Yaşam 09 Ocak 2021 - 15:42:07

Beyin Egzersizi Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Beyin Egzersizi Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Beyin egzersizi; beynin daha sağlıklı ve zinde kalmasını sağlayan, hafıza kaybının önlenmesine destek olan ve zihni keskinleştiren birtakım zihinsel egzersiz alıştırmalarından oluşan yöntemlerdir.

Beyin Egzersizi Nasıl Yapılır?

Beyinde duygusal duyular ile fiziksel duyuları birleştirmek amacı ile yeni deneyimler kazandırmak, beynin farklı bölgeleri arasında daha fazla bağlantının uyarılmasına destek olur. Beyindeki sinir hücrelerinin hafıza için destekleyici olan hormonları üretmesini sağlayan beyin egzersizi, çevredeki yaşlanma etkilerine karşı daha güçlü ve dayanıklı hücreler meydana getirmektedir. Sabahları ya da gün içerisinde boş vakitlerinizde beyin egzersizleri uygulayarak verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Gün içerisinde uygulanacak basit beyin egzersizlerinden biri ters el yani her zaman kullanmadığınız el ile diş fırçalamadır. Zıt tarafın kullanılması beyin korteksinin daha önce kazanılan bilgiyi işleyen ve kontrol eden bölgelerin daha hızlı geliştiğini göstermektedir. Fırçayı her zaman kullanmadığınız elle tutup macunu sıkınız ve fırçalama işlemini yine aynı ters elinizle yapınız. Bu şekilde beynin diğer tarafını da çalıştırmış olursunuz.

Gözleri kapatarak duş almak beyin egzersizleri arasında bir başka yöntemdir. Gözleriniz kapalı olduğu zaman elleriniz vücudunuzdaki çeşitli dokulara dikkat eder ve beyine sinyal iletir. Sadece dokunma duyularınızı kullanmayı tercih ediniz. Mesela muslukları hissederek açın ve sıcaklığı yine gözleriniz kapalı şekilde ayarlayınız. Duşunuzu aldıktan gözlerinizi açın. Bu yöntemle beyninize mesaj ileterek egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz.

Beyin Egzersizleri Ne İşe Yarar?

Asıl olarak beyin egzersizleri, beynin çalışmasını ve farklı sinyaller algılamasını sağlamaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak beynimizde hafıza sorunları meydana gelirken aynı zamanda sebep sonuç ilişkisi kurma ve tepki verme gibi birtakım zihinsel fonksiyonların zayıfladığı gözlemlenmektedir. Beynimizin büyümesine yardımcı olan bu egzersizler, sinir kavşaklarının sayısının artması ve beyinde daha fazla irtibat noktasının oluşması gibi etkiler meydana getirir. Böylece yeni hücrelerin oluşması söz konusu olur. Uygulanan yöntemler hem sağ beyin egzersizleri hem de sol beyin egzersizleri olarak şekillenir.

Sadece beyin egzersizleri değil genel vücut sağlığı da bu konua önem ifade etmektedir. Kalp damar sağlığının yerinde olması, beyine daha fazla oksijen gitmesi ve toksin maddelerin atılması gibi etkiler meydana getirmektedir. Güneşli bir havada dışarıda egzersiz yaptığında D vitamini sayesinde beyin gücünüzün daha da artmasını sağlayabilirsiniz.

Beyin Egzersiz Uygulamaları Nelerdir?

Yapılan her yeni şey beyin kapasitesini ve çalışma gücünü artırmaktadır. Yapılan bir iş rutin ve otomatik hale geldiği zaman etki de azalma meydana gelir. Her gün yürüdüğünüz sokaktan değil farklı sokaktan yürümek, her gün aynı kanalı değil farklı kanalı izlemek bu farklılıklara örnek olabilir. Beyni farklı şekillerde uyarmak onun gelişimine destek olmaktadır. Masada farklı koltuklara oturmak da aynı şekilde beyin jimnastiği sayılabilir. Genel olarak birçok ailede her bireyin kendi yeri vardır. Konumunuzu değiştiren sandalyeleri tercih ediniz. Odanın görünümü, tuza ya da bir nesneye uzanmanız değiştiğinde bu da beyin için farklılık arz eder.

Beyni Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Doğru ve sağlıklı beslenmek, beynin güçlenmesi için en önemli kriterdir. Günlük beyin egzersizleri yanı sıra hafızayı kuvvetlendiren yiyecekler de vardır. Bunlara baktığımızda kabak çekirdeği, balık, domates, ıspanak, tarçın, bitter çikolata gibi besinler hafızanın kuvvetlendirilmesine yardımcı olmaktadır.

  • beyin egzersizi
  • beyin egzersizleri nasıl yapılır
  • beyin egzersizleri ne işe yarar
  • sağ beyin egzersizleri
  • sol beyin egzersizleri
  • beyin egzersiz uygulamaları
  • beyni güçlendiren besinler
  • günlük beyin egzersizleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bir İnsanın Günlük Kalori İhtiyacı