Sağlık 27 Ekim 2021 - 05:50:45

Arı Ekmeği (Perga) Nedir? Faydaları Nelerdir? Kullananlar ve Yorumlar

Arı Ekmeği (Perga) Nedir? Faydaları Nelerdir? Kullananlar ve Yorumlar

Arı ekmeği; arıların doğadan topladıkları polenleri petek gözlerine depolayıp, kendi özel salgıları ile fermente edip olgulaşmış hale getirdiği perga olarak da isimlendirilen bir besin kaynağıdır.

Arı Ekmeği Nedir? Perga Ne Demek?

Arıların polenlerinden doğal bir şekilde meydana gelen arı ekmeği; polenin bal ile mayalanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olarak tanımlanan perga, polene göre daha kıymetli olan bir besindir. Çünkü polenlerin üzerine arının özel olarak ürettiği salgılarda eklenir ve bundan dolayı besleyiciliği daha çok artar. Arıların genel olarak yavrularını beslemek için kullandıkları bu besinler insan sağlığı için de önem arz etmektedir.

Son birkaç yıldır keşfedilen ve bilinir hale gelen arı ekmeği kanser önleyici etkileri bakımından tercih edilir hale gelmiştir. Şöyle ki hücre yenileyici özelliği bulunan ve kanserli hücrelerin giderilmesini, deformasyona uğrayan hücrelerin iyileştirilmesini sağlayıcı etkileri sayesinde kanser gibi rahatsızlıkların önlenmesi ve giderilmesi konusunda etkili olabileceği belirtilmektedir.

Doğal bir besin kaynağı olarak belirtilen arı ekmeği içeriğinde baktığımızda Lipid, protein, pantotenik asit, karbonhidrat, laktik asit, sakkaroz, fosfataz ve amilaz gibi gerekli, değerli minerallerin yer aldığını görebiliriz. Bunlara ek olarak C, B1, B2, H, K ve E vitaminlerini de barındırmaktadır. Sentetik mineraller içeren perga besleyiciliği yüksek ve oldukça sağlıklı bir besin olarak tanımlanmaktadır.

Perga Nedir?

Arı Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan perganın faydalarına baktığımızda bakteri ve virüslerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olmasını sayabiliriz. Vücudu zarar maddelerden arındıran arı ekmeği, asıl olarak arıların kış aylarında polen bulamadıkları zaman enerjilerini kaybetmemesi için biriktirdikleri bir besindir. Arılarda olduğu gibi aynı şekilde insanda da enerji oluşturur ve dinçlik etkisi meydana getirir.

Vücudumuzun arınması ve temizlenmesinden sorumlu olan karaciğerin yenilenmesine katkı sağlayan arı ekmeği, bu organda meydana gelen deformelerin giderilmesine yardımcı olur. Bu etkisi aynı zamanda cilt sağlığına da olumlu katkılar sağlar. Karaciğerin vücudu yeterli şekilde arındırması demek diğer organların da aynı şekilde işlevsel fonksiyonlarının artması demektir. Lif bakımından zengin olan perga sindirim sisteminin düzenlenmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Metabolizmanın daha aktif olmasına yardımcı olur.

İçerisinde K vitamini bulunan arı ekmeği zihinsel fonksiyonların işlevselliğini arttırır. Depresyon ve stres gibi problemlerin giderilmesini sağlarken aynı zaman hafızanın güçlendirilmesi aşamasında yardımcı olur. Sinir sisteminin deforme olmasını engeller. Bunun yanı sıra özünde yer alan laktik asit sayesinde kas ve kemik gelişimine katkı sağlarken, yaşlılıkta oluşabilecek kemik hastalıklarının önlenmesi için de faydalı olmaktadır.

Arı Ekmeği Nasıl Tüketilir? Nasıl Toplanır?

Vitamin ve mineral açısından zengin olan arı ekmeği su, süt ya da yoğurt ile birlikte tüketilmektedir. Bitki çayları ya da siyah çay ile tüketimi de yapılmaktadır. Yetişkin bireyler 8-9 çocukların ise 3-4 adet tüketmesi yeterlidir. Arı ekmeği nasıl toplanır diye merak ediyorsanız bu profesyonellik isteyen bir durumdur. Kovanların içerisinde birtakım yöntemler ile toplanmaktadır.

Perga Kullananlar, Yorumlar ve Fiyatı

Son zamanlarda pek çok kişi tarafından arı ekmeği tüketimi gerçekleştirilmektedir. Arı ekmeği kullananlar insan sağlığına faydaları açısından oldukça olumlu yorumlarda bulunmaktadırlar. Perga fiyatı çok ucuz değildir. Fakat oldukça sağlıklı olması ve aşırı tüketim yerine belli miktarların belirtilmesi açısından sıklık kullanılmaktadır.

  • arı ekmeği
  • arı ekmeği nedir
  • perga
  • perga ne demek
  • arı ekmeği kanser
  • arı ekmeği içeriği
  • arı ekmeğinin faydaları
  • perganın faydaları
  • arı ekmeği nasıl tüketilir
  • arı ekmeği nasıl toplanır
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
İnfluenza A Virüsü Nedir? H1N1 Tedavisi Nasıl Yapılır?