Böbrek Kumu Nedir? Düşürme Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?
Dünyadaki birçok kişinin yakındığı böbrek kumu ve böbrek taşı rahatsızlıklarının birçok farklı sebebi bulunurken tedavisi de sancılı bir dönemdir.
Böbrek Kumu Nedir? Nasıl Olur?
Böbrekler sürekli olarak çalışan ve kandaki zararlı maddeleri süzen organlardır. Kanın içerisinde çok ayıda farklı mineral bulunabilirken bunlar belirli şartlarda birleşmeye ve kristalleşmeye başlar. Genel olarak kanda yer alan kalsiyum, ürik asit ve oksalat kristalleşmektedir. Bu durum, böbrek taşı rahatsızlığının ilk aşamasıdır. Bu kristalleşme bazen toz şeklinde ayrı ayrı yaşanırken bazen bir araya gelip bütün şekilde oluşur. Eğer birbirinden bağımsız küçük tanecikler şeklinde olursa bu durum böbrek kumu olarak isimlendirilir. Diğer durumda milimetre olarak çok daha yüksek çapta oluşurken böbrek taşı olarak isimlendirilir.
Böbrek Kumu Nedenleri Nelerdir?
Böbrek kumu oluşumunun çok sayıda farklı sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden herhangi birisinin varoluşu sürekli olarak böbrek kumu oluşumuna sebep olabilmektedir. İlk olarak insanların yeteri kadar su tüketmemesi sebebiyle atık maddeler yeteri kadar böbrekten süzülemez ve birikmeler başlar. Bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları da kişilerde böbrek kumu oluşmasının sebepleri arasında gösterilebilmektedir. Metabolik hastalıklar, bazı etkili ilaçlar, beslenme alışkanlıkları ya da genetik faktörler de böbrek kumu oluşumunda etkilidir. İnsanlarda bu nedenler bir ya da birkaçı olduğunda ciddi şekilde risk altında bulunduğu söylenebilir.
Böbrek Kumu Düşürme Belirtileri Nelerdir?
Böbrek kumu düşürme durumunda olan kişilerin bunu anlaması çok zor değildir. Genel olarak en belirgin durum ortaya çıkan şiddetli ağrılardır. Kumun ya da taşın boyutuna ve hareketliliğine göre farklı düzeylerde ağrılar oluşabilir. Böğür olarak isimlendirilen bölgede başlayan ve kasıklara kadar devam eden ağrılar düşürme belirtilerinin başında yer almaktadır. Bunun sonrasında eğer kumun çağı belirli bir düzeyin üzerinde ise idrar yolunda kanamalara sebep olabilir. Bu durumda insanlar küçük abdestlerini yaparlarken kan görme durumları söz konusu olur. Eğer ağrı uzun süre devam ederse bulantı, kusma ve ateş bu sorunlara eşlik edecektir.
Böbrek Kumu Tedavisi Nasıl Olur?
Böbrek kumu büyük ebatlarda olmadığından rahatlıkla idrar yolundan atılabilir. Bu durumda kişiler belirli düzeyde ağrı duyacak olsalar da dayanamayacakları bir düzeyde olmaz. İlk olarak hastanelerin üroloji bölümüne müracaat eden kişiler, burada doktor kontrolünden geçtikten sonra belirli testler yaptırırlar. Bu testler sonrasında eğer böbrek kumu rahatsızlığı doğrulanırsa hastalara ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi sürecinde bol su içmeleri önerilir ve kısa süre sonrasında sorun ortadan kalkar. Ancak daha büyük çaplarda taş oluşumu varsa ve kişilerin düşürmesi zorsa bu aşamada taş kırma işlemi uygulanır ve hastanın daha küçük parçalara ayrılan taşları düşürmesi beklenir. Böbrek kumu çok yaygın bir rahatsızlık olarak gösterilebilirken tedavi süreci hastalar için basit ancak ağrılı olmaktadır.