Sağlık 10 Mart 2021 - 11:41:54

Boş Gebelik Nedir? Nasıl Anlaşılır? Yaşayanlar ve Belirtileri

Boş Gebelik Nedir? Nasıl Anlaşılır? Yaşayanlar ve Belirtileri

Tıp dilinde anembriyonik gebelik olarak isimlendirilen boş gebelik, halk dilinde ise su gebeliği olarak sıfat kazanmaktadır. Kromozomlarla ilgili bir sorundan, yumurtadan ya da kalitesiz bir spermden kaynaklanan bu durum aynı zamanda anormal hücre bölünmesi sonrasında da meydana gelebilir. Boş gebelik yaşayanlar ve belirtileri hakkında bilgi almak ve bu durum nasıl anlaşılır diye öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz.

Boş Gebelik Nedir, Ne Demek?

Gebelik kesesini meydana getiren zar ve plasentanın olmasına rağmen embriyonun olmaması durumu boş gebelik olarak isimlendirilmektedir. Gebelik ilk 3 ayında görülen bu durumun Çoğunlukla kromozom bozukluğundan dolayı meydana gelmektedir. Ultrason görüntüleri sonrasında anlaşılan bu durum sonrasında gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Gebelik kesesinin uterusun içerisine yerleşmesi ve içerisinde embriyo olmadan gelişmesi durumu olarak nitelendirilen bu durumun erken dönemde tespit edilmesi oldukça güçtür. Seyri normal gebelik ile aynı şekilde ilerlemektedir. Regl sancısı gibi kasık ağrıları, ufak vajinal lekelenmeler ve mide bulatıları görülebilmektedir. Genel olarak 5. haftanın sonuna doğru ultrason ile bebek görülmediği zaman bunun boş gebelik olduğu anlaşılmaktadır.

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Normal gebelik ile benzer belirtiler gösteren boş gebelik belirtileri çok anlaşılmamaktadır. Genel olarak kadınlar normal bir gebelikteki gibi semptomlarla karşı karşıya kalırlar. Bundan dolayı boş gebelik yaşanıp yaşamadıklarını anlamazlar. Bu konuda kesin tanı ultrason ile konulmaktadır. Bu durumun belirtilerine baktığımızda tıpkı normal gebelikteki gibi adet gecikmesi, gebelik hormonlarının artışı söz konusudur. Östrojen ve progesteron hormonu yükselir. Bu da göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, şişkinlik, kusma ve halsizlik meydana getirir.

Boş gebelikte, hamilelik hormonları arttığı için kişinin gebelik testi sonucu da pozitif olarak çıkmaktadır. Bazı durumlarda boş gebelik nedeniyle hafif kanamalar meydana gelebilir. Aynı zamanda kasıklarda kramp da gözlenebilir. Fakat bunlar her gebelikte meydana gelebileceği belirgin ve kesin bir belirti olarak kabul edilmemektedir. Birçok kişi boş gebelik zehirler mi diye merak etmektedir. Bu durum fark edildiği anda doktorun müdahale etmesi ve hamileliği sonlandırması gerekmektedir.

Boş Gebelik Neden Olur?

Döllenmiş olan yumurtanın rahim duvarına tutunması ve gebelik kesesi oluşturmasına rağmen fetüsün oluşmaması durumu olarak ifade edilen boş gebelik, erken dönemde ve fark edilmeden oluşmaktadır. İlk 12 haftada görülen düşüklerin birçoğunun nedeni bu gebelik türüdür. Yumurta ve sperm kalitesinin düşük olması boş gebelik sebepleri arasında gösterilmektedir. Kromozomal bozukluk varsa fakat anne ve baba adayında genetik bir problem söz konusu değilse, kalıtsal bir durumdan söz edilemez. Bu tarz durumlarda vücut gebeliği durdurur ve düşük meydana gelir. Boş gebelik ne zaman düşer diye baktığımızda kendiliğinde düşeceğiniz belirtebilir. Fakat bu durumun hızlandırılması için ilaç kullanımı ve kürtaj uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 3 içerisinde olur.

Boş Gebelik Yaşayanlar ve Geçirenler

Tekrarlama özelliği bulunmayan boş gebelik geçirenler doktor kontrolünde 1 ay içerisinde tekrar hamile kalabilirler. Boş gebelikte kanama ne zaman başlar diye merak ediyorsanız genel olarak ilk 3 ay içerisinde oluşmaktadır. Tanısı koyuduktan uzman jinekolog tarafından gerekenler yapılması ve gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Bu durumu yaşayan kadınların üzülmemesi ve uzman doktor kontrolünde gerekli tedavileri görerek gebelik için tekrar kendini hazırlaması tavsiye edilir.

  • boş gebelik
  • su gebeliği
  • boş gebelik nedir
  • boş gebelik nasıl anlaşılır
  • boş gebelik belirtileri
  • boş gebelik zehirler mi
  • boş gebelik neden olur
  • boş gebelik geçirenler
  • boş gebelik yaşayanlar
  • boş gebelikte kanama ne zaman başlar
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yıldız Anason Nedir? Ne İşe Yarar? Yıldız Anason Kullanımı, Faydaları ve Zararları