Sağlık 11 Temmuz 2021 - 05:50:00

Besin Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Besin Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Besin alerjisi; bir yiyeceği tükettikten sonra ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin tepki olarak gösterdiği reaksiyona verilen isimdir.

Besin Alerjisi Nedir, Ne Demek?

Günlük hayatta tüketilen pek çok besinin zararlı olmamasına rağmen bağışıklık sistemi tarafından bir tehdit olarak algılanması sonucunda ortaya çıkan semptomlar besin alerjisi şeklinde nitelendirilmektedir. Genel olarak 3 yaş altından çocukların %8'inde görülebilen bu durum aynı zamanda düşük bir olasılık dahi olsa yetişkinlerde de görülebilmektedir. Genel olarak besinlerden alınan protein bağışıklık sistemi tarafından sanki bir virüs gibi algılanması sonucunda ortaya çıkar. Yabancı bir madde olarak algılanan proteinlere karşı vücut IgE tipi antikorlar üretir. Bu antikorla vücutta pek çok maddenin salınımını arttırır. Bu durumda bazı semptomların ortaya çıkmasında neden olur.

Vücutta alerjiye neden olan besinler tüketildiği zaman IgE antikorlar histamin isimli bir kimyasalın meydana gelmesine sebebiyet verir. Histamin kişinin proteine karşı duyarlılık göstermesine yol açar. Genel olarak besin alerjisi buğday, soya ürünleri, yumurta, süt, çilek, badem ve ceviz gibi gıdaların tüketilmesi sonucunda meydana gelmektedir. En yaygın bunlarda görülmektedir. Besin alerjisi ile gıda intoleransı birbiri ile karıştırılan fakat birbirinden ayrı şeylerdir. Gıda intoleransında alerjiye neden olan şey besin değil besinin tüketilme miktarıdır. Az miktarda tüketim gerçekleştiğinde sorun çıkmazken, gereğinden fazla tüketilmesi durumunda alerjik etkiler oluşmaktadır.

Besin Alerjisinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Eğer kişinin bir besine karşı alerjisi varsa ilk yediği zaman bunu anlamaz. Aynı besini ikinci kez tükettiği zaman alerjisi olup olmadığı ortaya çıkar. Besin alerjisinin belirtileri hafif ya da şiddetli bir şekilde görülebilmektedir. Genel belirtilere baktığımız zaman şu şekilde sıralama yapabiliriz:

  • Midede bulantı, kusma ve ağrı meydana gelmesi
  • Deri üzerinde kaşıntı, döküntü ve kurdeşen gibi rahatsızlıkların oluşması
  • Boğazda, gözlerde ve dilde şişme
  • Aniden gelen fenalık hissi ve beraberinde göğüs ağrısı, nefes darlığı oluşması
  • Tansiyonun düşmesi ve buna bağlı olarak baş dönmesinin yaşanması
  • Bayılma ve ciddi alerjik durumlarda meydana gelen anaflaktik şok
  • Ağızda karıncalanma ve kaşıntı hissinin olması
  • Hapşırma, burun tıkanıklığı, geniz akıntı oluşması

Genel olarak besin alerjisi bebeklerde görülmektedir. Anne sütü ile beslenen çocuklar, sonrasında ek besine geçtiği zaman vücutta alerjik etkiler meydana gelebilir. İnek sütü, buğday, balık, yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, susam ve bazı bakliyatların tüketilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de bazı besinlere karşı alerji meydana gelebilmektedir.

Besin Alerjisi Teşhisi ve Tanısı Nasıl Konur?

Genel olarak vücudun alerjiye tepki olarak üretmiş olduğu IgE antikor ölçümü ile gıda alerjisi tanısı koyulmaktadır. Besinlere özel bir şekilde yanıt veren solunum, kan ve deriden alerji testleri yapılmaktadır. Genel olarak alerjiye neden olan besin tüketildikten sonra kişiye test uygulanır ve antikor seviyesi ölçülür. Sonrasında süreç izlenir ve kişini alerjisi olup olmadığının teşhisi gerçekleştirilir.

Besin Alerjisi Nasıl Geçer?

Genel olarak besin alerjisi tedavisi için uygulanan en önemli yöntem, alerjiye neden olan besinin tüketilmemesidir. Fakat bazı durumlarda alerji ufak bir sebepten ötürü tetikleyebilir. Bunu önlemek için antihistaminika ilaçlar kullanılmaktadır. Bu şekilde alerji belirtilerinin bastırılması sağlanır. Ciddi ve şiddetli alerjiler için epinefrin enjeksiyonu yapılabilir ve acil tıbbi yardım uygulanabilir.

  • besin alerjisi
  • besin alerjisi nedir
  • besin alerjisi ile gıda intoleransı
  • besin alerjisinin belirtileri
  • besin alerjisi teşhisi
  • gıda alerjisi tanısı
  • besin alerjisi nasıl geçer
  • besin alerjisi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yoğurt Zayıflatırmı? Yoğurt Nasıl Kilo Verdirir?