Sağlık 13 Eylül 2021 - 16:07:28

Siroz Hastalığı Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siroz Hastalığı Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siroz hastalığı, karaciğer organının fonksiyonlarını kaybetmesi ile ciddi durumlara neden olan karaciğerdeki işlevsel birimlerin düzensiz çalışmasıdır.

Siroz Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Karaciğer, kan şekerini düzenleyeni protein, şeker ve yağların birbirine dönüştürülmesi konusunda görevi olan organdır. İlk olarak fazla alkol kullanmak, alkol kullanımı sonrasında hepatit türü rahatsızlıklardan kaynaklı olarak karaciğer yapısı bozulmaktadır. Hücreler hasara uğradığında, yok olduğunda ve görevinin bozulması halinde karaciğer küçülmektedir. Zaman içinde bu organ görevini yapamaz hale gelmektedir. Siroz olan karaciğer küçülerek parçacıklı hale gelir.

Siroz Hastalığı Neden Olur?

Batı ülkelerindeki ölümcül hastalıklar arasında bulunmaktadır. Bu hastalıklar içinde ilk onda yer alır. Neden olarak çoğunlukla alkol kullanımı gösterilir. Alkolden kaynaklı olarak meydana gelen siroz rahatsızlığının tedavisi yoktur. Alkol kullanımının tamamen bırakılması gerekir. Gün içinde atmış gramdan fazla alkol kullanan erkek siroz tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kadın gün içinde yirmi gram alkol içiyor ise aynı şekilde siroz tehditiyle karşılaşır. Bu durumun nedeni kadınların bünyesinin erkeklere göre zayıf olmasıdır. Hastalığın nedenlerinden bir diğeri de hepatit virüsünün neden olduğu hepatit C, D ve B'dir. Bahsi geçen mikroorganizmalar karaciğer organında iltihaplanmaya yol açar. Kronik hale gelen hepatit B'nin karaciğerde neden olduğu iltihaplanma durumu kalıcıdır. Geri kalmış ülkelerdeki bu hastalığa yakalanma seviyesinin fazla olduğu gözlemlenmiştir. Karaciğerdeki demirin fazla yüklenmesi, birikmesi, kronik hale gelen kalp yetmezliği, safra kesesi rahatsızlıkları diğer sebeplerdendir.

Siroz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hızlı yorulma, sarılık, aşırı gaz birikmesi, iştahsız olma, kaşıntı, karın ve bacak bölgesinde şişlik, bulantı, erkeklerde görülen göğüs büyümesi ve kabızlık belirtiler arasındadır. Bahsi geçen etkenler sadece sirozla meydana gelen belirtiler değildir. Hastalık ilerlediği zaman belirtiler artmakta ve şiddetli hale geldiği için teşhis edilebilmektedir. Gözle görülecek kadar kilo kaybedilir. Bacaklar ciddi oranda zayıflamaktadır. Bunun yanı sıra dokular su tutmamaktadır. Cinsel istek azalmakta, iktidarsızlık meydana gelmekte, kusma gibi çeşitli etmenler oluşmaktadır.

Siroz Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Alkole bağlı olan siroz tedavi edilemez. Fakat tedavi için erken teşhis büyük önem taşır. Erken teşhis yapılması hastalığın şiddetinin azalmasına yardım eder. Belirtiler hafiflediği zaman kişi biraz daha rahat hissedebilmektedir. Alkol kullanımının bırakılması gereklidir. Vücuttaki eksikliklerin ortadan kaldırılması amacıyla vitamin alınmalıdır. Hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalı ve aşırı yağ içeren yemekler tüketilmemelidir. Sirozlu hastanın tansiyonu genel itibari ile yüksektir. Bu yüzden doktorun verdiği tansiyon ilaçların ihmal edilmeden kullanılır. Siroz hastalığı için organ nakli yapılabilir. Fakat bunun uzun sürdüğünü ve zahmetli olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra nakli yapılan karaciğerin uyumlu olması gerekir. Vücudun teklemesinin olmaması açısından uyum önem teşkil etmektedir.

  • siroz hastalığı
  • siroz hastalığı nedir
  • siroz hastalığı nedenleri
  • siroz hastalığı tedavisi
Yorumlar
Dilan Dönmez Siroz hastalığı evreleri hangi organda görülür diye merak ediyordum buradaki yazıyı okumak kafamdaki birçok şeyi cevaplandırdı. Hastanelerde bu hastalıkla ilgilenen bölümler teşhis sonrasında direkt tedaviye başlıyorlar sanırım. Tedavi direk ilaçlar oluyor sanırım. cevapla
yorum yaz
Aşırı Sinirlilik Nasıl Giderilir? Aşırı Sinire Ne İyi Gelir?