Sağlık 08 Şubat 2021 - 20:32:40

Sinüzit Nedir? Nasıl Geçer? Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Sinüzit Nedir? Nasıl Geçer? Sinüzit Belirtileri ve Tedavisi

Nezle ve grip gibi rahatsızlıklarından sonra burun tıkanıklığı, baş ağrısı, halsizlik, burun akıntısı şeklindeki belirtileri içerisinde barındıran hastalığa sinüzit nedir.

Sinüzit Nedir, Ne Demek?

Sinüs boşluklarını mukoza kaplamaktadır. Mukoza mantar, viral ve bakteriyel şekildeki faktörler ile iltihaplandığı zaman sinüzit oluşmaktadır. Bu rahatsızlık iki haftadan daha az sürdüğünde akut ismini almaktadır. Eğer iki ila on iki hafta aralığında devam ederse subakut, on iki haftadan daha uzun sürdüğünde ise kronik sinüzit ismini almaktadır. Bahsi geçen rahatsızlığın meydana gelmesini etkileyen birçok etken vardır. Bu etkenler bağışıklık sistemine bağlı olan üst solunum yolu enfeksiyonları, kirli hava sinüs kanalları kapalı ise bu rahatsızlık oluşmaktadır. Bahsedilen rahatsızlığın birbirinden farklı belirtisi bulunmaktadır.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

  • Bahsi geçen belirtiler grip ya da nezle sonunda ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi burun tıkanıklığıdır.
  • Hafif derecede kişide ateş olması,
  • Göz çevresinde yüz bölgesinde meydana gelen zonklama şeklindeki baş ağrıları,
  • Burun ve geniz bölgesinden gelen sarı veya yeşil renkteki akıntılar,
  • Boğazın ağrıması, halsiz olmak ve adaptasyon konusunda sorun yaşamak,
  • Ağızda meydana gelen rahatsız edici kokular,
  • Bu belirtilerin yaşanması halinde uzman doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. Bazen kişiler baş ağrısı ile bu problemi karıştırabilmektedirler. Kontrol sonrasında rahatsızlığın nedeni doktor tarafından tespit edilmekte ve hastalığa göre tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Sinüzitten Nasıl Korunmak Gerekir?

Her mevsimde görülen bu rahatsızlığın en fazla arttığı mevsim kıştır. Kış mevsiminde meydana gelen grip gibi rahatsızlıklardan dört ila beş gün sonra bu hastalığın meydana gelme olasılığı vardır. Kişinin yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık gün içinde yapılması gereken işlerin tamamlanmamasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlıktan korunmak için yaşam şekline dikkat etmek gerekir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının hava yolu ile yayıldığı bilinen bir gerçektir. Bu sebepten kaynaklı olarak toplu taşıma araçları, alışveriş merkezi ve insanların kalabalık olduğu alanlarda dikkatli davranmak önemlidir. Kapalı alanlar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Hastalığın ciddi olduğu durumlarda ise hemen uzman doktora giderek muayene olmak gereklidir.

Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilerin yaşam kalitesini aza indirgeyen bu rahatsızlık cerrahi tedavi ve medikal tedaviye hızlı yanıt vermektedir. Akut sinüzit rahatsızlığı için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Rahatsızlığın şiddet durumuna göre antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. İlaç kullanmak kişi için eziyet olsa da hali hazırdaki hastalığın kronik bir hele gelmemesi için doktorun reçeteye yazdığı ilaçları düzenli kullanmak gerekir. Bunun yanı sıra tedavi sürecinde alerji ilaçları, burun açmak için kullanılan spreyler, sinüs yıkama sıvıları, soğuk algınlığında kullanılan ilaçlardan yararlanılmaktadır. Kronik olduğu durumlarda ilaç tedavisi kullanılabilmektedir. Hastalığın devamlı olarak devam etmesi halinde ise genellikle cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir. Sinüzit tedavisi için belirtilerin fark edilmesiyle uzman doktora danışılması gerekmektedir.

  • sinüzit
  • sinüzit nedir
  • sinüzitin belirtileri
  • sinüzit tedavisi
Yorumlar
Erdi Daştan Sinüzit nasıl geçer? Tedavisi var mı? Ameliyat olmadan geçirmek mümkün mü? Sinüzit nedeniyle çok baş ağrım oluyor. Burun akıntımda oluyor. Özellikle grip olduğumda zor toparlıyorum. Doğal çözümü var mı? cevapla
Türkan Arslan Sinüzit için birçok bitkisel yöntem denedim ama sanırım ameliyat olmam gerekiyor. Spreyler de deniyorum ama çok etkisi olmuyor. Sürekli burnum tıkalı olduğu için grip oluyorum ve bu da bağışıklık sistemimin güçlenmesini etkiliyor. cevapla
yorum yaz
Depresyondan Kurtulma Yolları ve Yöntemleri İçin Öneriler