Sağlık 04 Mart 2021 - 17:31:15

Bilirubin Nedir? Bilirubin Düşüklüğü, Yüksekliği Belirtileri ve Sebepleri

Bilirubin Nedir? Bilirubin Düşüklüğü, Yüksekliği Belirtileri ve Sebepleri

Karaciğer, safra kesesi organlarının sağlığı hakkında bilgi veren bilirubin, ölçümü kan ve idrar testi ile yapılan bir maddedir. Bilirubin yüksekliği, düşüklüğü hakkında bilgi almak ve normal değerleri için net bilgilere sahip olmak için yazımızı okumaya devam ediniz.

Bilirubin Nedir, Ne Demek?

Karaciğerde yer alan kan hücrelerinin kolay bir şekilde parçalanmasını sağlayan ve sindirim yolu ile vücuttan atılan bilirubin, yüksek ya da düşük olduğu zaman bazı hastalıkların habercisi olarak tanımlanan bir bileşendir. Vücudun yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için birtakım vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bilirubin bunlardan biridir.

Sarı bir renge sahip olan bilirubin, safra kesesinde depolanmaktadır. Ayrıca dışkıya renk vermektedir. Safra kesesindeki rahatsızlıklar, karaciğer ile ilgili problemler, kansızlık ya da yeni oluşan hastalıklar bu maddenin seviyesi ile tespit edilmektedir. Genel olarak karaciğer ve safra kesesi yanlış beslenme sonucunda hasar almaktadır. Kandaki bilirubin seviyesi arttıkça sarılık hastalığı meydana gelmektedir. İndirekt ve direkt bilirubin olarak betimlenen bu maddenin iki çeşidi vardır. İndirekt bilirubin, hücrelerin işlevselliği için vücutta farklı maddelere dönüştürülmektedir. Kanda erimez ve katı haldedir. Fakat Direkt bilirubin suda parçalanmaktadır. İndirekt bilirubin safrada biriktiği zaman kabızlık meydana gelmektedir. Ayrıca karın ağrıları oluşur. Bundan dolayı uzmanlar bol miktarda su içilmesi gerektiğini belirtir. Bu şekilde bilirubin sindirim ile vücuttan atılarak rahatlama sağlanabilir.

Bilirubin Düşüklüğünün Sebepleri Nelerdir?

Endişe gerektiren bir durum olmayan total bilirubin düşüklüğü, vücutta kan seviyelerinde birtakım anormallikler meydana getirebilir. Bunun sonucunda da kalp hastalıklarının oluşması söz konusu olabilir. Çok fazla nikotin tüketmek bu seviyenin düşmesine neden olmaktadır. Vücutta bilirubin düşüklüğünün olması C vitaminin yeteri kadar parçalanamamasına neden olur. Bu da bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi anlamına gelir. Oksijen eksikliği, uyku ilacı ya da sakinleştirici kullanımı antienflamatuar olarak isimlendirilen bazı ağrı kesiciler bu duruma neden olabilmektedir.

Bilirubin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Vücutta bilirubin yüksekliğinin olması cilt renginin sarı görünmesine neden olur. Bu durum sarılık olarak isimlendirilir. Ayrıca gözün beyaz kısmında da sararmalar meydana gelir. Ayrıca oldukça koyu olur ve dışkılama sırasında aşırı bir koku meydana gelir. Alyuvar yıkımı sonrasında meydana gelen bu durum, vücutta anormal hızlı bir şekilde alyuvar yıkımının olduğunu göstermektedir. Karaciğer ya da safra yollarında tıkanıklık olması, siroz, akut hepatit ya da bilirubin metabolizmasındaki kalıtsal birtakım sorunlar karaciğerin bu maddeyi vücuttan uzaklaştıramamasına neden olur.

Bilirubin Yüksekliğinin Sebepleri Nelerdir?

Vücutta alyuvarların düşük olduğunu gösteren bilirubin yüksekliği mutasyonları hücre sayısının artmasına ve iltihaplı hastalıkların meydana gelmesine neden olur. Kadınlarda çoğunlukla idrar yolu enfeksiyonunun oluşmasına neden olan bu durum kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, vücut ısısında değişim gibi durumlar meydana getirir. Vücutta bilirubin yüksekliğinin nedenleri şu şekildedir:

  • Gilbert sendromu yani karaciğerin işlevsel mekanizmasında bozuklukların meydana gelmesi
  • Pankreas ya da safra taşında tıkanıklık oluşması
  • Karaciğerde hasar meydana getiren hastalıkların olması
  • Kan nakli yapılan kişilerde oluşan alerjik birtakım reaksiyonlar
  • Genetik rahatsızlıklar
  • Kırmızı kan hücrelerinin yıkıma uğraması olarak isimlendirilen hemolitik anemi
  • Hemoglobin yapısının bozulması ile kırmızı kan hücrelerinin azalması ile meydana gelen genetik bir rahatsızlık olan orak hücre anemisi hastalığı
  • Antibiyotik, doğum kontrol hapı ya da farklı ilaçların kullanımı
  • Safra kesesinde iltihaplanma olması
  • Uzun süre aç kalmak

İdrar testlerinde BIL olarak tanımlanan total bilirubin yüksekliği nasıl düşürülür diye baktığımızda sağlıklı bir beslenme yönteminin uygulanmasının gerekliliği belirtilmektedir. Kızarmış, ağır ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. 3 litre suyun içerisine 1 bardak arpa ilave edip düşük ısıda kaynatıp içmek bu değerin düşmesine yardımcı olmaktadır.

Bilirubin Normal Değeri Kaçtır?

Cinsiyet ve yaşa bağlı olarak bilirubin seviyesinde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Kadınlarda kan hastalıklarının görülme olasılığı daha yüksektir. Bundan dolayı BIL seviyeleri daha yüksek çıkar. İdrar testinde direkt bilirubin seviyesi 0 ile 0.3 mg/dL arasında olmalıdır. Total bilirubin seviyesi; 0.3 ile 1.9 mg/dL arasındadır. Direkt bilirubin kaç olursa tehlikeli olur diye baktığımızda belirtmiş olduğumuz değerin üstünde olduğunda tehlikeli anlamına gelmektedir.

  • bilirubin
  • bilirubin nedir
  • direkt bilirubin
  • indirekt bilirubin
  • bilirubin düşüklüğünün sebepleri
  • total bilirubin düşüklüğü
  • bilirubin yüksekliği belirtileri
  • bilirubin yüksekliğinin nedenleri
  • total bilirubin yüksekliği nasıl düşürülür
  • bilirubin normal değeri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Tere Nedir? Neye İyi Gelir? Terenin Faydaları, Zararları ve Tansiyona Etkisi