Sağlık 02 Ekim 2021 - 15:41:44

Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Ağız kuruluğu; tükürük salgısının azalmasına bağlı olarak ağız içinin nemsiz kalması durumunda ortaya çıkan bir durumdur.

Ağız Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir?

Tıp dilin de kserostomia olarak nitelendirilen ağız kuruluğu, asıl olarak pek çok sağlık probleminin belirtisi ya da nedeni olarak gösterilmektedir. Ağız içerisinde salgılanan tükürük, ağzı ıslak tutmaya yardımcı olurken beraberinde besinlerin düzgün bir şekilde sindirilmesi, diş çürüklerinin önlenmesi ve ağız içi enfeksiyonlarının engellenmesi gibi pek çok etki meydana getirmektedir.

İlaç tedavisi ağız kuruluğuna neden olan etkenlerden biridir. Çoklu ilaç kullanımlarında sıklıkla gözlemlenir. Burun açıcı, alerji önleyici, tansiyon ve depresyon ilaçları nedenler arasında gösterilmektedir. Bunun yanı sıra bazı hastalıkların semptomlarının arasında da gösterilmektedir. Diyabet, parkinson, AIDS, hodgkin gibi rahatsızlıklar bunlar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte kanser tedavilerinde kullanılan radyasyon terapisi ve kemoterapi gibi uygulamalar ağız kuruluğunun nedenleri arasında gösterilmektedir.

Romatizmal bazı hastalıklar, tükürük bezi hastalıkları, anoreksiya nervoza ve Tip1 diyabet gibi rahatsızlıklarda ağız kuruluğu sıklıkla görülebilmektedir. Ağızdan solunum almayı gerekli kılan enfeksiyonel hastalıklar ya da vücutta belli sebeplere bağlı olarak gelişen hormonal değişimler ağız kuruması oluşturabilir.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Ağız içerisinde yeterli oranda tükürük salgılanmadığı zaman dişlerde çürüme meydana gelebilmektedir. Diş çürüklerinde artış varsa bunun nedeni kuruluk olabilir. Bununla birlikte ağız mukozasında da birtakım enfeksiyonlar meydana gelebilir. Genel olarak ağız kuruluğunun belirtilerine baktığımızda nefesin kötü kokması, boğazda kuruluk hissinin oluşması, daha fazla su içme ihtiyacının oluşması ve ağızda yapışkanlık hissi gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Bunların yanı sıra yutkunma ve konuşmada güçlük çekilmesine neden olabilir. Ağızda metalik bir tat oluşumuna neden olan ağız kuruluğu, ayrıca dil ağrısı da meydana getirebilir. Bu durum daha çok ağızda yanma sendromu olarak tabi edilir.

Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Papatya ve yeşil çay gibi çaylar ağız kuruluğunun giderilmesi için faydalı olan bitkisel ve doğal çözümler arasındadır. Bu çayların yanı sıra kuruluğun giderilebilmesi için birtakım doğal yöntemler bulunmaktadır. 5 yemek kaşığı miktarında aloeverayı, 1 yemek kaşığı bal ile karıştırıp 1 litre suyun içerisine ekleyiniz ve içiniz. Bir başka yöntem olarak 1 su bardağı ılık suyu ve 2 yemek kaşığı elma sirkesini karıştırınız. Her gün düzenli olarak bunu içerseniz ağız içerisindeki bakteri ve mikropların temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Son yöntem olarak taze zencefilin kaynayan su içerisinde demlenmesi şeklindedir. Bu yöntem de aynı şekilde ağızdaki kurumayı giderme konusunda etkilidir.

Ağız Kuruluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Asıl olarak ağız kuruluğunun tedavisi altta yatan nedene ve hastalığa bağlı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte ksilitol içeren sakızların çiğnenmesi de etkili olmaktadır. Çiğneme sorunu varsa tablet ya pastil de tüketilebilir. Ayrıda doktorun uygun gördüğü farklı yöntemler de bulunmaktadır.

  • ağız kuruluğunun nedenleri
  • ağız kuruluğu belirtileri
  • ağız kuruluğuna ne iyi gelir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Narilatha Nedir? Nareepol Bitkisi (Ağacı) Gerçek mi?