Daha verimli tohum yatağı elde etmek ve yabancı otları, haşereleri yok etmek için uygulanan anız yakımı, aslında toprak için verimsiz olan bir uygulamadır. Toprağın gücünün azaltılması olarak nitelendirilen bu işlem, tarım açısından bir tehlike meydana getirmektedir.
Anız Yakımı Nedir, Ne Demek?
Hasat sonrasında tarlada kalan bitki saplarının, böceklerin ve diğer zararlı otların giderilmesi ve toprak işlemede kolaylık sağlamak gibi basitlikle sağlayan anız yakımı, masrafsız fakat toprağa zarar veren bir işlemdir. Modern tarım tekniği için oldukça zararları olan anız neden yakılır diye baktığımızda asıl amacın toprağın temizlenmesi olduğu belirtilmektedir. Fakat bu işlem topraktaki organik maddelerin yok edilmesine neden olmaktadır. Bitki saplarının ve anızların yakılması durumunda toprakta karbon ve azot kaybı meydana gelmektedir. Toprak yüzeyinde yer alan mikroorganizmaların öldürülmesine neden olan bu durum, uzmanlar tarafından zararlı olarak nitelendirilmektedir.
Anız Yakmak Zararlı mı?
Tarlalarda anız yakmak sonrasında ortaya çıkan zararların pek çoğunun telafi edilemediğini belirten uzmanlar, bu işlemin toprağın yapısı için tehlike oluşturduğunu ve çevreye olumsuz etkilerinin olduğunu belirtmektedir. Anız yakmanın zararları şu şekildedir:
- Toprağın büyümesi için gerekli olan mikroorganizmaların yok olmasına neden olmaktadır. Zararlı maddeleri yakarken yararlı olan organizmaların da yakılması, toprağın verimini düşürür ve ürünlerde hastalık meydana getirir. Bu da kayıp oluşturur.
- Anız yakmak erozyonu önler mi diye merak edilirken topraktaki organik madde miktarının azalması sonucunda erozyonun meydana gelebileceğini belirtebiliriz. Hasat sonrasında bunları yakmak yerine anız parçalama makinesi ile toprağa geri kazandırmak gerekmektedir. Bu işlem toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı savunmasız bırakmaktadır.
- Genel olarak anız yakımı kök çürüklüğü hastalığında azalma görüldüğü belirtilmektedir. Fakat ikinci senede bitkilerde bu hastalığın daha da arttığı gözlemlenmiştir.
- Anız yakımı hava kirliliği meydana getirmektedir. Ayrıca yol kenarlarında görüş mesafesini azaltarak can ve mal kayıplarının oluşmasına neden olmaktadır.
- Anız yakmak sadece toprağa değil çevreye de zarar vermektedir. Anız neden yakılmamalı sorusunun cevaplarından bir tanesi de budur. Komşularınızın tarlası, bahçeler, çitler, telefon direkleri bu işlem sonrasında zarar görmektedir.
- Doğal dengenin bozulmasına neden olan bu işlem, yaban hayvanlarının yuvalarını terk etmesine neden olur.
Anız yakılması hangi döngüye zarar verir diye baktığımızda hem doğal dengeyi bozar hem de hava kirliliği meydana getirir. Ekosistem için tamamen zararlı bir işlemdir.
Anız Yakmak Yasak mı?
Milli serveti yok edici etkisinin olduğu belirtilen anız yakmak Orman Kanunu gereğince yasak olarak belitilmiştir. Anız yakmak cezası yüksek mevlalar ile nitelendirilmektedir. Anızların toprağa kazandırılması ile daha az gübre kullanımının sağlanacağı belirtilmektedir. Bu da çiftçi açısından kar artışı anlamına gelmektedir. Anız yakmak suç mu diye soracak olursanız eğer bu durum ülkemizde yasaktır ve suç teşkil etmektedir.
Anız Yakmak Yerine Ne Yapılabilir?
Çevreye ve doğaya olumsuz etkiler meydana getiren anız yakmak yerine tarlanın doğrudan işlenmesi sağlanabilir. Anız yakılmadan parçalanabilir ve parçalandıktan sonra toprağa serilebilir. Bunlar toprağı besler ve böylece daha az gübre kullanımı uygulanır. Ayrıca toprağın verimli olması da sağlanmış olur.