Sağlık 29 Aralık 2020 - 16:01:45

Sistit Nedir? Nasıl Geçer? Tedavisi Nedir?

Sistit Nedir? Nasıl Geçer? Tedavisi Nedir?

İdrar yolları ve idrar kesesinde meydana gelen iltihaplanmaya sistit denilmektedir. Bu iltihaplanma tedavi edilmediği durumlarda iltihaplanma böbreklere kadar ulaşarak ciddi sağlık sorunlarını meydana getirdiği bilinmektedir.

Sistit Nedir, Ne Demek?

Kadınlarda sıkça karşılaşılan hastalıklardan biri olan sistit özellikle mesaneye yerleşen bakterilerin dışarı atılamaması durumunda sıkça karşılaşılmaktadır. Bakterilerin vajinal ve anüs bölge etrafında fazla oluşu ve buna bağlı olarak idrar mesanesine ulaşan mikropların vücuttan atılamaması bölgenin iltihaplanmasına sebep olabilir. Bu durum karşısında kişi bu hastalık ile karşı karşıya kalarak herhangi bir tedavi uygulamaz ise kalıcı böbrek sorunları yaşama ihtimali daha fazladır.

Sistitin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bu rajatsızlık özellikle idrarın uzun süre tutulması, vajinal temizliğin yapılmaması, çok eşli cinsel birleşme, şeker hastalığı, hamilelik ve çeşitli tümörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kadınların vajinal bölgesi mikroplara daha yatkın bir yapıya sahip olduğundan birçok kadında görülebilmektedir. Hastanın sistit esnasında kişisel bakımına çok dikkat etmesi gerekebilir. Bu aşamada vajina etrafında bulunan istenmeyen tüylerin düzenli olarak temizlenmesi vajinayı koruyacaktır. Bu hastalık esnasında hasta bol miktarda su tüketmelidir. Bu sayede mesanede bulunan bakteriler dışarıya atılır. Tekrar bakterilerin üreyerek bölgeye zarar vermesi engellenir.

Sistit Nasıl Tehis Edilir? Nasıl Anlaşılır?

Sistit belirtileri arasında en sık karşılaşılan durum ise idrar yapılırken yanma ve ağrı hissedilmesidir. Bu durumda kişi idrarını uzun sürre tutmak isteyecektir. Makata kadar varan ağrıların olduğu görülmüştür. Yorgunluk hissi, kusma, idrarda kötü koku, sürekli idrara çıkma ve cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi bu rahatsızlığın en çok bilinen belirtileri arasında yer alır. Hasta bu rahatsızlık sonrası idrara çıkmak istemeyebilir. Bununla beraber hastalık teşhisinin koyulabilmesi için hastanın belli testlerden geçmesi gerekmektedir. Tanı konduktan sonra hastalığın durumuna göre tedavi uygulanır.

Sistit Nasıl Geçer? Nasıl Önlenir?
  • İdrarın tutulmaması gerekmektedir. Uzun süre idrarı tutmak bakterilerin mesaneye ve idrar yollarına yerleşmesine sebep olur. Antibiyotik kullanımı olmadığında bakteriler hızlı bir şekilde çoğalarak bölgenin iltihaplanmasına sebep olarak böbreklere iltihabın ulaşmasını kolaylaştırır.
  • Durumun aciliyetinden dolayı hasta cinsel ilişki sonrasında ilk yarım saat sonra mutlaka idrara çıkmalıdır. Özellikle cinsel ilişki sonrasında vajinanın bol su ile yıkanması önerilir. Vajina her zaman kuru tutulmalıdır. İç çamaşırları günlük olarak değiştirilmesi ve pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir. Naylon ya da vajinal bölgenin nemli kalmasına sebep olan iç çamaşırları tercih edilmemelidir.
  • Kahve, çay ve alkol kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Mesane üzerinde irite edici özellikte olabilmektedirler.
Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Sistit tedavisi antibiyotik gerektiren bir rahatsızlıktır. Hastalığın teşhisi yapıldıktan sonra idrar yollarına uygun antibiyotik kullanımına başlanılır. Vajinal bölgenin her zaman temiz tutulması gerekmektedir. Vajina temizliği tuvalet sorasında önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bu sayede bakterilerin mesaneye ulaşması engellenir. Günlük olarak sabunlu ılık su ile vajina temizlenmelidir.

  • sistit
  • sistit nedir
  • sistit belirtileri
  • sistit tedavisi
  • sistit nedenleri
Yorumlar
Rabia Arpacı Sistit hastalığı tedavisi nasıl yapılıyor? Buna neden olan etmenler nelerdir? Yeni evliyim yaklaşık bir aydır bu problemi yaşıyorum. Balayı sistiti diyorlar ama geçer mi geçmesi için ne yapmam gerekiyor? Bu konuda bilgisi olan var mı? cevapla
Menekşe Balkan Sistit olmamak için ne yapmalı? Bu hastalık olduğunda hamile kalmaya engel olur mu ve cinsel ilişkiye girme konusunda sorunlar yaşanır mı bu konular hakkında bilgi almak istiyorum. Tedavi için hangi doktora gitmem gerekiyor ve ne yapmam gerekiyor onu araştırıyorum. cevapla
yorum yaz
Çam Kabuğu Suyu Şekere İyi Gelirmi? Diyabet İçin Nasıl Kullanılır? Fiyatı ve Faydaları