Aslan Balığı Yenir mi? Zehirli mi? Aslan Balığı Sokması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yüzgeçleri zehirli olan aslan balığı; balıkçılar tarafından çok tercih edilmeyen fakat düzgün bir şekilde temizlendiği zaman tüketilebilen bir besin türüdür.
Aslan Balığı Yenir mi? Özellikleri Nelerdir?
Renkli ve gösterişli yüzgeçleri bulunan, esmer ve kırmızı çizgileri ile göz alıcı bir güzelliğe sahip olan aslan balığı, son zamanlarda ülkemizdeki denizlerde çok fazla çoğalan ve ekosistem için zararlı olan, zehirli diye bilinen fakat güzelce temizlendiğinde tüketimi sağlanabilen lezzetli bir balıktır. Kuyruğu hariç diğer bölümlerinde zehir olduğu için balıkçılar genel olarak tercih etmemektedir. Vitamin değeri oldukça yüksek olarak tanımlanan aslan balığı farklı ülkelerde özel yemekleri yapılarak tüketilmektedir.
Günümüzde son zamanlarda denizlerde sıklıkla rastlanılan aslan balığı hakkında çok fazla bilgi sahibi olunan bir canlı türü değildir. Balıkçılar avladıkları zaman zehirli olduğundan deniz tekrar geri bıraktıklarını belirtmektedir. Fakat uzmanların yapmış oldukları açıklamaya göre uygun koşullarda temizlendiğinde tüketimi sağlanabilmektedir. Genelde Hint Okyanusu'nda yaşayan bir balık türü olan bu balık değişen küresel iklim ile Akdeniz ve Ege sularında da görülmeye başlanmıştır. Yılda yaklaşık olarak 2 milyon yumurta bırakan bu balıklar hızlı üremektedir.
Zehirli olmasına rağmen oldukça faydalı içeriğe sahip olan aslan balığı yenir mi soruları sıklıkla merak edilmekteydi. Her ne kadar tüketim konusunda uzak durulsa da güzelce temizlenip mangalda pişirilerek tüketilebilmektedir. Burada en önemli nokta nasıl tüketileceğini ve nasıl temizleneceğiniz bilmekte yatmaktadır.
Aslan Balığı Zehirli mi?
Ülkemizde son zamanlarda Ege ve Akdeniz sularında görülmeye başlanan ve vatandaşlar tarafından endişe yaratan aslan balığı zehirlidir. Bu özelliğinden dolayı çoğunlukla tüketilmemektedir. Fakat uzman kişilere göre uygun koşullarda temizlenip pişirilirse tüketimi sağlanabilmektedir. Zehiri kuyruk hariç yüzgeçlerinde yer almaktadır. Yüzgeçleri ile adeta görsel bir şölen niteliği taşıyan aslan balığı bir canlıyı sokması durumunda ölümüne sebebiyet verebilmektedir. Görüldüğü yerlerde işgalci canlı türü olma özelliği göstermektedir.
Tuzlu su akvaryumlarında beslenebilen aslan balığı bakımı tamamen uzmanlık isteyen bir canlı türüdür. Yetişkin olanlarının boyu yaklaşık olarak 35-38 cm arasında değişim göstermektedir. Yaklaşık olarak 480 gram ağırlığa ulaşabilen bu balık asıl olarak oldukça pahalıdır. Akvaryumlarda bu kadar büyümesi olanaksızdır. Genel olarak doğal yaşam alanlarında bu kadar gelişebilmektedir. Genel olarak kendi türleri ile bakılması önerilmektedir.
Aslan Balığı Sokması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yüzgeçlerinde yer alan zehirli ve zararlı iğneler nedeniyle zehirlenme ve beraberinde ölüme yol açabilen aslan balığı sokması tedavisinin anında yapılması gerekmektedir. Dokunulmaması gereken bu balık herhangi bir şekilde derinize temas ederse zehrini salarak dokuların ölmesine neden olabilir. Çok hızlı üreyen ve oldukça tehlikeli olan aslan balığı sokması durumunda yaralı bölge 40 derece sıcakta yaklaşık olarak 30-90 dakika arasında bekletilmelidir. Bu şekilde zehrin etkisinin kaybolması mümkün hale gelmektedir. Ardından ise en yakın sağlık kuruluşundan destek alınması gerekmektedir. Dokuda şişlik ve buna bağlı olarak ağrı meydana gelebilir.
Aslan Balığı Nasıl Temizlenir?
İskorpit balığının eti ile benzer özellikler taşıyan aslan balığı temizliği için öncelikle yüzgeçlerinin detaylı olarak arındırılması gerekmektedir. Dikenleri dikkatli bir şekilde temizlenip yıkandığı zaman tavuk etine benzeyen beyaz eti ortaya çıkmaktadır. Temizleme sırasında eldiven ve bahçe makası kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu konuda bilgi sahibi olmanız gereklidir. Aksi durumda kötü sonuçlar yaşanabilir.