Sağlık 11 Mayıs 2024 - 15:44:39

Antibiyotiklerin Yan Etkileri Nelerdir?

Antibiyotiklerin Yan Etkileri Nelerdir?

Antibiyotik; küf, maya, yosun ve mantar gibi canlı maddelerde bulunan mikroorganizmaların kimyasal süreci ile elde edilen ve bakterilerin neden olduğu hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır.

Antibiyotiklerin Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?

Çok eski zamanlardan bu yana pek çok hayatın kurtulmasına eşlik etmiş olan antibiyotikler günümüzde yanlış kullanıma bağlı olarak pek çok farklı soruna yol açmaktadır. Kullanım detayında yapılan en büyük yanlışlık antibiyotiklerin virüs etkenli hastalıklarda kullanılmasıdır. Vücuda giren bir virüsten kaynaklanan grip, nezle ve soğuk algınlığı gizi hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanmak doğru bir seçenek değildir. Bu tarz hastalıklarda önemli olan bağışıklığın güçlenmesini sağlamaktır. Bunun için çeşitli takviyeler yapılmalıdır. Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotiklerin ateş düşürücü, burun akıntısını önleyici ya da öksürüğü geçirme gibi etkileri bulunmamaktadır.

Yanlış antibiyotik kullanımı vücuda pek çok zarar vermektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki antibiyotiğe alerjisi olan kişiler için bu ilaç oldukça risklidir. Deride döküntü, nefes almada zorluk, hızlı kalp atışı, ani tansiyon düşmesi, bilinç kaybı meydana gelebilir. Antibiyotiğin yan etkileri olarak normal bir insanda, ishal, bulantı, kabızlık, kusma, hazımsızlık, şişkinlik, iştah kaybı ya da karın ağrısı gibi sorunlar meydana gelebilmektedir. Özellikle sindirim sistemi oldukça olumsuz etkilemektedir. Zararlı bakterileri yok eden bu ilaç bağırsaklarda K vitamininin sentezlenmesini, vitamin emilimini ve aynı zamanda tüketilen besinlerin sindirilmesine yardımcı olan iyi bakterilerin yok edilmesine neden olur. Bağırsakların çalışma şeklini ve florasını etkileyen bu durum metabolizmayı olumsuz etkiler ve obezite ya da aşırı zayıflık gibi durumlar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra vajinada da belli rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.

Antibiyotik Nasıl Kullanılmalı, Nasıl Tüketilmeli?

Vücuda yan etkisi bulunan ve zarar verebilen antibiyotikler kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doktor bakterinin özelliği ve ilacın etkisine göre öneri de bulunmaktadır. Bu antibiyotiği vermeden önce de hastanın ilaca duyarlılığı ölçülmelidir. Eğer ki duyarlılık testi yapılamıyorsa doktor tecrübelerin ve hastada bulduğu bulgular eşliğinde ilaca karar verir. Doğru antibiyotiğin saptanması oldukça önemlidir.

Çoğu insan kendi bilgisine göre antibiyotik kullanır ve aynı zamanda koruyucu etki sağlaması için de tüketildiği gözlemlenmektedir. Bu son derece yanlıştır. Antibiyotik kullanmanız için doktorun reçete ile belirtmesi gerekmektedir. Gereksiz antibiyotik kullanımı bağışıklığı güçsüzleştirir ve hastalık riskini arttırır. Antibiyotik kullanırken meyve suyu ya da süt gibi şeylerle değil su ile içilmesi gerekir. Antibiyotik kişiye ve hastalığına özel olduğu için başkasının ilacını kullanmak doğru değildir. Saatine uygun bir şekilde tüketilmesi de önem taşımaktadır.

Antibiyotik Yan Etkileri Nasıl Giderilir?

Antibiyotik kullanırken vücudun daha az zarar görmesi için beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Probiyotik ve prebiyotikler, K vitamini, lif barından besinler ve posalı yiyecekler tüketilmelidir. Bu şekilde antibiyotiğin yok ettiği yararlı bakterilerin yeniden oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bağırsak sağlığını korumak ve sindirim sistemini dengelemek için sebze tüketimine özen gösterilmeli ve aynı zamanda bol miktarda su tüketilmelidir.

Antibiyotik Etkisi Kaç Saat Sürer?

Bazı antibiyotikler günde bir bazıları günde iki bazıları günde 3 defa alınmaktadır. Burada asıl önemli olan doktorun hasta için sunmuş olduğu doz kullanımıdır. Etki süresi ilacın türüne göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle ortalama bir değer belirtmek doğru olmayabilir.

  • antibiyotik
  • antibiyotiklerin zararları
  • antibiyotiğin yan etkileri
  • antibiyotik nasıl kullanılmalı
  • antibiyotik kullanımı
  • antibiyotik yan etkileri nasıl giderilir
  • antibiyotik etkisi
  • antibiyotik etkisi kaç saat sürer
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Krep Nasıl Yapılır? Sütlü ve Sütsüz Krep Tarifleri