Sağlık 15 Nisan 2021 - 12:05:59

Bebeklerde Konak Neden Olur? Nasıl Temizlenir? Ne Zaman Geçer?

Bebeklerde Konak Neden Olur? Nasıl Temizlenir? Ne Zaman Geçer?

Yeni doğan bebeklerde sıkça karşılaşılan ve kafa derisinde pul pul dökülen deri döküntülerine konak denilmektedir. Bebeklerin çoğunda görülen bu durum geçici olsa da bazı durumlarda tedavi edilmediğinde saç derisinin zarar görmesine neden olabilmektedir.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerin baş kısmında meydana gelen konaklar doğum esnasında anneden bebeğe geçen hormonların bazılarından olabilmektedir. Ayrıca bebeğin anne karnında olduğu süre boyunca annenin aldığı ve hamilelik dönemi boyunca vücuttaki hormonların fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Bebeklerde oluşan konaklar saç derisinden yüz, kaş ve alın bölgesine kadar yayılabilmektedir. Konak oluşumun en önemli nedeni anneden bebeğe geçen hormonlardan kaynaklandığı düşünülmektedir.Genel olarak halk arasında bebeğe temiz bakılmadığından kaynaklandığı düşünülür. Fakat bu durum tamamen yanlış bir bilgidir.

Bebekteki Konak Nasıl Geçer? Nasıl Temizlenir?

  • Hemen her bebekte meydana gelen bu durum bebeğin baş kısmında saç derisinin pullanarak dökülmesine sebep olmaktadır. Konağın temizlenmesi için çeşitli yöntemler evde uygulanabilmektedir.
  • Öncelikle saf zeytinyağı bebeğin başına masaj yapılarak saç derisinin yumuşaması sağlanır. Konakların temizlenmemesi ölü deri hücrelerinin baş kısmında yapışmaya neden olarak daha derin soyulmalar olmasına neden olur. Bu da bebeğin huzursuz olmasına sebep olabilmektedir.
  • Sık sık zeytinyağı ile saç derisi yumuşatılarak pul görüntünün giderilmesi sağlanır. Çoğu anne bu yöntemi uygulayarak bebeklerdeki konağa sebep olan pullu görüntüyü gidermektedir.
  • Bebeği yıkama anında kullanılan şampuanların bebek cildine uygun özellikle olunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle zeytin yağ içerikli bebek şampuanların kullanılması konağın daha kısa sürede temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Bebeklerde Konak Ne Zaman Geçer?

Yapılan uygulamaların yanı sıra bebeğin baş kısmında oluşan konakların saç derisine zarar vermeyen bebek fırçaları ile temizleme sağlanabilir. Bebeğin günlük olarak yıkanması konak oluşumunu ciddi derecede azaltacaktır. Pullanma azalmaya başladığında banyo sayısı haftada 2- 3 kez olabilir. Konak oluşumu sonrasında düzenli olarak temizleme işlemi yapıldığında kısa sürede saç derisinin pürüzsüzleştiği görülmektedir. Fakat anne beslenmesine dikkat etmelidir. Bu süre içerisinde hormon yapısının değişmesi ve bebeğin süt emmesinden dolayı tekrarlayabilmektedir.

Yetişkinlerde Saç Konağı Nasıl Geçer?

Bebeklerde görülen konağın yetişkinlerde seboreik dermatit olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Cildiye uzmanları tarafından bu hastalığa karşı şampuan e losyon uygulaması önerilmektedir. Saç derisinin yeteri miktarda hava almaması ve özellikle sıcak su ile duş alınması saç derisinin zarar görmesine neden olur. Seboreik dermatit olan kişiler için özel üretilmiş saç derisi şampuanları saç derisindeki pullanmayı azaltarak saç diplerinin nemlenmesine yardımcı olur. Bu sayede saç derisi zamanla kendini toparlamaktadır. Yetişkinlerde meydana gelen bu durum bebeklerdeki konak ile aynı yapıda olduğu belirtilmektedir. Saç derisinin bakımının düzenli bir şekilde yapılması hem saçların hem de saç köklerinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Saç derisini koruyucu bitkisel karışımlarda tavsiye edilerek kullanılabilmektedir.

  • konak
  • bebeklerde konak
  • bebeklerde konak nasıl geçer
  • yetişkinlerde saç konağı
Yorumlar
Necmiye Ateş Bebeklerde konak ve saç dökülmesi neden olur? Bu her bebekte olur mu yoksa bir hastalık sonucunda mı oluşur? Bebeğim henüz 1 aylık ve saç derisinde konak gördüm. Bu normal bir durum mu? Ne zaman geçer? cevapla
Necmiye Ateş tarafından yazılan "Bebeklerde konak ve saç dökülmesi neden olur? Bu her bebekte olur mu yoksa bir hastalık sonucunda mı oluşur? Bebeğim henüz 1 aylık ve saç derisinde konak gördüm. Bu normal bir durum mu? Ne zaman geçer?" yorumuna cevap yazınız...
cevap yaz
Saç Kırıklarına Kestirmeden Çözüm Önerileri