belirlenir. Kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir koşulda gizli şekerin olmasıdır. Gizli şeker ölçümleri de kişinin kronik hastalıklarına göre belirlenebilmektedir. Gebelikte vücuda yapılan şeker yüklemesi kandaki glikoz miktarının çoğalmasına neden olmaktadır. Hamilelikte kan şekeri değeri açken 120- 130 mg arasında olmalıdır.

Diyabetli Kişilerde Kaç Şekeri Kaç Olmalı?

Diyabet hastaları tip1 ve tip2 olmak üzere iki çeşittir. Her iki diyabet çeşidinde kişinin kan şekeri değerleri yüksek çıkabilmektedir. Özellikle insülin kullanan kişilerin dikkatli beslenmesi ve beslenmelerinde şekerli gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Hastanın doktor tarafından takibinin yapılması ve bu dönemde diyet ile sağlıklı beslenmesi gerekir. Diyabet hastalarında açlık kan şekeri değeri 126 mg olmalıdır. Bu değerin altına düşmesi ya da yüksek çıkması kişinin hayatını kaybetmesine kadar ciddi sonuçlar ile karşılaşmasına sebep olabilir. Diyabet hastalarında ölçülen tokluk kan şekeri ise 200 mg olmalıdır. Yüksek çıkması durumunda kişinin diğer organlarının da iflas etmesine neden olabilir. Diyabet hastalığı kişiye yavaş yavaş zarar verir. Ani iniş ve çıkışlarda hasta kendisine dikkat etmelidir.

Şeker Ölçümü Neden Yapılır?

Şeker hastalığının vücuda olan etkileri ise hastanın yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürmektedir. Şeker ölçümü değerlerinin kişinin sağlığı ve beslenme alışkanlığına göre farklılık göstermesi daha sağlıklı yaşamak için farklı tedavi yöntemleri ve beslenme şekilleri uygulanabilmektedir. Aç ve tok ölçülen kan şekeri değerleri arasında farklılık meydana gelmektedir. Açlık kan şekeri ölçümü en az 8 saatlik açlıktan sonra ölçülen değerdir. Tokluk kan şekeri ise yemekten 2 saat sonra ölçülmesi gerekir.

  • şeker ölçümü
  • şeker ölçümü nedir
  • şeker ölçümü neden yapılır
Yorumlar
Saniye Şentürk Şeker ölçümünde sınır nedir? ölçüm genel olarak aç karnına mı yapılmalı? Gebelik için şeker ölçmenin önemi nedir acaba? Mutlaka yapılması gereken birşey mi? İdeal değerler kaç olmalı? cevapla
yorum yaz
Deniz Tutması Nedir? Neden Olur? Nasıl Engellenir? Belirtileri, Bandı ve Bilekliği