Sağlık 22 Aralık 2020 - 15:59:09

Sma Hastalığı Nedir, Ne Demek? Tedavisi ve Sebepleri

Sma Hastalığı Nedir, Ne Demek? Tedavisi ve Sebepleri

Spinal müsküler atrofi adı verilen SMA hastalığı omurilikteki tüm sinirleri etkileyen bir hastalıktır. İki tipi olan bu hastalık iki çeşitte de sinirlerde ağır tahribat yaratır. Genellikle çocukluk döneminde belirgin olan bu hastalık yetişkinlerde de sonradan görülebilmektedir.

Sma Hastalığı Nedir, Ne Demek?

Kas dokularının vücutta erimesinden dolayı meydana gelen ve omirilikteki sinirlerin aşırı tahribi sonucu ortaya çıkan bu hastalık doğum öncesinde de teşhis edilebilmektedir. SMA hastası olarak dünyaya gelen bir bebeğin kas hücreleri sürekli olarak erime gösterir ve durum ölüm ile sonuçlanır. Kişide SMA hastalığı teşhisi bir dizi tetkikler ve araştırmalar ile yapılmaktadır. Kişide görsel olarak kas kaybı teşhisi mümkün olmasa bile yürüyememe, kuvvetsizlik, solunum problemi ve normal vücut fonksiyonlarının olması gerektiği gibi çalışmaması ile de doktor muayenesinde hastalık teşhisi yapılabilmektedir. Beyin ile ilgili ve omirilik bağlantılı olduğundan daha çok nörolojik tedavilerde söz konusu olabilmektedir.

Sma Hastalığı Nelere Yol Açar?

Hastanın çocukluğunda teşhisi konulduğunda detaylı bir bakım ihtiyacı meydana gelmektedir. Çocuk yaşlarda fark edilen hastalığın ileriki aşamaları tüm vücut fonksiyonlarının durmasına sebep olmaktadır. Normal bir birey kendi ihtiyaçlarını kendisi görürken bu hastalıkta kişi maalesef başka birine ihtiyaç duymaktadır. Kas dokularının zarar görmesi ve zamanla eriyerek vücudun kendini salması hastayı oldukça kuvvetsiz bırakmaktadır. Sağlıklı bir bireyde hareket etme ve tüm vücut fonksiyonları kaslar ile sağlanmaktadır. Doğum öncesinde teşhisi yapılan SMA hastalığı 6000 doğumda 1 görünse de sonradan meydana da gelebilir. SMA hastalığı tedavi şekli bulunmamaktadır. Fakat gelişen teknoloji ve tıp ile beraber hastalığın durdurulma ve yavaşlatılması söz konusu olmaktadır. Çocuklarda gelişim çok hızlı olduğundan hastalığın ilerlemesi de hızlı olabilir. Bu yüzden yetişkinlerde ortaya çıkan hastalık yavaşlatılarak ömrün uzanması sağlanabilir.

Sma Hastalığında Son Gelişmeler Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas dokularının tamamen zarar görmesi sonucu normal vücut işlevlerinin yerine getirilememesi hastanın yatarak tedavi edilmesine sebep olmaktadır. Gelişen teknolojide bu hastalığın ilerlemesini engellemek için kök hücre enjekte edilerek tedavi uygulanmaya başlanmıştır. Tedaviye cevap veren hastaların oranı arttıkça bu işlem daha da geliştirilmektedir. Bu hastalıkta ayrıca rehabilitasyon oldukça önemlidir. Hastanın kas kuvvetini kaybetmesi yaşam fonksiyonlarını etkileyeceğinden kişinin bakımını üstlenen kişinin daha rahat ettirilmesi ve hastanın kendini iyi hissetmesi için uygulanabilmektedir. Ani hareketler hastanın uyum sağlamasına engel teşkil etmektedir. Bu yüzden hasta anlama ve kavrama yeteneği olsa bile bir süre sonra sinirlerden kaynaklı sorunlar yaşayabilmektedir.

Sma Hastalığı Nasıl Önlenir? Nasıl Engellenir?

Çocukluk döneminde fark edilen SMA hastalığının ilerlemesine engel olmak için hasta bakımını üstlenen kişinin de sağlığının yerinde olması gerekmektedir. Sinirsel olarak hastanın tepki göstermeye çalışması hastayı daha da yoran bir durumdur. Kas dokusunun desteklenmesi için çeşitli egzersizler de yapılabilmektedir. Travma geçiren hastalarda herhangi bir tedaviye cevap söz konusu olmamaktadır.

  • sma hastalığı
  • sma hastalığı nedir
  • sma hastalığı tedavi
Yorumlar
Fadime Aras SMA hastalığında son gelişmeler nelerdir? İlacı ne kadar? Kızım bu hastalığa yakalandı ve çocukken değil 17 yaşında oldu. Şuan tedavisi sürüyor ama ilaçlara zam geldiğine dair bilgi alıyorum. Fiyatlar ne kadar ya da arttı mı? cevapla
Şebnem Baş Sma hastalığı anne karnında belli olur mu? Anne karnındaki çocuğun sağlık durumunu ölçen ve değerlendiren bazı testler varmış . Bu testler bu tarz hastalıkların belirlenmesini sağlıyor mu? Bu hastalığın tedavisi var mı ve genetik mi? cevapla
yorum yaz
Çiğ Patates Suyu Zayıflatırmı? Nasıl Sıkılır? Nasıl Kullanılır?