Kandaki ürik asidi, kreatinini ve üre gibi metabolizma artıklarının vücuttan atılmasını sağlayan böbreklerde meydana gelen kanser, böbreğin idrar üreten kısmında ya da idrarın toplandığı havuzcuk bölgesinde olmak üzere iki şekilde meydana gelmektedir. Böbrek kanseri belirtileri konusunda bilgi vereceğimiz bu makalemizde aynı evrelerine, nedenlerine ve tedavisine de değineceğiz.
Böbrek Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kanser hücrelerinin tespitini sağlayan ve kandaki antijen miktarının seviyesini ölçen CA testi ile teşhis edile böbrek kanser; böbreğin ana işlevlerini yitirerek anormal bir şekilde büyümesi anlamına gelmektedir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen herhangi bir sorun kandaki antijeni artırmaktadır. Antijen yüksekliği söz konusu olduğunda kanser hücresinin varlığından söz etmek mümkündür. Böbrek kanserinin belirtilerine bakacak olursak eğer;
- İdrarda kan görülmesi ve idrar renginin buna bağlı olarak değişmesi, koyulaşması, koyu kırmızı ya da pas rengine olması
- Vücudun sağ ya da sol bölgesinde meydana gelen geçmeyen sağ böbrek ağrısı
- Elle muayene edildiğinde böbrek kitlesinin olması ya da karın bölgesindeki kitle olması
- Kilo kaybı ve iştahsızlık oluşması
- Aşırı yorgun ve halsiz olmak
Yukarıda belirtmiş olduğumuz semptomlar böbrek kanserinin işaretidir. Böbrek kanseri kan tahlilinde çıkar mı diye baktığımızda Hemogram veya CBC testleri ile pek çok kanser türünün teşhisinin konulduğunu belirtebiliriz.
Böbrek Kanserinin Evreleri Nelerdir?
Erken teşhis edilen böbrek kanserinde tümör henüz çok yayılmamış durumdadır. İlk evrelerde böbrek kanserinden kurtulanlar daha yüksek orandadır. Birinci evrede tümör kapsüle sınırlıdır. Yani henüz yayılmış durumda değildir. İkinci evrede tümör çevreye yağlı dokuya istila yapmıştır. Üçüncü evrede tümör lenf nodlarına ve ana toplar damara yayılmıştır. Dördüncü evrede tümör çevre organlara ve diğer organlara metastaz yani sıçrama sağlamıştır. Böbrek kanserinde yaşama şansı evreye ve kanseri oluşum yerine göre değişmektedir.
Böbrek Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Böbrek tümörünün neden meydana geldiği tam olarak bilinmese de birtakım risk faktörleri bu durumu tetikleyebilmektedir. Böbrek kanseri görülme sıklığı risk faktörleri ölçümünde değerlendirilir. Genel anlamda bunlar şu şekildedir:
- Sigara kullanımı kanserin oluşmasına neden olabilir.
- Aşırı kilolu olmak, böbrek kanseri riskini artırır. Çünkü vücuttaki aşırı yağlanma böbrek fonksiyonlarında bozukluğa neden olur.
- Kan basıncının uzun süre yüksek olması
- Kronik böbrek yetmezliğinin söz konusu olması
- Genetik yatkınlık
- Doğuştan meydana gelen at nalı böbreği, böbrekte polikistik hastalıklar ve sistemik özellikteki von Hippel-Lindau sendromunun olması
- Uzun süre ilaç ve özellikle ağrı kesci kullanılması
Bu tarz nedenler böbrek lezyonu belirtileri meydana getirebilmektedir. Sağlıklı bir böbrek için beslenme düzeni ve yaşam kalitesinin artırılması önemlidir.
Böbrek Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genel olarak bu hastalığın giderilmesi ve iyileştirilmesi için böbrek kanseri ameliyatı ile böbrek bir kısmı ya da tamamı alınır. Genel olarak radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler bu kanser türü için çok etkili değildir. Yapılan teşhis ile ameliyat türü ve neler yapılacağı belirlenir. Bu ameliyat açık veya laparoskopik şeklinde uygulanabilir. Böbrek kanserinden kurtulanlar bulunmaktadır. Fakat tekrar etme olasılığı olduğundan dikkat edilmeli ve kontrol aksatılmamalıdır.