İnsan sağlığına bir sürü faydası olan balığın kokmadan pişirilmesi için uygulanan çeşitli tekniklerdir.
Balık Kızartmanın Püf Noktaları Nedir?
Balığın çeşitli pişirme yöntemleri vardır. Kavurma, buğulama, tava, haşlama, fırın ve ızgarada balık pişirilebilir. Sağlıksız olan tek pişirme yöntemi kızartma türüdür. Çoğu kişi kızartma yöntemini kokuya neden olduğu için tercih etmez. Fakat limon kabuğu kokuların engellenmesi için mucizevi bir yöntemdir. Büyük balık türleri dilimlenerek küçük balık türleri bütün olarak kızartılabilir. Balığın unlanması lezzetli olmasını ve tavaya yapışmamasını sağlamaktadır. Kızartılacak olan balığın iyi bir şekilde yıkanması ve iyice kurulanması gerekir. Kızartma yöntemi kokuya yol açar. Fakat diğer yöntemlerde koku problemi kızartma kadar yoğun değildir. Izgara yönteminde balığın iyi seçilmesi önemlidir. Yağlı balıklar ızgaraya yapışmadığı için ızgara yapmak için balığın yağlı olması tercih edilir. Bunun yanı sıra balığı pişirmeye başlamadan iki ila üç saat önce zeytinyağı, soğan suyunda bekletilmesi lezzetin güzel olmasını sağlar.
Balık Kokmadan Nasıl Pişirilir?
Pişirme esnasında balığın çatlama probleminin olmaması için balıkların iki kısmı da bıçak ile çizilmelidir. Balıkların hızlı pişmesi için et parçaya ayrılır ve şişe geçirilir. Balığı fırında pişirmek için yüz seksen derece ısı tercih edilmelidir. Fırın kabının içine sebzeler ile yerleştirilen balık pişirilebilir. Sade olarak ve yüksek ısıda da pişirilebilen balığın doğru pişmesi önem teşkil eder. Balık fırında rosto edildiği zaman üst kısım çıtır, iç kısım sulu olur. Fakat balığın her tarafı pişer ve tadı oldukça lezzetli bir hal alır. Kavurma tekniği ise kalın tabanlı bir tavada balığın pişirilmesidir. Tava hafif olarak yağlanır ve yağ kızartılır. Sonrasında balıkların iki yüz de iki dakika kadar sotelenmektedir.
Balık Kızartırken Kokmaması İçin Ne Yapılır?
Balık pişirme evresine geçilmeden önce balık kokusunun kolay bir şekilde dışarıya çıkması amacı ile mutfaktaki pencere ve kapı açılır. Balık kızartma evresi bittikten sonra tencerenin içine su koyulur. Suyun içerisine ise limon suyu, sirke ilave edilerek koku çıkana kadar karışım kaynatılır. Bunun yanı sıra kişi tercih ederse karışımın içine oldukça güzel koku veren karanfil, çubuk tarçın, portakal kabuğu, limon kabuğu defne yaprağı ilave edebilir. Bu malzemeler odaya güzel bir koku yaymaktadır. Tavada yer alan kızgın yağın içine dört ila beş dilim limon koyulabilir. Limon kabuğunun kokusu muhteşem bir his verir. Bu kabuktan yararlanmak balık pişirme sürecinde avantaj sağlar. Limon kabukları ocak kısık ateşte yanarken bir süre yakılabilir. Portakal kabuğu ile de yapılabilen bu yöntem balık kokusunu tamamen yok etmektedir. Tavanın içinde siyah kuru çay kavrulabilir. Çayın dumanı çıktıktan on saniye sonrasında ocak kapatılır ve kokunun odayı terk ettiği gözlemlenebilir. Balığın kokmadan pişirilmesi için kızartma yapılan tavaya maydanoz koyulabilmektedir.