Sağlık 20 Şubat 2021 - 05:50:09

Atkins Diyeti Nedir? Zararları, Yapanlar ve Zayıflayanlar

Atkins Diyeti Nedir? Zararları, Yapanlar ve Zayıflayanlar

Atkins diyeti; karbonhidratın sınırlı tutulduğu, şeker ve yağ alımının arttırıldığı bir zayıflama programıdır.

Atkins Diyeti Nedir, Ne Demek?

Dr Robert Coleman Atkins tarafından bulunan ve programlanan atkins diyeti; %55 yağ, %25 protein ve %20 karbonhidrattan oluşan kişinin uzun süre tok kalmasını sağlayarak daha az karbonhidrat almasını sağlayan ve böylece etkili, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan bir beslenme programıdır. Bu diyette protein ve sağlıklı yağ içeren, lif açısından zengin sebzeler tüketilirken, karbonhidrat açısından zengin olan besinler az miktarda tüketilmektedir.

Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılaması için gerekli olan 2 besin bulunmaktadır. Bunlar yağlar ve karbonhidratlar. Vücut bunları enerjiye dönüştürmektedir. Bazı zamanlarda ise vücutta fazla bulunan bu besinleri enerjiye dönüştüremez ve yağ olarak depolar. Bu şekilde kilo alımı meydana gelir. Karbonhidrat tüketimini sınırlı tutan atkins diyeti vücudun enerji harcamak için depolanmış yağlardan kullanmasını sağlamaktadır. Vücut bu şekilde yağ yakımına geçerek kısa süre içinde fazlalıklardan kurtulur ve etkili bir şekilde incelme sağlar. Üstelik bunu doğal bir süreç şeklinde adepte eder ve vücuda herhangi bir yan etkisi olmaz.

Atkins Diyetinin Zararları Nelerdir?

Her diyet kişiye özel olarak yapılmalıdır. Çünkü herkesin kilo verme biçimi, miktarı farklılık göstermektedir. Atkins diyeti kimileri için etkili ve faydalı bir kilo verme yöntemi olurken kimileri için ise zararlı etkile sunabilmektedir. Bu etkileri şu şekilde nitelendirmek mümkündür:

  • Bu beslenme programında besin kısıtlaması bulunmaktadır. Bu nedenle bazı kişiler kabızlık, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve ağız kokusu gibi etkiler meydana getirebilmektedir.
  • Protein ve yağ ağırlık beslenme öneren bu diyette zaman içerisinde böbrekler yorulabilir. Bu durum böbrek fonksiyonlarının zarar görmesine neden olabilir.
  • Yağ oranı yüksek besinler tüketmek zaman içerisinde kandaki kolesterol seviyesini arttırır ve bu durum kalp krizi riskinin oluşmasına neden olabilir.
  • Karbonhidrat bakımından sınırlı beslenme sunan atkins diyeti, vücutta B vitamini eksikliği meydana getirebilir. Bu durum sinir sisteminde hasara neden olabilmektedir.
  • Atkin diyeti vücutta şok etkisi meydana getirir. Bu nedenle ilk haftalarda verilen kilolar genel olarak yağ şeklinde değil ödem atma şeklindedir. Yani vücutta sıvı kaybı meydana gelir. Bu durumu önlemek için bol su tüketilmelidir.

Etkili bir şekilde kilo vermeyi sağlayan bir program olan atkins diyeti daha sonra tekrardan kilo alımı meydana getirebilmektedir. Bunu önlemek için dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Kilo verdikten sonra aşırı tüketimlerden kaçınmalı ve lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmemeliyiz.

Atkins Diyetinde Neler Yenir? Neler Yenmez?

Bu diyet programında zayıflama süreci boyunca tüketilmesine izin verilen gıdalar; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, karbonhidrat değeri çok yüksek olmayan sebzeler, kuruyemişler ve sağlıklı yağlardır. Özellikle yağ tüketiminde zeytinyağı, avokado yağı ya da hindistan cevizi yağı gibi çeşitler tüketilmelidir. Atkins diyetinde yasak olan besinler ise; baklagiller, tahıllar, bitkisel yağlar, şeker içeren besinler, yüksek karbonhidrat içeren sebzeler ve meyvelerdir. Bu grupta yer alan besinlerden uzak durulmalıdır.

Atkins Diyeti Yapanlar ve Zayıflayanlar

Fazla kilo problemi olanlar, formda bir vücuda sahip olmak isteyenler bu diyet programı ile incelme sağlayabilmektedir. Atkins diyeti ile zayıflayanlar oldukça sıkı bir şekilde programı uyguladıklarını belirtmektedirler. Bu tarz bir diyeti uygularken uzman diyetisyenlerden destek almayı unutmayınız. Çünkü bahsettiğimiz üzere her diyet her insan için faydalı değildir.

  • atkins diyetinin zararları
  • atkins diyetinde neler yenir
  • atkins diyetinde yasak olan besinler
  • atkins diyeti ile zayıflayanlar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Regresyon Nedir? Regresyon Terapisi Yaptıranlar, Fiyatları ve Zararları