Yaz meyveleri arasında yer alan çilek henüz toplanmaya yeni başlarken ve türünden dolayı da küçük taneli olanlarından çilek reçeli yapmak oldukça keyiflidir. Çileğin çeşidine göre mis kokusu ve tatlı tadı ile dikkat çekmesinin yanı sıra reçel olarak evde yapılarak kışa hazırlık yapılabilir.
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
Herkes tarafında oldukça çok sevilen çilek, reçel olarak da tüketilen yiyeceklerden biridir. Küçük kavanozlara hazırlanmış olan çilek reçellerinin sabah kahvaltılarında sofralarda yerini alması damak zevkinin yaşanmasını da sağlamaktadır. Tere yağ ya da kaymak ile beraber tüketilen çilek reçeli çok keyif verici ve lezzetli bir reçeldir. Mevsiminde toplanan küçük çileklerin şeker ile kaynatılarak hazırlanması çileğin tadının ve kokusunun reçele geçmesini sağlar. Bununla beraber büyük küçük herkes tarafından sevilen bir reçel olarak bilinmektedir. Her evde bulunan bu reçeli yapmak çok pratik ve kolaydır. Reçel yapılırken bazı püf noktalarına dikkat etmek reçelin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Çilek Reçeli Malzemeleri Nelerdir?
- 1 kg çilek
- 4 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- Çilek reçeli Tarifi
Nisan ayı itibari ile tezgahlara gelen çileklerin kışa hazırlık için reçel yapılabilmektedir. Henüz fiyatı yüksekken çok fazla tercih edilmese de ilerleyen dönemlerde çilek reçeli için uygun fiyatta satın alınabilmektedir.
Çilek Reçeli Tarifi Nedir?
Çilek reçeli yapmak için 1 kg çilek sağlarından ayıklanarak bol su ile yıkanmalıdır. Üzerinde toprak kalmaması için bol su ile iyice yıkanması gerekir. Ayıklanmış olan çilekler derince bir tencere yerleştirilir. Daha sonra üzerine şeker eşit gelecek şekilde dökülür. Ortalama 8- 10 saat şekerde bekletilen çilekler ertesi gün ocağa alınır. Çilekler iyice kaynayana kadar yüksek ısıda pişirilir. Daha sonra orta ateşe alınarak iyice pişmesi sağlanır. İyice kaynayıp yoğunlaşan çilek reçeli içerisine limon tuzu ilave edilir. Ardından 2 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Bu işlem kavanozlara koyularak da soğuması beklenebilir. Daha sonra kavanozlara doldurulup kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Serin yerde saklanılması gerekmektedir.
Çilek Reçeli Yapmanın Püf Noktası Nedir?
Çilek reçeli yaparken püf noktalarına dikkat edilmelidir. Çilek kaynamaya başladığında mutlaka üzerindeki köpüklerin alınması gerekir. Çünkü köpükler alınmaz ise bir süre sonra reçel şekerlenme yapacaktır. Şekerlenme yapmaması için köpüklerinin alınması gerekmektedir. Limon tuzu reçelin şekerlenmesini engelleyen faktörlerden biridir. Özellikle bazı bölgelerde birkaç damla limon suyu da damlatılabilmektedir. Bu sayede reçelin daha uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlamaktadır. Çilek reçeli dışında diğer tüm reçellerde de kullanılan limon tuzu reçelin yoğunlaşmasını da engelleyen bir malzemedir. Limon tuzu bulunamaz ise aynı işlem birkaç damla limon ile de yapılabilmektedir. Daha sağlıklı ve doğal reçeller için reçelin kaynadıktan sonra kısık ateşte de bir süre kaynatılması daha yoğun bir kıvam elde edilmesini sağlayacaktır.