Boyun Diseksiyonu Nedir? Ne Demek? Belirtileri, Nedenleri, Komplikasyonları, Tedavisi
Boyun diseksiyonu baş ve boyun kanserlerinde uygulanan ve tümörlü kitlenin alınması için yapılan ameliyattır.
Boyun Diseksiyonu Nedir, Ne Demek?
Boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerinin alınması sırasında bazı durumlarda kas ve farklı dokuların da alınması gerekebilmektedir. Boyun diseksiyonu sırasında tümörlü hücrenin boyun bölgesinden alınması çene altında kesiklerin açılması ile yapılmaktadır. Boyun diseksiyonu sırasında genel anestezi yapılır. Hastanın boyun bölgesindeki dokuların tamamen alınması sonucunda bazı riskler meydana gelebilmektedir.
Boyun Diseksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Boyun bölgesinde oluşan tümör ve kanserli hücrelerin alınması için yapılan cerrahi müdahaleye boyun diseksiyonu denildiğinden özellikle tümörlü hücrelerden dolayı bu ameliyat yapılmaktadır. Baş ve boyun kanserlerine bağlı olarak boyun diseksiyonu yapılması boyundaki tüm lenf bezlerinin alınmasına neden olabilir. Bu ameliyat genel olark aile geçmişinde kanser vakası olan kişilerde yapılabilmektedir. Baş ve boyun kanserine sebep olan durumlarda kişinin önlem amaçlı belirli aralıklar ile mutlaka kontrol yaptırması gerekir.
Boyun Diseksiyon Komplikasyonları Nelerdir?
Ameliyat hastaya genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Ameliyat esnasında kişinin boyun bölgesinde yer alan zararlı tümörler alınır. Fakat bazı dokularında alınmasına neden olan bu ameliyatta hastanın birçok komplikasyon ile karşılaşması mümkündür. Kanama, akciğer zarında yırtılma, felç, hava embolisi, sinir hasarı ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra lenf bezlerinin boyun bölgesinden alınması sırasında hasta tümör büyüklüğüne göre hayatını kaybetme riski taşımaktadır.
Boyun Diseksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boyun diseksiyonu ameliyatı riskli bir ameliyat olmasına rağmen başarılı geçen ameliyatlar sonrasında hastanın sağlığı doktor kontrolü altında olmaktadır. Tümörlü hücrenin bölgeden tamamen temizlenmesi sonucunda hastanın diğer hastalıklara karşı açık hale gelmesi ciddi bir bakıma ihtiyaç duymasına neden olur. Baş ve boyun kanserlerinde mutlaka uygulanan boyun diseksiyonu lenf bezlerine yayılan tüm zararlı hücrelerinin alınmasına sebep olur. Çene altında oluşturulan kesikler sayesinde hastanın ameliyatı gerçekleşir. Fakat sonrasında hastaya özen gösterilerek bakılması gerekmektedir. Lenf bezlerinin hastadan çıkarılması hastalığın ilerlemesini durduran bir yöntemdir. Hastanın bu ameliyatı olma nedenleri ve sonuçları ile ilgili doktorundan bilgi alması tavsiye edilmektedir.
Boyun Diseksiyonu Ameliyatı Sonrası Ne Olur?
Kanserli hücreler vücutta hızlı bir şekilde yayılma yaptığından kanserli doku barındıran tümörlerin vücuttan alınması hastalığın iyileşmesinde büyük rol oynar. Boyun diseksiyonu ameliyatı sonrasında hastanın normal hayatına dönmesi için bir süre kontrol altına tutulması gerekir. Gerekli ilaç tedavisi ve yönlendirmeler doktor tarafından yapılmaktadır. Ameliyat öncesinde hastanın kendini hazırlaması ve sağlıklı bir şekilde ameliyatın gerçekleşmesi doktorun tecrübesi ile doğru orantılıdır. Hastalığın hangi aşamada olduğu ve boyun diseksiyonu ameliyatı gerekip gerekmediği doktor tarafından hastaya bilgi verilmektedir. Ameliyat sonrasında kişinin uygulayacağı tedavi aşamaları doktora sorularak yapılmalıdır. Her ameliyatta olduğu gibi boyun diseksiyonu ameliyatında da risklerin olabileceği unutulmamalı ve ameliyatın sağlık açısından önemli olduğu bilinmelidir.