Sağlık 29 Aralık 2021 - 13:09:18

Tekrarlayan Düşükler (Gebelik Kayıpları) Neden Olur?

Tekrarlayan Düşükler (Gebelik Kayıpları) Neden Olur?

Tekrarlayan düşükler; rahimdeki anomaliler, yapışıklıklar, myomlar, rahim ağzı hastalıkları, hormonal sebepler, birtakım enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar sonrasında gerçekleşen bir durumdur.

Tekrarlayan Düşük Nedenleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalar tekrarlayan düşük için farklı sebepler göstermektedir. Bu konuda ilk olarak bağışıklık sistemi rahatsızlıklar sayılabilir. Vücudun gebeliğe karşı bağışıklık göstermesi ve özel salgıların salgılanması bebeğe zarar verirken bu durum düşüğe sebep olabilir.

Gebelik kayıplarının yaşanmasında bir başka neden pıhtılaşma problemi olarak gösterilmektedir. Eğer vücutta kanın pıhtılaşması gibi durumlar söz konusu oluyorsa bu durum damar tıkanıklığına sebep olabilir. Bu durum bebeğin beslenememesi ve gelişmemesi durumunu ortaya çıkarır. Bu da düşüğe sebep olur.

Hormonal ve anatomik nedenlerde bu duruma sebep olarak gösterilebilir. Belirli hormonların gereğinden çok fazla ya da çok az salgılanması gebeliği sonlandırabilir. Buna ek olarak anatomik sorunlarda genelde bayanların rahim genişliklerinin yeterli olmaması ya da çeşitli rahim yapısı sorunları gösterilmektedir.

Gebelik Kayıpları Neden Olur? Nasıl Olur?

Çevresel faktörler ve yetersiz beslenme düşük üzerinde etkili olan durumlardır. Yaşanılan bölgedeki havanın kirliliği dahi kadınlarda düşük problemine sebep olabilmektedir. Bu aşamada gebelik döneminde sigara ve alkol kullanımı da çok ciddi bir şekilde düşüğü tetikleyen etmenlerdir.

Aşırı kahve tüketimi de tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilir ve hamileliği sonlandırabilir. Bunun nedeni kahvede yer alan kafeindir. Bundan dolayı kontrollü bir şekilde kahve tüketilmesi gerekmektedir. Son olarak anne adayının sahip olduğu hastalıklar da düşük oluşumuna sebep olabilmektedir. Özellikle vücutta sağlıklı hücrelerin hasar görmesine neden olan hastalıklar her zaman düşük üzerinde çok etkili olan rahatsızlıklardır.

Düşüğü Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

Düşük oluşumunu etkileyen iki faktör bulunur. Bunlardan ilki daha önce düşük olup olmamasıdır. Bir sonraki gebelik döneminde düşük yapma ihtimali her zaman daha yüksek olacaktır. İlk düşükten sonraki gebelikte %15, ikinci düşükten sonraki gebelikte %24, üçüncü düşükten sonraki gebelikte %30 ve dördüncü düşükten sonraki gebelikte %40 ile %50 arasında olmaktadır.

Kadınların yaşı da düşük problemi üzerinde etkilidir. 30 yaş altındaki bayanlarda %7 ile %15 arasında risk bulunmaktadır. 30-34 yaş arasında %8-21, 35-39 yaş arası %17-28, 40 yaş üzerinde ise %34 ile %52 arasında değişen riskler oluşmaktadır. Düşük problemlerini yaşayan bayanların bu etmenleri de göz önünde bulundurması gerekmektedir.

Düşük Ne Zaman Olur?

Gebelik süreci son derece zorlu ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönem birçok farklı etmenden ciddi biçimde etkilenirken bu etmenlerin anne adaylarında düşük yapmak gibi sonuçlar yaratabilir. Genel olarak 20. haftadan önce gerçekleşen bir durumdur. Düşüklerin çoğu 12. haftadan önce gerçekleşmektedir. Gebeliğin sürecine göre düşük olmasından sonra küçük bir operasyona da ihtiyaç duyulabilir.

Düşük tekrarlanması durumunda ise çiftlerin uzman doktorlara gözükmesi gerekir. Genel olarak 3 defa tekrarlanan düşüklerde tıp alanı bu durumu düşük tekrarlaması olarak nitelendirilir. İlk düşük sıklıkla görülebilirken ikinci düşük durumu da belirli rahatsızlıklar sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

  • tekrarlayan düşükler
  • gebelik kayıpları
  • tekrarlayan gebelik kayıpları tedavisi
  • tekrarlayan düşükler neden olur
Yorumlar
Pınar Kiraz Tekrarlayan düşüklerde kurtarıcı yöntemler nelerdir? Daha önce bir düşük yaptım ve şuan2 aylık hamileyim tekrar düşük olmasından korkuyorum. Doktor tehlikesi var diyor sürekli dinleniyorum filan ama başka yöntemler var mı ne yapmak gerekiyor? cevapla
Meral Hızarcıoğlu Daha önce bir kere düşük yaptım ve ondan sonra henüz hiç hamile kalmadım. Yaklaşık olarak 1 seneyi tamamlamak üzereyim. Tekrarlar mı acaba diye biraz endişelerim var. Düşük nasıl engellenir? Belirtilerini yaşadığımda anlamıştım ama artık çok geçti. cevapla
yorum yaz
Tırnak Lekesi Neden Olur? Nasıl Geçer?