Sağlık 29 Haziran 2023 - 23:53:10

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Çocuklarda alerji; normalde vücuda herhangi bir zararı bulunmayan bir besin maddesinin bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanması sonucunda meydana gelen reaksiyon olarak isimlendirilmektedir.

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Son dönemde sıklıkla duyduğumuz çocuklarda alerji belirtileri, bağışıklık sistemi için aslında zararlı olmayan fakat öyle algılanan bir durum sonucunda meydana gelen semptomlar şeklinde ifade edilen bir durum olarak nitelendirilmektedir. Beslenme şeklini önemli derecede etkileyen bu durum gelişme çağında kendiliğinden kaybolabilirken aynı zamanda yetişkinlik döneminde de devam edebilmektedir. Çocukluk döneminden başlayan bu durum anne karnında bile meydana gelebilmektedir.

Alerjiye neden olan besinlerin tüketilmesi ile meydana gelen çocuklarda alerji belirtileri, bu besinlerin koklanması, solunması ya da dokunulması ile de ortaya çıkabilmektedir. Vücutta birçok sistemi aynı anda etkileyen alerjik belirtilere baktığımızda nefes darlığı, soluma ve hırıltılı solunum, yutkunmada güçlük oluşması, ses kısıklığının oluşması ve konuşmada zorluk çekmek, Dudak, dil, yüz ve boğazda şişme meydana gelmesi, cildin soluk mavi, soğuk ya da nemli olması, mide bulantısı kusma ve ishal gözlemlenmesi, soluk ve serm gözükme, kalp atışının zayıf ve hızlı atması, kan basıncının ani bir şekilde düşmesi, bilinç kaybının görülmesi şeklinde sıralanabilir.

Alerjik vakalar daha ileri ve ağır olduğunda kişinin alerjisi olduğu besini tüketmesi değil besinin pişirildiği yerde durması bile belirtilerin görülmesine sebebiyet verebilmektedir. Hatta o besini tüketen kişi tarafından öpülmesi bile buna sebebiyet verebilmektedir.

Çocuklarda Alerjiye Neden Olan Besinler Nelerdir?

Tüketilen her besinin alerjik etkileri olabilmektedir. Fakat bazı besinler diğerlerine göre daha fazla alerjik etki oluşturabilmektedir. Çocuklarda alerjiye neden olan besinlere baktığımızda süt, buğday, yumurta, ağaç yemişleri, yer fıstığı, balık, kabuklu deniz ürünleri, kivi ve susam gibidir. Bunun yanınsa sürekli olarak çikolata ya da kakao tüketmek de deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozukluğu meydana getirebilmektedir. Bazı çocuklarda bal da alerjiye neden olabilmektedir. Herhangi bir besin tüketimi sonucunda bebeğinizde ya da çocuğunuzda bu tarz semptomlar meydana geliyorsa mutlaka doktora gitmeniz gerekmektedir. Tedavi gerçekleştirilmediği zaman nefes darlığından bulantıya ve daha ciddi problemlere neden olabilmektedir.

Alerji Tanısı Nasıl Koyulur?

Öncelikle uzman doktor tarafından birtakım fiziksel muayeneler gerçekleştirilmektedir. Sonrasında çocuğun hafta boyunca yediği ve tükettiği besinler değerlendirilmektedir. Alerjinin tanısı için deri pick testi yapılabilmektedir. alerjenlere ve tetikleyiciler karşı antikor ölçümü yapılmaktadır. Farklı alerjenler içeren küçük miktardaki solüsyonlar, çocuğun cilt yüzeyine ya da cildin altına küçük bir enjeksiyon ya da çizik yardımı ile verilmektedir. Eğer alerji söz konusu ise deride kızarma meydana gelmektedir. Bu testler her zaman doğru sonuç vermeyebilmektedir.

Çocuklarda alerji tanısı için kan alma ve besin provokasyon yöntemleri uygulanabilmektedir. Kan testleri ile kandaki IgE antikorları ölçülmektedir. Bu yöntemler ile alerji tanısı koyulur ve çocuğun beslenmesi düzeyinde değişiklikler meydana gelir.

Çocuklarda Alerji Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak alerji tedavisi, alerjiye neden olan besinlerin tüketilmemesi ile gerçekleştirilmektedir. Eliminasyon diyeti olarak belirtilen bir beslenme programı oluşturulur ve bu besinin yer aldığı hiçbir besinin tüketilmemesinin gerekliliği belirtilir. Tedavisi gerçekleştirilmeyen alerjik hastalıklar hayati riske yol açabilmektedir. Bundan dolayı belirtiler fark edildiği anda doktora gidilmesi gerekmektedir. Bazı alerjiler büyüdükçe geçerken bazıları ise yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekiyor.

  • çocuklarda alerji
  • çocuklarda alerji belirtileri
  • çocuklarda alerjiye neden olan besinler
  • çocuklarda alerji tanısı
  • çocuklarda alerji nasıl geçer
  • alerji tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Karbonhidratsız Diyet Listesi Nedir? Zararları, Yapanlar ve Yorumlar