Sağlık 27 Mart 2021 - 05:51:12

Beyin Sisi Ne Demek? Nasıl Geçer? Nedenleri ve Tedavisi

Beyin Sisi Ne Demek? Nasıl Geçer? Nedenleri ve Tedavisi

Beyin sisi; anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu olarak tanımladığımız, covid-19 geçiren 10 kişiden birinde görülen bir rahatsızlıktır. Konuşma sırasında birtakım zorlukların yaşanması ve hafıza problemlerinin oluşması gibi semptomlar ile kendini belli eden bu durum son zamanda oldukça merak edilmektedir.

Beyin Sisi Ne Demek?

Tüm dünyada salgın olarak ifade edilen ve pandemi olarak kabul edilen koronavirüs salgını ile birlikte ortaya çıkan beyin sisi, beyin işlevlerinin geçici olarak yetersiz kullanılması ve kişilerin bilişsel işlevleri yerine getirmekte zorlanması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlık çeşididir. Net düşünememe, konsantrasyon problemleri, uyku bozukluğu, anksiyete, kafa karışıklığı, günlük kelimeleri ya da konuşmada zorluk yaşanması gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Korona virüsün uzun süreli etkileri araştırılmaya devam etmektedir. Yapılan araştırmalar kapsamında vücutta pek çok yan etkiye neden olduğu görülmektedir. Beyin sisi de bunlardan biridir. İnsanların zihinsel aktivitelerini kullanmasında güçlük meydana getiren sisli beyin sendromu aynı zamanda pek çok kronik hastalığın da sebebi olarak gösterilmektedir.

Beyin Sisi Nedenleri Nelerdir?

Genel anlamda beyin sisi nedenleri kapsamında bilgi verecek olursak bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırması sonucunda meydana geldiğini belirtebiliriz. Sinir hücrelerinin bu durumdan zarar görmesi sonucunda birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumun sonunda ise anlık hafıza kayıplarının meydana gelmesi, konsantre olmada güçlük yaşanması, dikkat dağınıklığının görünmesi, konuşurken uygun kelimenin bulunmasında zorlanma gibi etkiler oluşur. Ayrıca kişi okuduğunu anlayabilir ve defalarca okuma isteği oluşabilir. Önemli konularda karar verme konusunda zorluk yaşanır. Kişi başladığı bir işi bitirmede güçlük çeker. İki işi aynı anda yapamaz ve beyin performansı gerektiren işlerde zorluk yaşar. Bunlar beyin sisi belirtileri olarak nitelendirilmektedir.

Beyin Sisi Nasıl Geçer?

Birkaç aylık bir süreç içerisinde uygun doktor desteği ile iyileşme gösteren beyin sisinden nasıl kurtulurum diye merak ediyorsanız bunun için bazı yöntemleri uygulamanız gerekir. Öncelikle beslenmeye dikkat etmelisiniz. 3 ay boyunca gluten içermeyen bir diyet uygulanmalıdır. Aynı zamanda şeker ve süt ürünleri de bu beslenme programına eklenmemelidir. Taze meyve ve sebze, zeytinyağı, tereyağ, hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlara yer verilmelidir. ayrıca protein bakımından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Çiğ kuruyemişlere ve fermente ürünlere de beslenmenizde yer vermeniz gerekir. Beslenme sinir hücrelerinin onarımı konusunda oldukça önemlidir.

Beyin Sisi Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin sisi tedavi için öncelikle kişinin bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. Beslenme yanı sıra günlük hayatta fiziksel aktiviteler uygulanmalıdır. Gün içerisinde 20 dakikalık yürüyüşler yapmanın beyin sisi için faydalı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca stresi azaltmak ve düzenli uyku düzeni oluşturmak gerekmektedir. Böylece sinir hücrelerinin onarılması sağlanır ve yanlış sinyaller göndermesi engellenir.

  • beyin sisi
  • beyin sisi ne demek
  • sisli beyin sendromu
  • beyin sisi nedenleri
  • beyin sisi nasıl geçer
  • beyin sisinden nasıl kurtulurum
  • beyin sisi nasıl tedavi edilir
  • beyin sisi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Boyun Diseksiyonu Nedir? Ne Demek? Belirtileri, Nedenleri, Komplikasyonları, Tedavisi