Sağlık 13 Şubat 2023 - 12:56:58

Apandisit Ne İşe Yarar? Ne Görev Yapar?

Apandisit Ne İşe Yarar? Ne Görev Yapar?

Apandis(appendix vermiformis), kalın bağırsağın son kısmında bir çıkıntı halinde ortalama olarak yedi ila on iki santim uzunluğunda bir santimetreden daha küçük bir çapa sahip olan organımızdır. Çoğu insan tarafından sadece apandisit patlaması nedeniyle sıkıntı yaratan ve ameliyatla alınan bir organ olarak bilinmekle beraber son yıllarda yapılan araştırmalar apandisin bilinmeyen birçok faydasını göz önüne sermiştir.

Apandisit Ne İşe Yarar?

Apandis özellikle çocukluk ve gençlik döneminde vücutta biriken metabolizma atıklarını, mide ve bağırsaklar tarafından yok edilemeyen ya da etkisiz hale getirilemeyen mikropların toplanmasını sağlamaktadır. Yaş ilerledikçe işlevini kaybetmekte ve aktiflik oranı gittikçe azalmaktadır. Bu nedenle apandisit patlaması durumlarında eğer ameliyat için geç kalınması halinde bütün vücut yoğun enfeksiyon yaşamakta hatta ölümcül vakalar yaşanabilmektedir. Ayrıca apandis biyolojik yararlılığı yüksek olan bakterilerin depolanmasını ve yer edinmesini sağlar. Antibiyotik kullanılan ve rahatsızlık geçirilip vücudun direnç kaybettiği zamanlarda bu bakterilerin aktif hale gelmesine yardımcı olur. Kalın barsak villuslarındaki zararlı virüslere karşı da savunma sağlamaktadır. Aynı zamanda yararlı bakteri üretiminde de bulunmaktadır. Karnın sağ alt kısmında yer almaktadır.

Apandisin Vücuttaki Görevleri Nedir?

İçerdiği yararlı bakteriler ve enzimler nedeniyle bazı lenf bezlerinin beslenmesini ve korunmasını sağlamaktadır. Lenf bezleri de yine hastalık durumlarında vücudun savunma mekanizmasında yer almaktadır. Sindirim sistemi savunmasındaki lenf bezleri bunların başta gelenlerindendir. Yapılan son araştırmalara göre apandisi olmayan bireylerin olan bireylere göre 8 kat daha fazla enfeksiyon geçirdikleri ortaya çıkmıştır. Sırf bu çalışmaya göre bile ne kadar yararlı olduğunu anlayabilirsiniz. Sindirim sistemi içinde doğrudan ve aktif bir rolü bulunmamaktadır.

Apandisit Hakkında Bilgiler Nelerdir?

Apandisit ve apandis terimleri birbiriyle karıştırılmamalıdır. Karnın alt kısmında bulunan uzantı şeklindeki organımız apandis, bu organın enfeksiyon ve mikrop sonucu iltihaplanması ile meydana gelen hastalık ise apandisittir. En çok 10 30 yaşları arasında meydana gelmektedir. Apandisit halinde vücutta şiddetli ve dayanılmaz bir karın ağrısı, aşırı ve yoğun bir ishal durumu, mide bulantısı ve kusma meydana gelir. Yoğun bir halsizlik ve yorgunluk durumu yaşanabilir. Bu belirtiler yaşandığı zaman ihmal edilmeden doktora gidilmelidir. Eğer doğru zamanda hastaneye yetişilemez ve apandisit alınamazsa patlaması nedeniyle bütün mikroplar kan dolaşımı yoluyla vücuda yayılabilmekte ve ölümcül sonuçlara neden olmaktadır.

Apandis Alınırsa Ne Olur?

Apandis alındığı zaman vücutta görülen bir eksiklik ya da belirgin bir hastalık mevcut değildir. Çocuklarda zaman zaman enfeksiyon riskini artırsa da çok düşük bir ihtimaldir. Hatta bazı hastalıklar alınan ilaç ve antibiyotiklerin etki etmemesi durumunun apandis kaynaklı olduğu düşünülmektedir. İltihaplanma ve rahatsızlık durumlarını yaşamamak için özellikle el, ağız ve kişisel vücut hijyenine dikkat edilmeli vücudun mikroplara karşı zayıf düşmesi önlenmelidir. Vücuda alınan her besin gibi mikropların da etki mekanizmasının olduğu unutulmamalıdır. En çok da çocukluk döneminde bireylere hijyenin önemi anlatılmalı ve ameliyat ve patlama gibi sonuçlara maruz kalmadan sindirim sistemi sağlığı korunmalıdır.

Ameliyat Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Apandisit ameliyatı sonrası genel olarak sindirim sisteminin yavaşladığı ve vücuda alışma ve çalışma döneminin yavaş geliştiği bir evredir. O yüzden bağırsak ve sindirim sistemine aşırı yüklenmeyecek şekilde hafif beslenilmeli yoğun ve katı gıdalar fazla tüketilmemelidir. Bunun yerine komposto, ayran, çorba gibi besinler taneleri olmadan tüketilmelidir. Yoğurt ve kefir ve turşu suyu gibi probiyotik etkisi bulunan yiyecekler ile sindirim sisteminin hızlı çalışması sağlanmalıdır. Enfeksiyon riskine karşı kişisel temizliğe ve ortam temizliğine her daim dikkat edilmelidir.

  • apandisit ne işe yarar
  • apandisit patlaması
  • apandis alınırsa ne olur
Yorumlar
Mine Doğan Apandisit nasıl anlaşılır? Bu organın vücuttaki görevi nedir? Hangi tarafta olur? Karın ağrısını apandis ağrısından ayıran şey nedir? Patlaması gibi bir durum söz konusu olduğunda nasıl anlayabiliriz? Nasıl engelleyebiliriz? cevapla
Hakan Fidan Bu zamana kadar birçok kişiden bu organla ilgili şeyler duydum. Anlayamadığım şey apandisit neden patlıyor ve iltihaplanıyor? Bunun belirtileri arasında genel olarak yoğun karın ağrısı gösteriliyor. Vücudun sağında mı solun damı oluyor ve ağrı ne tarafta hissediliyor? cevapla
yorum yaz
Zayıflatan Çorbalar ve Kilo Verdiren Çorba Çeşitleri